6376_not-searchable
/befolkning/statistikker/folkendrkv/kvartal
6376
Stor innflytting til Norge
statistikk
1999-11-16T10:00:00.000Z
Befolkning;Innvandring og innvandrere;Befolkning
no
folkendrkv, Folkemengde og befolkningsendring, innbyggjarar, folketilvekst, fødde, døde, innvandring, utvandring, innflytting, utflytting, fødselsoverskott, middelfolkemengd, befolkningsutvikling, folkemengde, nettoinnflyttingBefolkning, Folketall, Flytting, Fødte og døde, Innvandring og innvandrere, Befolkning
false

Folkemengde og befolkningsendring1. oktober 1999

Statistikken inneheld endringstal per kvartal og for heile kalenderåret. Folkemengde etter kjønn og alder ved årsskiftet finn ein i statistikken Folkemengde.

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Stor innflytting til Norge

Folketallet i Norge økte med 14 100 i 3. kvartal i år til 4 473 600 personer. Siden årsskiftet har folketallet økt med 28 300, mot 23 200 i tilsvarende periode i fjor. Den økte tilveksten skyldes hovedsakelig stor innregistrering av kosovo-albanske flyktninger i 3. kvartal.

I 3. kvartal flyttet 16 200 personer fra utlandet, av disse 12 500 utenlandske statsborgere. Dette ga et flytteoverskudd fra utlandet på 8 900, omtrent dobbelt så mange som tilsvarende periode i fjor. Det uvanlige store flytteoverskuddet skyldes at kosovo-albanske flyktninger til Norge ble registrert i 3. kvartal. Tilbakeflytting av jugoslaviske statsborgere, som ifølge Utlendingsdirektoratet utgjorde 3 300 personer frem til november, er i liten grad kommet med i tallene for utflytting i 3. kvartal.

Hittil i år er flytteoverskuddet fra utlandet 16 100, 4 300 flere enn til samme tid i fjor. Alle fylkene hadde positiv flyttebalanse overfor utlandet i 3. kvartal.

I 3. kvartal sto østeuropeere unntatt tyrkere for vel 90 prosent av det totale flytteoverskuddet blant europeiske statsborgere fra land utenom Norden. Av østeuropeerne var 85 prosent jugoslaviske statsborgere. Kun 7 prosent av flytteoverskuddet gjaldt nordiske statsborgere. 17 prosent av flytteoverskuddet besto av asiatiske/tyrkiske statsborgere, hvorav en av fire var irakere.

Innflytting, utflytting og nettoinnflytting. 1988-1999. Kvartal

Økning i folketallet i nesten alle fylkene

Alle fylkene, bortsett fra Sogn og Fjordane, hadde økning i folketallet i 3. kvartal i år. I de tre nordligste fylkene økte folketallet med til sammen 600 personer. Størst økning i folketallet var det i Akershus, Hordaland og Rogaland.

Størst fødselsoverskudd i Rogaland

De foreløpige tallene for fødte og døde for 3. kvartal viser et fødselsoverskudd (fødte minus døde) på 5 200. Dette er omtrent som for tilsvarende periode i fjor. Siden årsskiftet er det samlede fødselsoverskuddet på 12 200. Alle fylkene, unntatt Oppland, hadde fødselsoverskudd. I forhold til folketallet var fødselsoverskuddet størst i Rogaland, Akershus og Finnmark.

Fødselsoverskudd og nettoinnflytting i prosent av folkemengden, etter fylke. 3. kvartal 1999

Innenlandsk flyttetap for Oslo

Det innenlandske flyttemønsteret for 3. kvartal viser størst flyttetap for Oslo med 900. Størst flytteoverskudd hadde Akershus med 800 og deretter Østfold med 500. Alle østlandsfylkene, minus Oslo, hadde innenlandsk flyttegevinst. Resten av fylkene, bortsett fra Aust-Agder, Hordaland og Sør-Trøndelag, hadde flyttetap. De tre nordligste fylkene hadde samlet et flyttetap på 1 200.

Nettoinnflytting. Innenlandsk og fra utlandet, etter fylke. 3. kvartal 1999. Prosent

 

Tabeller