53560_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
53560
Svak nedgang i innvandrerledigheten
statistikk
2011-05-11T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)1. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svak nedgang i innvandrerledigheten

Den registrerte arbeidsledigheten blant bosatte innvandrere gikk ned fra 7,8 prosent i februar 2010 til 7,7 prosent i februar 2011. I resten av befolkningen var det også en nedgang, fra 2,5 til 2,3 prosent.

For første gang siden 3. kvartal 2008 ser vi nå en lavere ledighetsprosent jamført med samme kvartal året før, både blant innvandrere og i befolkningen som helhet. Når det gjelder antall registrerte ledige, er det fortsatt en viss økning blant innvandrere, på 1 650. Når prosentandelen ledige i denne gruppen likevel går litt ned, betyr dette at tallet på sysselsatte har økt. Veksten i arbeidsinnvandringen er en viktig årsak til dette.

Forklaringer

Innvandrere

Som innvandrere regnes personer som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre, og som er registrert bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret. I avsnittene nedenfor er det kun gruppen av bosatte innvandrere vi omtaler hvis ikke annet er presisert. Norskfødte med innvandrerforeldre regnes ikke som innvandrere.

Ledige og bosatte

I tallet på registrert ledige inngår også noen som ikke er registrert som bosatt. Dette er personer som er bosatt i utlandet, og som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse er holdt utenfor innvandrergruppen, men inngår i befolkningen ellers. Se tabell på denne siden for nærmere oversikt.

Tallgrunnlaget

Tallene for arbeidsledige bygger på NAVs register over helt arbeidsledige og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Registrerte helt arbeidsledige etter bosettingsstatus. Utgangen av februar 2010 og 2011
  Februar 2010 Februar 2011 Endring 2010-2011
Registrerte helt arbeidsledige i alt 78 762 77 372 -1 390
       
Arbeidsledige registrert bosatt 76 936 75 440 -1 496
Av dette      
Innvandrere 21 914 23 563 1 649
Befolkningen ellers 55 022 51 877 -3 145
Arbeidsledige ikke registrert bosatt 1 826 1 932  106

Størst nedgang blant innvandrere fra EU-landene

Størst nedgang i ledighetsprosenten var det blant dem fra EU landene, 0,5 prosentpoeng, både fra Vest- og Øst-Europa. Ellers var det en svak nedgang på under 0,5 prosentpoeng i de fleste gruppene, med unntak av den asiatiske som fortsatt hadde en svak økning på 0,4 prosentpoeng.

Ser vi på prosentandelen av registrerte ledige i de forskjellige gruppene, har den afrikanske gruppen fortsatt høyest ledighet, på 13,4 prosent. Dernest kommer innvandrere fra EU-landene i Øst-Europa, med en andel på 10,2 prosent ledige. Videre ser vi at innvandrere fra Asia hadde 8,8 prosent ledige, de fra Sør- og Mellom-Amerika 7,8 prosent, og innvandrere fra Øst-Europa utenom EU med 7,5 prosent ledige. Som vanlig er det fortsatt stor avstand til innvandrere fra Norden og Vest-Europa, der andel registrerte ledige er langt lavere, på henholdsvis 3,0 og 3,7 prosent.

Det høye ledighetsnivået blant innvandrere fra Afrika er blant annet et utslag av den store flyktningandelen i denne gruppen. Afrikanske innvandrere har i mange år hatt det høyeste ledighetsnivået uavhengig av konjunkturene på arbeidsmarkedet. Når det gjelder gruppen fra EU- landene i Øst-Europa, skyldes ledighetsnivået at mange arbeidsinnvandrere i denne gruppen mistet jobben som følge av konjunkturnedgangen som særlig rammet bygge- og anleggsnæringen i 2009. Aktiviteten i denne næringen har nå begynt å ta seg opp igjen, og vi ser altså at ledighetsprosenten nå går noe ned.

Nedgang kun blant menn

Blant innvandrermenn ser vi en nedgang i ledigheten på 0,6 prosentpoeng, mens innvandrerkvinner derimot har en viss økning på 0,5 prosentpoeng. Ser vi på antall registerte ledige, var det innvandrerkvinnene som sto for det meste av økningen. Vi kan observere samme tendens i befolkningen for øvrig, der prosentandelen ledige gikk ned med 0,4 prosentpoeng blant menn og så vidt opp med 0,1 prosentpoeng blant kvinner. Her var det kun kvinner som hadde en økning i antall registrerte ledige, mens dette gikk ned blant menn. Denne tendensen henger sammen med at det er de mannsdominerte yrkene innenfor bygge- og anleggsvirksomhet og industri som har størst nedgang i ledigheten, mens det er en viss økning i de kvinnedominerte yrkene i offentlig sektor. Til tross for denne utviklingen så har menn fortsatt høyest ledighet, både blant innvandrere og i befolkningen for øvrig.

Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU, Asia, Afrika, Latin-Amerika og Oseania utenom Australia og New-Zealand som er registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer mellom 15-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av februar 2011

Fortsatt høyest ledighet i Østfold

Østfold hadde høyest registrert ledighet blant innvandrere, med 7,2 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år. Denne utregningsmåten gir et litt lavere nivå enn det man får hvis man regner som andel av arbeidsstyrken, som i de foregående avsnittene. Det tilsvarende landsgjennomsnittet for innvandrere var på 5,1 prosent, mot 1,7 prosent i befolkningen ellers. Det laveste nivået finner vi i Troms med 3,9 prosent ledige innvandrere. Nord-Trøndelag og Rogaland hadde størst nedgang i ledigheten blant innvandrere med om lag ett prosentpoeng i hvert fylke. Men det var også en svak økning i noen fylker, og den var størst i Telemark, med 0,6 prosentpoeng.

Kun marginal økning blant norskfødte med innvandrerforeldre

Norskfødte med innvandrerforeldre utgjør fortsatt kun en liten gruppe arbeidsledige, nærmere bestemt 856 registrert ledige i 1. kvartal 2011. I aldersgruppen 15-29 år, der vi finner de aller fleste ledige i denne befolkningsgruppen, var ledigheten på 5,6 prosent i 1. kvartal. Dette er 1,4 prosentpoeng over nivået blant jevnaldrende i majoritetsbefolkningen, men 2,9 prosentpoeng under nivået blant innvandrerne i samme alder. Av disse tre unge befolkningsgruppene hadde både majoriteten og innvandrerne en nedgang på 0,2 prosentpoeng, mens det var en marginal økning på 0,1 prosentpoeng blant norskfødte med innvandrerforeldre.

Svak økning i gruppen arbeidsledige på korttidsopphold

I alt 1 932 av de arbeidsledige var ikke registrert bosatt i 1. kvartal 2011. Av disse var 1 032 statsborgere fra EU-landene i Øst-Europa og 400 fra de nordiske landene. Gruppen av ikke-bosatte ledige har økt med 106, eller 6 prosent, siden 1. kvartal 2010. Dette er en økning som er atskillig svakere enn i de foregående kvartalene. Av de ikke-bosatte ledige var 85 prosent menn i 1. kvartal 2011.

Fortsatt nedgang i deltakelsen på arbeidsmarkedstiltak

Antall innvandrere som deltok på ordinære arbeidsmarkedstiltak gikk ned fra 8 250 i 1. kvartal 2010 til 6 548 i 1. kvartal 2011, en nedgang på 20 prosent. Blant deltakerne utenom innvandrergruppen gikk antallet ned fra 13 572 til 9 700 deltakere, som er en nedgang på 28 prosent. Det har vært en synkende tendens i deltakelsen på arbeidsmarkedstiltak siden 3. kvartal 2010 både blant innvandrere og i befolkningen totalt.

Tabeller: