53108_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/boligstat/arkiv
53108
Store forskjeller i boligtetthet
statistikk
2011-06-29T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
boligstat, Boliger, boligmasse, enebolig, tomannsbolig, rekkehus, boligblokk, bofellesskap, boligstandard, boligstørrelse, byggeårBygg, bolig og eiendom, Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Boliger1. januar 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store forskjeller i boligtetthet

Nesten 99 prosent av alle blokkleiligheter finnes i tettbygd strøk, og om lag 60 prosent av alle blokkleiligheter finnes i Oslo, Bergen og Trondheim. Mer enn hver tredje bolig i enebolighus finnes utenfor tettstedene.

Antall boliger per 250 x 250 meter. Oslo og omegn. 1. januar 2011

Totalt var det registrert 2 343 010 boliger i Norge per 1. januar 2011. Eneboliger utgjør drøyt halvparten, med 1 223 485 boliger. Deretter følger blokkleiligheter med 529 453. Det finnes 271 304 boliger i rekkehus, kjedehus og andre småhus, 213 937 i tomannsboliger og 43 136 boliger i bygninger for bofellesskap. I tillegg er det 61 695 boliger i bygninger der hoveddelen av arealet er knyttet til annet enn boligformål, i hovedsak næringsbygninger.

Boligene konsentrert i små områder

Opptelling av boliger i et fast geografisk rutenett viser at boligene er konsentrert innenfor mindre områder innenfor de største tettstedene. Høyest tetthet av boliger finner man i områder med mange høyhus og blokker.

Tettstedene utgjør under 1 prosent av det norske fastlands landareal, men her finner vi nesten 80 prosent av alle boliger. Av landets blokkleiligheter ligger 99 prosent i tettstedene.

Kvaliteten blir bedre

Kvaliteten på boligstatistikken blir bedre for hvert år. Dette skyldes i hovedsak at eldre bygg, med store mangler i informasjon om boliger, erstattes med nye, og at statistikkgrunnlaget blir tilført ny informasjon ved salg av eldre boliger.

For antall rom, bad og toaletter ligger andelen boliger uten informasjon på om lag 11 prosent. For bruksareal til bolig og byggeår, er andelen uoppgitt henholdsvis 5 og 8 prosent. For antall boliger med adgang til kjøkken, lokalisering i tettbygd/spredtbygd strøk og antall etasjer i bygningen er andel uoppgitt under 1 prosent.

For flere tall, se i Statistikkbanken .

For rutenettstatistikk, se EFGS .

Sammenlignbarhet med Folke- og boligtellingen 2001

Den registerbaserte boligstatistikken er ikke direkte sammenlignbar med antall boliger fra boligtellingen i 2001 . Denne omfattet 1,96 millioner bebodde boliger, mens den registerbaserte boligstatistikken omfatter alle boliger, både bebodde og ubebodde.

Oppryddinger i Matrikkelen

Både løpende, og spesielt i forbindelse med overgangen til Matrikkelen, foretar kommunene oppryddinger i registrene for å bedre kvaliteten. Boliger med feil opplysninger i fjor kan derfor være registrert med andre data i årets boligstatistikk. Antallet registrerte boliger i en kommune kan også endres fra år til år på grunn av slik opprydding. Dette kan medføre at tallene for enkelte kommuner og fylker ikke blir direkte sammenlignbare med tidligere publiserte tall.

Utvidelse av statistikken

I løpet av 1. halvår 2012 vil det bli publisert tall over boligmassen per 1. januar 2012. Målet er da å utvide publiseringen med flere kjennemerker knyttet til boligene, samt at det vil bli arbeidet med å øke dekningsgraden på eksisterende kjennemerker. Det er også et mål at statistikken i fremtiden skal kunne skille mellom bebodde og ubebodde boliger.

Mer om sammenlignbarhet, kvalitet og annen informasjon i Om statistikken .