33175_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
33175
Sterk nedgang i eiendomsomsetningen
statistikk
2009-05-15T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning1. kvartal 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk nedgang i eiendomsomsetningen

Det ble omsatt 22 prosent færre boliger og 18 prosent færre fritidsboliger i fritt salg i 1. kvartal 2009 sammenliknet med tilsvarende kvartal i 2008. Samlet omsetningsverdi for alle tinglyste omsetninger av fast eiendom var drøyt 17 milliarder lavere.

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2000-2009*. 1. kvartal

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. Kvartal. 2002-2009*. 1 000 kroner

I alt ble det tinglyst over 34 000 omsetninger av fast eiendom i 1. kvartal 2009, en nedgang på 13 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2008. Samlet verdi av de omsatte eiendommene var på snaut 448 milliarder kroner, en nedgang på 28 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Færre omsatte boliger og fritidshus

I 1. kvartal 2009 ble det tinglyst 12 600 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg. Det er 22 prosent færre enn i 1. kvartal året før. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var på knapt 2,3 millioner kroner, en nedgang på 3,4 prosent i forhold til samme periode i fjor. Sammenliknet med 4. kvartal 2008 var gjennomsnittlig kjøpesum 5,3 prosent lavere. Det høyeste gjennomsnittet i 1. kvartal 2009 finner en i Oslo, hvor gjennomsnittsboligen kostet 3,3 millioner kroner. Deretter fulgte Akershus og Troms med en gjennomsnittlig kjøpesum på henholdsvis 2,7 og 2,4 millioner kroner.

Det ble omsatt omkring 1 660 bebygde fritidseiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2009. Sammenliknet med samme kvartal i 2008 er det en nedgang på 18 prosent. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var 1,4 millioner kroner, en økning på 10 prosent i forhold til 1. kvartal i fjor. Over 45 prosent av hyttene og fritidshusene ble omsatt for over 1 million kroner. Agderfylkene hadde den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen med 2,0 millioner kroner, deretter fulgte Oslo/Akershus med 1,9 millioner. Omsetning av hytte/fritidshus på festet tomt inngår ikke i disse tallene.

Omsetningsverdien stupte for forretnings- og kontoreiendommer

I alt ble det i løpet av årets tre første måneder omsatt 14 prosent færre forretnings- og kontoreiendommer i forhold til samme periode i fjor, mens samlet omsetningsverdi for disse eiendommene gikk tilbake med 70 prosent. Noe av denne nedgangen kan forklares med at denne typen eiendommer i større og større grad blir omgjort til aksjeselskap, og at omsetningen dermed ikke registreres i denne statistikken.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antallet tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til eiendommenes størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for en enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter en omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen .

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for et kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.

Tabeller: