84639_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/kortsys/arkiv
84639
Økning i sysselsatte på korttidsopphold
statistikk
2012-06-25T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
kortsys, Sysselsatte på korttidsopphold, gjestearbeidere, arbeidsinnvandring, lønnstakere, selvstendig næringsdrivendeArbeid og lønn, Sysselsetting, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Sysselsatte på korttidsopphold2011, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økning i sysselsatte på korttidsopphold

Antall lønnstakere på korttidsopphold i Norge gikk opp med 1 700 personer fra 4. kvartal 2010 til 4. kvartal 2011. Denne økningen kommer i tillegg til de vel 30 000 sysselsatte som innvandret i samme periode.

Totalt var det 71 000 lønnstakere på kortidsopphold i Norge i 4. kvartal 2011. Tallet omfatter personer som forventes å oppholde seg under seks måneder i landet, og derfor ikke blir registrert som bosatt i Norge. Dette gjelder blant annet personer som pendler til arbeidet i Norge for lengre eller kortere perioder av gangen. Selv om en person er i Norge på korttidsopphold, kan han eller hun altså arbeide i Norge i flere år. Dette gjelder for eksempel personer bosatt i Sverige som daglig pendler til arbeid i Norge.

Flest fra Norden og EU-land i Øst-Europa

Fra 2010 til 2011 økte antallet sysselsatte på korttidsopphold med 1 700 personer. Økningen skyldes at antallet lønnstakere på korttidsopphold fra EU-land i Øst-Europa steg med 8 prosent eller 1 740 personer. I andre landgrupper har tilgangen holdt seg stabil, bortsett fra en svak nedgang på 300 personer blant nordiske lønnstakere på korttidsopphold. Tross nedgangen utgjør andre land i Norden fortsatt den største gruppa lønnstakere på korttidsopphold med 28 400 personer i 4. kvartal 2011.

Rundt 24 000 kom fra EU-land i Øst-Europa. Som i samme kvartal i 2010 kom 74 prosent av lønnstakere på korttidsopphold fra Norden eller EU-land i Øst-Europa.

Økningen i antall lønnstakere på korttidsopphold kommer i tillegg til en økning i antall sysselsatte innvandrere som har blitt registrert som bosatt i samme periode.

Flest i bygg og anlegg

Lønnstakere på korttidsopphold arbeidet i hovedsak i tre næringer i 4. kvartal 2010: 21 prosent jobbet i bygge- og anleggsnæringen, 19 prosent innenfor utleie av arbeidskraft og 11 prosent var å finne i industrien. Totalt arbeidet om lag 51 prosent i disse tre næringene.

Sammenlignet med året før var det i 2011 flere lønnstakere på korttidsopphold i de fleste næringene. Relativt sett var økningen størst i informasjons- og kommunikasjonsnæringene. Varehandel, transport og lagring er næringene som opplevde den største reduksjonen i antallet lønnstakere på korttidsopphold.

Definisjoner

Personer som kommer for å arbeide i Norge, kan deles i to grupper:

1) sysselsatte innvandrere som er registrert som bosatt

2) lønnstakere på korttidsopphold

Innvandrere er personer som ifølge Det sentrale folkeregisteret er bosatt i Norge og som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre.

Bosatt betyr at man forventes å oppholde seg minst seks måneder i landet.

Tall for sysselsatte innvandrere ble publisert 21. juni.

Lønnstakere korttidsopphold omfatter personer som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge, og som dermed ikke er registrert som bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret. I tabellene er denne gruppen omtalt som lønnstakere ikke registrert bosatt.

Statistikken omfatter foreløpig ikke sjøfolk som er bosatt utenfor EØS-land.

Avgrensing mot andre statistikker

Den foreliggende statistikken forsøker å fange opp alle sysselsatte på korttidsopphold, siden bare en del av denne massen vil inngå i SSBs ordinære statistikker over sysselsatte. Avgrensingen i de ordinære statistikkene følger internasjonale anbefalinger om hva man skal dekke. Den ordinære registerbaserte sysselsettingsstatistikken og arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gir bare tall for personer som er registrert bosatt i Norge ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg minst seks måneder i Norge). Sysselsetting i nasjonalregnskapet (NR) og næringsstatistikk skal dekke sysselsetting i norske/innenlandske bedrifter, uavhengig av om den sysselsatte er registrert bosatt eller ikke. Her er i stedet avgrensingen at bedriften må være innenlandsk, det vil si at bedriften forventes å drive produksjon i Norge i minst tolv måneder. Personer som kommer sammen med sin utenlandske bedrift på oppdrag i Norge som varer under tolv måneder, omtales gjerne som tjenesteytere og inngår ikke i sysselsettingstallene fra NR. Produksjon fra disse bedriftene regnes som import av tjenester.

Tabeller: