1068_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1068
Innvandrerledigheten fortsatt synkende
statistikk
2007-11-22T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)3. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Innvandrerledigheten fortsatt synkende

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 7,7 prosent i 3. kvartal 2006 til 5,6 prosent i 3. kvartal 2007. I befolkningen utenom innvandrergruppen gikk den registrerte ledigheten ned fra 2,3 til 1,7 prosent, alt beregnet i prosent av arbeidsstyrken.

11 370 innvandrere var registrert ledige i 3. kvartal i år. Dette var 2 700 færre enn samme kvartal i fjor. På den annen side ser vi en viss økning i antall deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere i samme periode, fra 2 359 til 2 893, med andre ord en vekst på 534 deltakere.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt førstegenerasjons innvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatte, det vil si at de i følge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst seks måneder. Tallene bygger på NAVs register over helt arbeidsledige og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Nivåforskjellen er uendret

Den relative nedgangen i ledigheten er mye den samme også i befolkningen for øvrig. Vi ser dermed ingen tilnærming til majoritetsbefolkningen til tross for det synkende nivået blant innvandrerne. Fortsatt har denne gruppen en registrert arbeidsledighet som er tre ganger så høy. Noe av denne nivåforskjellen skyldes at innvandrere er en gruppe med relativt mange nykommere på arbeidsmarkedet, slik at andelen arbeidstakere i arbeidsstyrken blir lavere enn i befolkningen for øvrig. Dette gjelder også i perioder med lav ledighet så lenge vi har en innvandring av et visst omfang.

Fortsatt høyest ledighet blant de fra Afrika

I alle de fire ikke-vestlige gruppene var det en nedgang på mellom to og tre prosentpoeng. Dette ga i 3. kvartal 2007 en registrert ledighet på 12,6 prosent blant innvandrere fra Afrika og 7,6 prosent for de fra Asia. De fra Øst-Europa utenom EU hadde en ledighet på 6,9 prosent, og i gruppen fra Sør- og Mellom-Amerika var nivået nede i 5,5 prosent. Med andre ord var dette den ikke-vestlige gruppen med lavest ledighet (vedleggstabell 1). Innvandrere fra Vest-Europa (utenom Norden) hadde en registrert ledighet på 2 prosent, mens de nordiske og de fra EU-landene i øst lå et par desimaler over dette.

Noe høyere ledighet blant kvinner

I 3. kvartal i år var andelene blant innvandrermenn og -kvinner henholdsvis 5,0 og 6,4 prosent. I befolkningen ellers lå nivået på 1,5 og 1,8 prosent. Menn har tradisjonelt hatt noe høyere registrert ledighet enn kvinner uansett innvandrerbakgrunn. Det endrede bildet vi nå ser, skyldes i første rekke at nedgangen i ledigheten har vært sterkere i mannsdominerte næringer som industri, bygg- og anlegg, IKT-næringer og ingeniørfag. Kjønnsforskjellen blant innvandrere kan også skyldes en økt jobbsøkeraktivitet blant kvinnene på grunn av de gunstige konjunkturene.

Ikke-vestlige innvandrere registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av august 2007

Høyest ledighet i Finnmark og Telemark

Finnmark og Telemark hadde i 3. kvartal 2007 høyest registrert arbeidsledighet blant innvandrere med andeler på henholdsvis 5,4 og 4,7 prosent målt i forhold til bosatte innvandrere 16-74 år. Landsgjennomsnittet for innvandrere var på 3,6 prosent og for befolkningen ellers 1,2 prosent, når bosatte brukes som nevner, til forskjell fra arbeidsstyrken som gir noe høyere tall (vedleggstabell 4). Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Rogaland og Akershus, begge fylker med en andel på 2,5 prosent. Det var ellers en nedgang i ledigheten i samtlige fylker. Størst var nedgangen i Vest-Agder og Møre og Romsdal, der registrerte ledige innvandrere gikk ned med 2 prosentpoeng i begge fylker.

Få etterkommere registrert ledige

Kun 332 etterkommere - også kalt norskfødte med utenlandsk fødte foreldre - var registrert arbeidsledige ved utgangen av august 2007. Disse utgjorde 2,9 prosent av arbeidsstyrken, noe som var 1,9 prosentpoeng lavere enn august året før. Etterkommerne befinner seg med andre ord på et nivå midt mellom førstegenerasjons innvandrere og befolkningen ellers (på 1,7 prosent) når det gjelder registrert arbeidsledighet. Ser vi imidlertid på aldersgruppen 16-29 år som utgjør majoriteten av etterkommerne, blir forskjellen i forhold til tilsvarende aldersgruppe i resten av befolkningen noe mindre, nemlig 3,1 kontra 2,5 prosent (vedleggstabell 6).

En viss økning i deltakere på tiltak

Til tross for synkende ledighet er det, som tidligere nevnt, likevel en viss økning i antall deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere, fra 2 359 i 3. kvartal i fjor til 2 893 i 3. kvartal i år, med andre ord en vekst på 534 deltakere, eller om lag 23 prosent. I alt var 6 554 personer registrert som deltakere på arbeidsmarkedstiltak, og det var en svak nedgang utenom innvandrergruppen. Innvandrere utgjorde 44 prosent av deltakerne, og besto i hovedsak av ikke-vestlige med asiatisk eller afrikansk bakgrunn (vedleggstabell 2). Da enkelte av arbeidsmarkedstiltakene spesielt er rettet mot flyktninger, vil størrelsen på deltakergruppen med innvandrerbakgrunn også være påvirket av innvandringens omfang og struktur, og ikke bare av konjunkturene på arbeidsmarkedet.

Målt i prosent av personer i alt, hadde innvandrere en deltakerandel på 0,9 prosent mot 0,8 året før. I befolkningen ellers var denne andelen kun 0,2 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde i 3. kvartal 2007 den høyeste deltakerandelen med 2,1 prosent. Dernest kom de fra Asia med 1,3 prosent. Det var kun disse to gruppene som hadde økning i andelen deltakere siden 3. kvartal i fjor. Den afrikanske gruppen steg med 227 deltakere og den asiatiske med 264. Den relative økningen var størst i den afrikanske gruppen med over 40 prosent.

De fylkesvise tallene viser at Telemark og Finnmark hadde høyest deltakerandeler blant innvandrere med 1,5 og 1,4 prosent. Lavest andel finner vi i Sogn og Fjordane og Troms med 0,3 og 0,4 prosent (vedleggstabell 5).

Tabeller: