1066_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1066
Laveste ledighet blant innvandrere på 18 år
statistikk
2008-02-20T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)4. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Laveste ledighet blant innvandrere på 18 år

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 6,0 prosent i 4. kvartal 2006 til 4,4 prosent i 4. kvartal 2007. I befolkningen utenom innvandrergruppen gikk den registrerte ledigheten ned fra 1,8 til 1,3 prosent, alt beregnet i prosent av arbeidsstyrken.

Ikke-vestlige1 innvandrere registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av november 2007

9 193 innvandrere var registrert ledige i 4. kvartal 2007. Dette var 2 000 færre enn samme kvartal året før. Ledighetsnivået blant innvandrere er det laveste som er registrert i denne gruppen siden statistikken ble etablert i 1989.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt førstegenerasjonsinnvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatt, det vil si at de ifølge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst seks måneder. Tallene bygger på NAVs register over helt arbeidsledige og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Nivåforskjellen er uendret

Den relative nedgangen i ledigheten er mye den samme også i befolkningen for øvrig. Vi ser dermed ingen tilnærming til majoritetsbefolkningen til tross for det synkende nivået blant innvandrerne. Fortsatt har denne gruppen en registrert arbeidsledighet som er tre ganger så høy. Noe av denne nivåforskjellen skyldes at innvandrere er en gruppe med relativt mange nykommere på arbeidsmarkedet, slik at andelen arbeidstakere i arbeidsstyrken blir lavere enn i befolkningen for øvrig. Dette gjelder også i perioder med lav ledighet så lenge vi har en innvandring av et visst omfang.

Forskjellene innvandrergruppene imellom også undret

I de ikke-vestlige gruppene var det en nedgang på mellom 2 og 3 prosentpoeng. Relativt sett var nedgangen mye den samme i alle grupper. Dette ga i 4. kvartal 2007 en registrert ledighet på 10,1 prosent blant innvandrere fra Afrika og 5,9 prosent for de fra Asia. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU hadde en ledighet på 5,3 prosent, og i gruppen fra Sør- og Mellom-Amerika var nivået nede i 4,7 prosent (vedleggstabell 1). Alle de vestlige gruppene og de fra EU-landene i øst lå for øvrig noen desimaler under 2 prosent i ledighet.

Det høye ledighetsnivået i den afrikanske gruppen skyldes til dels at den har høyest andel flyktninger med kortere botid i Norge, fortrinnsvis fra Somalia. Den asiatiske gruppen er mye større og mer sammensatt når det gjelder innvandrernes botid og innvandringsgrunn, mens den latinamerikanske er den mest etablerte av de ikke-vestlige gruppene der chilenske flyktninger utgjør majoriteten. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU består i hovedsak av flyktninger fra Balkan som ankom Norge på 1990-tallet.

Litt høyere ledighet blant kvinner

I 4. kvartal 2007 var andelene blant innvandrermenn og -kvinner henholdsvis 4,2 og 4,6 prosent. I befolkningen ellers var nivået mellom kjønnene helt likt, 1,3 prosent. Menn har tradisjonelt hatt noe høyere registrert ledighet enn kvinner, spesielt i innvandrergruppen. Denne svake overvekten av ledige kvinner vi nå ser, kan skyldes en økt jobbsøkeraktivitet blant dem som følge av de gunstige konjunkturene.

Høyest ledighet i Finnmark og Østfold

Finnmark og Østfold hadde i 4. kvartal 2007 høyest registrert arbeidsledighet blant innvandrere med andeler på henholdsvis 3,8 og 3,7 prosent målt i forhold til bosatte innvandrere 16-74 år. Landsgjennomsnittet for innvandrere var på 2,8 prosent, og for befolkningen ellers 1,0 prosent, når bosatte brukes som nevner, til forskjell fra arbeidsstyrken som gir noe høyere tall (vedleggstabell 4). Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Akershus med 1,9 prosent. Ellers lå Rogaland og Sogn og Fjordane omtrent på samme nivå, begge med 2 prosent. Finnmark hadde størst nedgang i andel arbeidsledige innvandrere med 1,6 prosentpoeng.

Få etterkommere registrert ledige

Kun 290 etterkommere - også kalt norskfødte med utenlandsk fødte foreldre - var registrert arbeidsledige ved utgangen av november 2007. Ser vi på aldersgruppen 16-29 år, der vi finner de aller fleste ledige etterkommerne, hadde de en ledighet på 2,6 prosent, som bare er 0,6 prosentpoeng over jevnaldrende i befolkningen ellers (vedleggstabell 6).

Deltakere på tiltak

Til tross for synkende ledighet er det likevel en svak økning i antall deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere, fra 4 454 i 4. kvartal 2006 til 4 798 i 4. kvartal 2007, med andre ord en økning på 244 deltakere. I alt var 11 763 personer registrert som deltakere på arbeidsmarkedstiltak, og det var en nedgang på 1 200 deltakere utenom innvandrergruppen. (vedleggstabell 2). Denne svake økningen blant innvandrere har imidlertid ikke gjort noe utslag i andelen deltakere (i prosent av befolkningsgruppen 16-74 år), som har gått litt ned, fra 1,5 prosent i 4. kvartal 2006 til 1,4 i 4. kvartal 2007. I befolkningen ellers var denne andelen kun 0,2 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen med 3,4 prosent.

Tabeller: