1090_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
1090
Moderat nedgang i ledigheten blant menn
statistikk
2005-02-17T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)4. kvartal 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Moderat nedgang i ledigheten blant menn

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned med 0,2 prosentpoeng, fra 9,6 prosent i 4. kvartal 2003 til 9,4 prosent i 4. kvartal 2004. I hele befolkningen var nedgangen i prosentpoeng den samme - fra 3,7 til 3,5 prosent - alt regnet som andel av arbeidsstyrken.

Som innvandrer regnes her en person født i utlandet av utenlandsfødte foreldre (også kalt førstegenerasjonsinnvandrer).

Innvandrere fra Nord-Amerika og Oseania hadde størst nedgang i den registrerte ledigheten med 1,1 prosentpoeng. Også innvandrere fra Sør- og Mellom-Amerika og Øst-Europa hadde en viss reduksjon på henholdsvis 0,6 og 0,5 prosentpoeng. Innvandrere fra Afrika var den eneste gruppen som ikke hadde nedgang i ledigheten. Her gikk ledigheten tvert imot opp med 0,3 prosentpoeng.

Nedgang kun blant menn

Nedgangen i registrert ledighet gjorde seg kun gjeldende blant menn, både i hele befolkningen og blant innvandrerne, med respektive 0,3 og 0,7 prosentpoeng. Blant kvinner i hele befolkningen var det en svak økning på 0,1 prosentpoeng, mens det blant innvandrerkvinner var en økning på 0,3 prosentpoeng. Til tross for disse tendensene, hadde menn fremdeles høyest registrert ledighet; 3,8 kontra 3,2 prosent i hele befolkningen og 10,2 kontra 8,5 prosent blant innvandrere.

Nær 18 prosent ledige blant de fra Afrika

Innvandrere fra Afrika ligger fortsatt høyest når det gjelder registrert arbeidsledighet med 17,7 prosent. Ellers finner vi en arbeidsledighet på 12,4 prosent blant innvandrere fra Asia, mens de fra Øst-Europa og Sør- og Mellom-Amerika lå omtrent på samme nivå, med henholdsvis 10,3 og 9,7 prosent. Nordiske innvandrere lå som vanlig lavest, denne gangen med 4,2 prosent ledige tett etterfulgt av de fra resten av Vest-Europa som hadde 4,4 prosent. Innvandrergruppen fra Nord-Amerika og Oseania hadde en registrert ledighet på 4,8 prosent. Dette er den minste innvandrergruppen med kun 200 registrerte ledige.

Den høye ledigheten blant de fra Afrika må ses på bakgrunn av en relativt større andel flyktninger med kortere botid i denne gruppen enn i de øvrige ikke-vestlige gruppene. Dette gjelder spesielt flyktninger fra Somalia.

De fra nye EU-land nesten på vestlig nivå

Når det gjelder innvandrere fra de nye EU-landene i Øst-Europa, hadde denne gruppen samlet en registrert ledighet på 5,4 prosent ved utgangen av november 2004, mens de fra de øvrige østeuropeiske landene hadde en ledighet på 11,2 prosent. Med andre ord ligger ledigheten for innvandrerne fra de nye EU-landene i Øst-Europa nærmere nivået for de vestlige innvandrerne enn de ikke-vestlige. Begge gruppene hadde for øvrig en viss nedgang; 0,2 prosentpoeng (EU-landene) og 0,6 prosentpoeng (landene utenfor EU).

Flest arbeidssøkende med fire til syv års botid

Fordelinger etter botid viser høyest registrert ledighet i gruppen med botid på mellom fire og seks år. Ledigheten ligger her 2,9 prosentpoeng høyere enn blant de med kortest botid på under fire år (8,6 kontra 5,7 prosent). Denne tendensen gjør seg gjeldende i alle innvandrergrupper, men er desidert sterkest blant de ikke-vestlige. Dette henger høyst sannsynlig sammen med at mange nyankomne innvandrere (som regel flyktninger) går gjennom en periode med både norskopplæring og eventuelle kvalifiseringstiltak før de registrerer seg som arbeidssøkere. I gruppen med syv års botid og mer ser vi at den registrerte ledigheten går ned igjen - fra 8,6 til 5,4 prosent. Selv om en nedgang gjør seg gjeldende i alle innvandrergrupper med denne botiden, kan vi imidlertid ikke konstatere noen tendens til utjevning gruppene imellom. Fortsatt går det et klart hovedskille mellom vestlige og ikke-vestlige innvandrere blant de med botid fra syv år og over. Forskjellene mellom de ikke-vestlige gruppene er også mye de samme med høyest registrert ledighet blant de fra Afrika.

Ikke-vestlige innvandrere registrert arbeidsledige eller på ordinære arbeidsmarkedstiltak i prosent av personer i alt 16-74 år, etter bostedsfylke. Utgangen av november 2004

Høyest arbeidsledighet i Finnmark og Østfold

Finnmark hadde i november 2004 den høyeste registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere med 8,0 prosent målt i forhold til innvandrerbefolkningen 16-74 år. Dette fylket var også det som hadde høyest ledighet i hele befolkningen (4,2 prosent). Nest høyest ledighet blant innvandrere hadde Østfold med 7,2 prosent. Den laveste arbeidsledigheten blant innvandrere finner vi i Troms fylke med 4,0 prosent. Også Akershus og Hedmark lå lavt, begge fylkene med 4,4 prosent. Vi gjør ellers oppmerksom på at når befolkningen benyttes som nevner, blir prosentandelene noe lavere enn de som bygger på arbeidsstyrken.

Målt i prosent av befolkningen var ledigheten på 2,5 prosent for alle bosatte og 5,8 prosent for alle innvandrere. Vestfold og Vest-Agder hadde for øvrig størst nedgang i ledighet blant innvandrere med respektive 1,4 og 1,1 prosentpoeng. Det var ellers små endringer, men ikke alle fylker hadde nedgang. I fem av fylkene var det en moderat økning i ledighet både blant innvandrere og i befolkningen totalt.

Nærmere 30 prosent av de på ordinære tiltak er innvandrere

Antall innvandrere som deltok på ordinære arbeidsmarkedstiltak gikk ned fra 6 400 i november 2003 til 5 600 i november 2004. Disse utgjorde 29 prosent av alle deltakerne siste kvartal, og de besto i alt vesentlig av ikke-vestlige innvandrere. Målt i prosent av innvandrerbefolkningen, gikk deltakerandelen ned fra 2,5 til 2,1 prosent. I hele befolkningen lå denne andelen uendret på 0,6 prosent. Innvandrere fra Afrika hadde den høyeste deltakerandelen med 3,7 prosent. Ellers hadde innvandrere fra Asia og Øst-Europa andeler på respektive 2,9 og 2,5 prosent.

De fylkesvise tallene viser ellers at Aust-Agder og Nordland hadde høyest deltakerandel blant innvandrere, begge med 3,5 prosent. Dernest kom Nord-Trøndelag med 3,2 prosent.

Merk: Vi gjør oppmerksom på at gruppen yrkeshemmede som deltar på ordinære arbeidsmarkedstiltak, ikke lenger inngår i denne statistikken. Av den grunn kan noen av tallene for tidligere kvartal som foreligger nå, ligge litt lavere enn tidligere publisert.

Tabeller: