6680_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/boligstat/arkiv
6680
2,3 millioner boliger
statistikk
2009-07-20T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
boligstat, Boliger, boligmasse, enebolig, tomannsbolig, rekkehus, boligblokk, bofellesskap, boligstandard, boligstørrelse, byggeårBygg, bolig og eiendom, Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Boliger1. januar 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

2,3 millioner boliger

Antall boliger passerte 2,3 millioner ved årsskiftet. De siste tre årene har boligmassen steget med nær 86 000. Av disse nyeste boligene er 60 prosent i boligblokker.

Antall boliger, etter bygningstype. 1. januar 2009. Prosent

Andel boliger i tettbygd område, etter fylke. 1. januar 2009. Prosent

Totalt var det per 1. januar 2009 registrert 2 300 739 boliger i Norge. Eneboliger utgjør drøyt halvparten, med 1 211 400 boliger. Deretter følger blokkleiligheter med 514 500. Det finnes 264 300 boliger i rekkehus, kjedehus og andre småhus, 209 900 tomannsboliger og 41 000 boliger i bygninger for bofellesskap. I tillegg er det snaut 59 700 boliger i bygninger hvor hoveddelen av arealet er knyttet til annet enn boligformål. I disse tilfellene er det i hovedsak tale om næringsbygninger.

Mange nye boliger i tettstedene

I 2008 økte boligmassen i tettsteder med om lag 34 000 boliger, noe som først og fremst skyldes en økning i antall blokkleiligheter i tettstedene, men dels også endring i tettstedsgrensene. Boligmassen i spredtbygde strøk har derimot falt med 7 000 boliger.

Ulik boligstandard

Statistikken viser også ulike mål for boligstandard, som antall rom, wc, bad samt boligens størrelse. Forskjellene er imidlertid store. Om lag halvparten av landets boliger har kun ett toalett. Mens ni av ti blokkleiligheter kun har ett toalett og ett bad, har eneboliger langt oftere flere wc og bad. Nær halvparten av eneboligene har mer enn ett toalett, og nesten en tredel har mer enn ett bad.

Varierende størrelse

Tilsvarende viser tallene at boligene er svært ulike når det gjelder størrelse uttrykt ved antall rom eller ved bruksareal til bolig. Mens halvparten av eneboligene har fire eller flere rom, er det kun hver femte blokkleilighet som har så mange rom. To tredeler av alle blokkleiligheter har et bruksareal til bolig på under 80 kvadratmeter, mens kun hver tiende enebolig er under 80 kvadratmeter.

For flere tall se Statistikkbanken .

Sammenlignbarhet med Folke- og boligtellingen 2001

Den registerbaserte boligstatistikken er ikke direkte sammenlignbar med antall boliger fra boligtellingen i 2001 . Denne omfattet 1,96 millioner bebodde boliger, mens den registerbaserte boligstatistikken omfatter alle boliger, både bebodde og ubebodde.

Oppryddinger i GAB-registeret/Matrikkelen

Både løpende, og spesielt i forbindelse med forberedelse av overgangen til Matrikkelen, foretar kommunene oppryddinger i GAB/Matrikkelen for å bedre kvaliteten. Boliger med feil opplysninger i fjor kan derfor være registrert med andre data i årets boligstatistikk. Antallet registrerte boliger i en kommune kan også endres fra år til år på grunn av slik opprydding. Dette kan medføre at tallene for enkelte kommuner og fylker ikke blir direkte sammenlignbare med tidligere publiserte tall.

Utvidelse av statistikken

I løpet av 1. halvår 2010 vil det bli publisert tall over boligmassen per 1. januar 2010. Målet er da å utvide publiseringen med flere kjennemerker knyttet til boligene, samt at det vil bli arbeidet med å øke dekningsgraden på eksisterende kjennemerker. Det er også et mål at statistikken i fremtiden skal kunne skille mellom bebodde og ubebodde boliger.

Mer om sammenlignbarhet, kvalitet og annen informasjon i ”Om statistikken” .