1072_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1072
Fortsatt synkende innvandrerledighet
statistikk
2007-05-22T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)1. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt synkende innvandrerledighet

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 8,1 prosent i 1. kvartal 2006 til 6,0 prosent i 1. kvartal 2007. I befolkningen utenom innvandrergruppen gikk den registrerte ledigheten ned fra 2,6 til 1,8 prosent, alt beregnet i prosent av arbeidsstyrken.

11 564 innvandrere var registrert ledige i 1. kvartal i år. Dette var 2 800 færre enn samme kvartal i fjor. I alt 52 057 personer var registrert ledige ved utgangen av februar i år. Innvandrere utgjorde 22 prosent av dem.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt førstegenerasjonsinnvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatte, det vil si at de ifølge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst 6 måneder. Tallene bygger på NAVs register over helt ledige registrert ved arbeidskontorene og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Innvandrerne følger konjunktursvingningene

Den relative nedgangen fra 1. kvartal 2006 er mye den samme i alle grupper. Vi ser dermed ikke noen tendens til utjevning mellom innvandrere og befolkningen som helhet. Fortsatt har innvandrere en registrert arbeidsledighet som er nesten tre ganger så høy. Denne nivåforskjellen har vært nokså stabil, også i perioder med høy ledighet.

Ikke-vestlige innvandrere registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer  i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av februar 2007

Forskjellene mellom gruppene er uendret

I alle de fire ikke-vestlige gruppene var det en nedgang på rundt tre prosentpoeng. Dette ga i 1. kvartal 2007 en ledighet på 12,8 prosent blant innvandrere fra Afrika og 8,2 prosent for de fra Asia. De fra Øst-Europa utenom EU hadde en ledighet på 6,9 prosent og i gruppen fra Sør- og Mellom Amerika var nivået nede i 6,1 prosent (se vedleggstabell 1). Innvandrere fra de vestlige verdensregionene hadde en ledighet på mellom 2,2 og 2,4 prosent, mens de fra de nye EU-landene i Øst-Europa lå litt over dette nivået med 3,0 prosent ledige.

Nivåforskjellene mellom innvandrergruppene har vært stabile over lang tid og gjenspeiler på mange måter gruppenes ulike sammensetning. Innvandrere fra vestlige land og de nye EU-landene i øst består i hovedsak av arbeidsinnvandrere, mens flyktninger utgjør flertallet av de ikke-vestlige. Disse kan ha høyst varierende botid i Norge. De mest etablerte kommer fra Latin-Amerika (fortrinnsvis Chile), mens det blant afrikanske flyktninger (og familiegjenforente) er en relativt stor andel fra Somalia med kortere botid i Norge.

Litt sterkere nedgang blant menn

Nedgangen i registrert ledighet var noe sterkere blant innvandrermenn der ledigheten gikk ned med 2,3 prosentpoeng fra 1. kvartal 2006 til 1. kvartal 2007. Blant kvinner var nedgangen på 1,9 prosentpoeng. Tradisjonelt har innvandrermenn hatt markant høyere registrert ledighet enn kvinnene, men de siste kvartalene har kvinnene ligget litt over mennene i ledighet. I 1. kvartal var andelene for menn og kvinner henholdsvis 5,9 og 6,1 prosent. I befolkningen ellers lå nivået blant menn og kvinner på henholdsvis 1,9 og 1,8 prosent, og nedgangen i ledigheten var omtrent lik.

Botid endrer ikke forskjellene gruppene imellom

Fordelinger etter botid viser som vanlig høyest registrert arbeidsledighet i gruppen med en botid på mellom fire og seks år. Dette henger sammen med at mange nyankomne innvandrere - som regel flyktninger- går gjennom en periode med norskopplæring og eventuelle kvalifiseringstiltak før de gjør seg gjeldende som arbeidssøkere. I gruppen med syv års botid og mer, ser vi en betydelig lavere ledighet (se vedleggstabell 3), men det har ikke funnet sted noen utjevning mellom innvandrergruppene som følge av økt botid. Innvandrere fra Afrika ligger fortsatt høyest, etterfulgt av de andre ikke-vestlige gruppene. Skillet mellom vestlige og ikke-vestlige er også fremdeles like markant.

For øvrig ser vi at ledigheten har gått merkbart ned i alle tre botidsgrupper siden 1. kvartal i fjor når vi betrakter innvandrere under ett.

Høyest ledighet i Østfold og Finnmark

Østfold og Finnmark hadde i 1. kvartal 2007 høyest registrert arbeidsledighet blant innvandrere med henholdsvis 4,8 og 4,5 prosent målt i forhold til bosatte innvandrere 16-74 år. Landsgjennomsnittet for innvandrere var på 3,8 prosent og for befolkningen ellers, 1,3 prosent når bosatte brukes som nevner (se vedleggstabell 4). Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Akershus og Aust-Agder, med andeler på henholdsvis 2,9 og 3,0 prosent. Det var ellers en nedgang i ledigheten i samtlige fylker. Størst var nedgangen i Vest-Agder og Finnmark der andelen registrerte ledige innvandrere gikk ned med 2,2 prosentpoeng i begge fylker.

Arbeidsledige etterkommere

Kun 361 etterkommere - også kalt norskfødte med utenlandsk fødte foreldre - var registrert arbeidsledige ved utgangen av februar 2007. Disse utgjorde 3,4 prosent av arbeidsstyrken, en andel som var 2,2 prosentpoeng lavere enn februar året før. Etterkommerne befinner seg følgelig i en mellomposisjon i forhold til førstegenerasjonsinnvandrere og befolkningen ellers når det gjelder registrert ledighet (se vedleggstabell 6).

Svak økning i deltakere på arbeidsmarkedstiltak

Til tross for synkende ledighet, ser vi likevel en svak økning i antall deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere, fra 3 926 i 1. kvartal i fjor til 4 310 1. kvartal i år. Blant deltakere ellers var det en nedgang (fra 9 000 til 7 500). Innvandrere utgjorde 36 prosent av alle deltakere på arbeidsmarkedstiltak i 1. kvartal 2007 og besto i all hovedsak av ikke-vestlige (se vedleggstabell 2). Da enkelte av arbeidsmarkedstiltakene spesielt er rettet mot flyktninger, vil størrelsen på deltakergruppen med innvandrerbakgrunn også være påvirket av innvandringens omfang og ikke bare av konjunkturene på arbeidsmarkedet.

Målt i prosent av personer i alt, hadde innvandrere en deltakerandel på 1,4 prosent som var den samme som året før. I befolkningen ellers var denne andelen kun 0,2 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde i 1. kvartal 2007 den høyeste deltakerandelen med 3,0 prosent.

De fylkesvise tallene viser ellers at Telemark hadde høyeste deltakerandel blant innvandrere med 2,5 prosent. Lavest andel finner vi i Akershus med 1,0 prosent deltakere (se vedleggstabell 5).

Tabeller: