1078_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1078
Innvandrerledigheten går fortsatt ned
statistikk
2006-08-23T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)2. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Innvandrerledigheten går fortsatt ned

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 9 prosent i 2. kvartal 2005 til 7,3 prosent i 2. kvartal 2006. I befolkningen ellers gikk den registrerte ledigheten ned fra 2,9 til 2,1 prosent.

13 116 innvandrere var registrert ledige i 2. kvartal i år. Dette var om lag 2 000 færre enn samme kvartal i fjor. I alt 60 595 personer var registrert ledige ved utgangen av mai i år. Innvandrere utgjorde ca. 22 prosent av dem.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt førstegenerasjonsinnvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatte, det vil si at de i følge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst 6 måneder. Tallene bygger på Aetats register over helt ledige registrert ved arbeidskontorene og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken, hvis ikke annet er angitt.

Ingen tendens til utjevning

I prosentpoeng var nedgangen i arbeidsledigheten større blant innvandrere enn i befolkningen ellers. Den relative nedgangen var likevel størst i befolkningen uten innvandrerbakgrunn, siden ledighetsnivået der i utgangspunktet er mye lavere. Det har dermed ikke funnet sted noen reduksjon i nivåforskjellen mellom innvandrere og majoritetsbefolkningen. Fortsatt har innvandrere en registrert arbeidsledighet som er over tre ganger så høy. Denne forskjellen har holdt seg stabil over lang tid.

Fortsatt høyest ledighet blant innvandrere fra Afrika

Når vi ser på innvandrergruppene, finner vi en noe sterkere nedgang i prosentpoeng blant de ikke-vestlige innvandrerne. De fleste av disse hadde en nedgang i ledigheten på over 2 prosentpoeng. Imidlertid var det de vestlige innvandrerne som hadde størst relativ nedgang, siden ledighetsnivået ligger en del lavere i disse gruppene.

Den høyeste ledigheten finner vi fortsatt blant innvandrere fra Afrika som hadde 15 prosent. Dette er syv ganger så høyt som nivået i majoritetsbefolkningen. Ellers var det blant innvandrere fra Asia 10 prosent ledige, fra Øst-Europa (utenom EU) 8,9 prosent og fra Latin-Amerika 8 prosent ledige. Innvandrere fra de vesteuropeiske landene og Norden lå som vanlig mye lavere med en ledighet på henholdsvis 2,5 og 2,8 prosent. Innvandrere fra de nye EU landene i Øst-Europa og Nord-Amerika og Oseania lå ellers litt over dette nivået med henholdsvis 3,4 og 3,6 prosent ledige.

Disse nivåforskjellene mellom innvandrergruppene representerer et stabilt mønster i arbeidsmarkedet og gjenspeiler gruppenes ulike sammensetning. Innvandrere fra vestlige land og de nye EU-landene i øst består i hovedsak av arbeidsinnvandrere, mens flyktninger utgjør flertallet av de ikke-vestlige. Disse kan ha høyst varierende botid i Norge. De mest etablerte kommer fra Latin-Amerika (fortrinnsvis Chile), mens det blant afrikanske flyktninger er en relativt stor andel fra Somalia med kortere botid i Norge.

Sterkest nedgang blant menn

Nedgangen i registrert ledighet gjorde seg sterkest gjeldende blant innvandrermenn der ledigheten gikk ned med 2,2 prosentpoeng fra 2. kvartal 2005 til 2. kvartal 2006. Blant kvinner var nedgangen på under det halve, dvs. 1 prosentpoeng. Tradisjonelt har innvandrermenn hatt markant høyere registrert ledighet enn kvinnene, men i 2. kvartal i år lå kvinnene litt over, med 7,5 prosent ledige, kontra 7,2 prosent. Også menn uten innvandrerbakgrunn hadde noe større nedgang i ledigheten enn kvinnene, men andelen ledige var lik for begge kjønn med 2,1 prosent.

Botid endrer ikke forskjellene gruppene imellom

Fordelinger etter botid viser som vanlig høyest registrert arbeidsledighet i gruppen med en botid på mellom fire og seks år. Dette henger sammen med at mange nyankomne innvandrere - som regel flyktninger - går gjennom en periode med norskopplæring og eventuelle kvalifiseringstiltak, før de gjør seg gjeldende som arbeidssøkere. I gruppen med syv års botid og mer, ser vi en markant lavere ledighet (se vedleggstabell 3), men det har ikke funnet sted noen utjevning mellom innvandrergruppene som følge av økt botid. Innvandrere fra Afrika ligger fortsatt høyest, etterfulgt av de andre ikke-vestlige gruppene. Skillet mellom vestlige og ikke-vestlige er også fremdeles like markant.

Ikke-vestlige innvandrere registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av mai 2006

Høyest ledighet i Østfold

Østfold var også i 2. kvartal 2006 fylket med høyest registrert arbeidsledighet blant innvandrere. Her var 6,3 prosent arbeidsledige, målt i forhold til bosatte innvandrere 16-74 år. Landsgjennomsnittet for innvandrere var 4,6 prosent og for befolkningen ellers 1,6 prosent, når bosatte brukes som nevner. Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Akershus, med 3,5 prosent ledige. Det var ellers en nedgang i ledigheten i samtlige fylker. Størst var nedgangen i Rogaland, der andelen registrerte ledige innvandrere gikk ned med 1,9 prosentpoeng.

Arbeidsledige etterkommere

Kun 431 etterkommere - også kalt norskfødte med utenlandsk fødte foreldre - var registrert arbeidsledige ved utgangen av mai 2006. Disse utgjorde 4,6 prosent av arbeidsstyrken, en andel som var 1,5 prosentpoeng lavere enn i mai året før. Etterkommerne befinner seg følgelig i en mellom- posisjon i forhold til førstegenerasjonsinnvandrere og befolkningen ellers, når det gjelder registrert ledighet.

Stor nedgang i deltakere på arbeidsmarkedstiltak

Også blant deltakere på ordinære arbeidsmarkedstiltak er det en nedadgående tendens. Totalt gikk tallet på deltakere ned fra 17 185 i mai 2005 til 11 820 i mai 2006, dvs. en reduksjon på 30 prosent. Blant innvandrere gikk antall deltakere ned fra 4 972 til 3 699, som er en nedgang på 26 prosent.

Målt i prosent av personer i alt, hadde innvandrere en deltakerandel på 1,3 prosent. I befolkningen ellers lå denne andelen på 0,3 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen med 2,5 prosent.

De fylkesvise tallene viser ellers at Nordland og Telemark hadde høyeste deltakerandel blant innvandrere med 1,9 prosent i hvert fylke. Lavest andel finner vi i Akershus med 0,9 prosent deltakere.

Tabeller: