1080_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1080
Færre ledige i alle innvandrergrupper
statistikk
2006-05-19T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)1. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre ledige i alle innvandrergrupper

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned med 1,8 prosentpoeng til 8,2 prosent i 1. kvartal 2006. I befolkningen ellers gikk den registrerte ledigheten ned fra 3,4 til 2,6 prosent.

Nedgangen på 1,8 prosentpoeng er større enn i befolkningen ellers hvor ledigheten gikk ned med 0,8 prosentpoeng i perioden. Den relative nedgangen var likevel størst blant de uten innvandrerbakgrunn, siden ledighetsnivået der i utgangspunktet var lavere.

Når vi ser på innvandrergruppene, finner vi en noe sterkere nedgang i prosentpoeng blant de ikke-vestlige innvandrerne. De fleste av disse hadde en nedgang i ledigheten på over 2 prosentpoeng. Imidlertid var det de vestlige innvandrerne som hadde størst relativ nedgang, siden ledighetsnivået ligger en del lavere i disse gruppene.

Som innvandrere regnes her personer født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt første generasjonsinnvandrere). Statistikken gjelder bare de som er registrert bosatte, det vil si at de ifølge Folkeregisteret forventes å oppholde seg i landet i minst seks måneder. Tallene bygger på Aetats register over helt ledige registrert ved arbeidskontorene, og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Men forskjellene består

Innvandrere hadde i 1. kvartal 2006 en ledighetsprosent som var tre ganger så høy som de som ikke har innvandringsbakgrunn. Denne forskjellen har holdt seg stabil over lang tid. Ser vi på enkelte ikke-vestlige innvandrergrupper, er forskjellene enda større. Den høyeste ledigheten finner vi blant innvandrere fra Afrika. De ligger seks ganger så høyt som de uten innvandrerbakgrunn med 16,5 prosent ledige. For øvrig var det blant innvandrere fra Asia 10,8 prosent ledige, fra Øst-Europa (utenom EU) 10,3 prosent og fra Latin-Amerika 8,8 prosent ledige. Innvandrere fra Norden og de øvrige vesteuropeiske landene lå som vanlig mye lavere med en ledighet på henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent. Innvandrere fra Nord-Amerika og Oseania og de nye EU-landene i Øst-Europa lå ellers nært opptil dette nivået med 4,4 prosent ledige i hver gruppe.

Disse nivåforskjellene mellom innvandrergruppene avtegner seg som et stabilt mønster i arbeidsmarkedet og gjenspeiler gruppenes ulike sammensetning. Innvandrere fra vestlige land og de nye EU-landene i øst består i hovedsak av arbeidsinnvandrere, mens flyktninger utgjør flertallet av de ikke-vestlige. Disse kan ha høyst varierende botid i Norge. De mest etablerte kommer fra Latin-Amerika (fortrinnsvis Chile), mens det blant afrikanske flyktninger er en relativt stor andel fra Somalia med kortere botid i Norge.

Sterkest nedgang blant menn

Nedgangen i registrert ledighet gjorde seg sterkest gjeldende blant innvandrermenn der ledigheten gikk ned med 2,3 prosentpoeng fra 1. kvartal 2005 til 1. kvartal 2006. Blant kvinner var nedgangen på 1,2 prosentpoeng. Tradisjonelt har innvandrermenn hatt markant høyere registrert ledighet enn kvinnene, men dette har nå nesten jevnet seg ut. Også menn uten innvandringsbakgrunn hadde større nedgang i ledigheten enn kvinnene.

Botid endrer ikke forskjellene gruppene imellom

Fordelinger etter botid viser som vanlig høyest registrert arbeidsledighet i gruppen med en botid på mellom fire og seks år. Dette henger sammen med at mange nyankomne innvandrere -som regel flyktninger- går gjennom en periode med norskopplæring og eventuelle kvalifiseringstiltak før de gjør seg gjeldende som arbeidssøkere. I gruppen med syv års botid og mer ser vi en markant lavere ledighet (se vedleggstabell 3), men det finner likevel ikke sted noen utjevning mellom innvandrergruppene som følge av dette. Innvandrere fra Afrika ligger også her høyest med en ledighet på 7,9 prosent (NB! regnet i prosent av personer i alt), mens de øvrige ikke-vestlige gruppene lå mellom 5 og 6 prosent og de vestlige litt over 2 prosent. Målt i prosent av personer i alt, var ledigheten på 5,1 prosent blant innvandrere i alt og 1,9 prosent i befolkningen ellers.

Ikke-vestlige innvandrere registrert arbeidsløse eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av februar 2006

Høyest ledighet i Østfold

Østfold var fylket med den høyeste registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere i 1. kvartal 2006. Her var 6,9 prosent arbeidsledige målt i forhold til innvandrerbefolkningen 16-74 år. Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Oppland og Sogn og Fjordane med 3,9 prosent registrert ledige i begge fylker. Rogaland hadde størst nedgang i ledighet blant innvandrere med 2,4 prosentpoeng. Det var ellers en viss nedgang i de aller fleste fylker.

Arbeidsledige etterkommere

Kun 516 etterkommere -også kalt norskfødte med utenlandsk fødte foreldre- var registrert arbeidsledige ved utgangen av februar 2006. Disse utgjorde 5,6 prosent av arbeidsstyrken, en andel som var 2 prosentpoeng lavere enn februar året før. Etterkommerne befinner seg følgelig i en mellomposisjon i forhold til førstegenerasjonsinnvandrere og befolkningen ellers når det gjelder registrert ledighet.

30 prosent av deltakere på tiltak er innvandrere

Nedgangen i antall innvandrere på ordinære arbeidsmarkedstiltak fortsetter - om enn noe svakere enn tidligere. I 1. kvartal 2006 var 3 926 innvandrere registrert som deltakere. Dette er en nedgang på nærmere 1 100 deltakere - eller 22 prosent - i forhold til 1. kvartal i fjor. Deltakere uten innvandringsbakgrunn utgjorde 9 003 personer. Her var nedgangen på 1 130 deltakere, det vil si om lag 9 prosent.

Av disse tallene framgår det at innvandrere utgjorde 30 prosent av de i alt 12 929 deltakerne. Målt i prosent av personer i alt, hadde innvandrere en deltakerandel på 1,4 prosent. I befolkningen ellers lå denne andelen på 0,3 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen med 2,7 prosent.

De fylkesvise tallene viser ellers at Nordland og Telemark hadde høyeste deltakerandel blant innvandrere med litt i overkant av 2 prosent i hvert fylke. Lavest andel finner vi i Akershus med 0,8 prosent deltakere .

Tabeller: