1060_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1060
Fortsatt nedgang i innvandrerledigheten
statistikk
2008-11-27T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)3. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt nedgang i innvandrerledigheten

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 5,5 prosent i august 2007 til 4,7 prosent i august i år. I befolkningen utenom innvandrergruppen gikk den registrerte ledigheten ned fra 1,7 til 1,5 prosent i samme periode.

Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU, Asia, Afrika, Latin-Amerika og Oseania utenom Australia og New-Zealand som er registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak. Prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av august 2008

11 194 innvandrere var registrert som ledige i 3. kvartal 2008. Dette var 176 færre enn samme kvartal året før. Samtidig var det en økning i antall deltakere på arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere på 523, slik at antall bruttoledige (summen av de registrerte ledige og de på tiltak) steg med 347 personer. Men siden antallet innvandrere totalt i arbeidsstyrken har økt en god del det siste året, gikk bruttoledigheten i prosent også ned, med 0,8 prosentpoeng i forhold til 3. kvartal i fjor.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre. Statistikken gjelder bare de som er registrert som bosatte, det vil si at de ifølge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst seks måneder. Tallene for arbeidsledige bygger på NAVs register over helt arbeidsledige og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt. Norskfødte med innvandrerforeldre (tidligere kalt etterkommere) regnes ikke som innvandrere.

Størst nedgang blant innvandrere fra Afrika

Målt i prosentpoeng hadde innvandrere fra Afrika størst nedgang i ledigheten fra 3. kvartal i fjor med 1,9 prosentpoeng. Denne gruppen har likevel fortsatt høyest registrert arbeidsledighet med 10,6 prosent. Dernest kommer den asiatiske gruppen med 6,6 prosent ledige. Videre finner vi en ledighet på 5,7 prosent blant personer fra Øst-Europa utenom EU og på 4,8 prosent blant de fra Sør- og Mellom-Amerika. Gruppen fra Vest-Europa lå eksakt på landsgjennomsnittet, det vil si på 1,8 prosent, mens de fra Norden og EU-landene i øst lå kun noen få desimaler over dette nivået.

Det høye ledighetsnivået i den afrikanske gruppen skyldes blant annet at innvandrerbefolkningen fra Afrika har høyest andel flyktninger med kort botid i Norge. Særlig gjelder dette flyktninger og familiegjenforente fra Somalia. Den asiatiske gruppen er mye større og mer sammensatt når det gjelder innvandrernes botid og innvandringsgrunn, mens den latinamerikanske gruppen, hvor chilenske flyktninger utgjør majoriteten, er den mest etablerte av de flyktningdominerte gruppene. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU består i hovedsak av flyktninger fra Balkan som ankom Norge på 1990-tallet.

Litt høyere ledighet blant kvinner

I 3. kvartal 2008 var andelen ledige blant innvandrermenn og -kvinner henholdsvis 4,2 og 5,4 prosent. I befolkningen ellers var andelen henholdsvis 1,4 og 1,5 prosent. I innvandrergruppen har menn tradisjonelt hatt høyere registrert ledighet enn kvinner. Den overvekten av ledige kvinner vi nå ser, kan skyldes økt jobbsøkeraktivitet som følge av de gunstige konjunkturene vi inntil nå har hatt.

Høyest ledighet i Østfold og Finnmark

Regnet i prosent av antall bosatte (16-74 år), har Østfold og Finnmark høyest registrert ledighet blant innvandrere, med 4,2 prosent i begge fylker. Landsgjennomsnittet for innvandrere var 3,1 prosent og for befolkningen ellers 1,1 prosent når vi regner i prosent av bosatte. Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Rogaland og Akershus med henholdsvis 2,1 og 2,4 prosent. Buskerud og Finnmark hadde størst nedgang i andel arbeidsledige innvandrere med 1,2 prosentpoeng.

Få norskfødte med innvandrerforeldre registrert ledige

Kun 355 norskfødte med innvandrerforeldre var registrert arbeidsledige ved utgangen av august 2008. I aldersgruppen 16-29 år, der vi finner de aller fleste ledige etterkommerne, var ledigheten på 2,8 prosent - som kun er noen få desimaler over nivået blant jevnaldrende i hele befolkningen.

Deltakere på tiltak

Til tross for synkende ledighet var det som nevnt en viss økning i antall deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere, fra 2 894 i 3. kvartal 2007 til 3 417 i 3. kvartal 2008, det vil si 523 flere. I alt var 7 665 personer registrert som deltakere på arbeidsmarkedstiltak, og det var en økning på 588 deltakere utenom innvandrergruppen.

Målt i prosent av befolkningen 16-74 år lå andelen deltakere på arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere på 0,9 prosent, mens den i befolkningen ellers var på kun 0,1 prosent. Disse andelene var uendret i forhold til i fjor. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen i 3. kvartal 2008 med 2,5 prosent.

Tabeller: