84337_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-omsetning-og-sysselsetting
84337
Aksjeselskapene dominerte
statistikk
2012-10-05T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak2010

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Aksjeselskapene dominerte

I 2010 var det 399 804 aktive foretak i Norge. Fire av ti foretak var aksjeselskap, og de stod for tre fjerdedeler av den totale omsetningen og sysselsettingen.

Foretakene hadde til sammen nesten 1,8 millioner sysselsatte og omsatte for 4 665 milliarder kroner i 2010. Tallene omfatter alle foretak, unntatt offentlig forvaltning.

Flest aksjeselskap og enkeltpersonforetak

Aksjeselskap (AS) og enkeltpersonforetak (ENK) utgjorde 91 prosent av alle foretak i 2010. Selv om det var 49 prosent enkeltpersonforetak og 42 prosent aksjeselskap, var den økonomiske betydningen av aksjeselskapene størst. Aksjeselskapene stod for 78 prosent av den totale omsetningen og hadde 74 prosent av sysselsettingen, mens enkeltpersonforetakene hadde 3 prosent av omsetningen og 12 prosent av sysselsettingen.

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter organisasjonsform. 2010. Prosent

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter antall sysselsatte. 2010. Prosent

Størst omsetning og sysselsetting i varehandel

Omsetningen og sysselsettingen var størst innenfor varehandel, som hadde 27 prosent av den totale omsetningen og 21 prosent av alle sysselsatte. Flest foretak var det innenfor jordbruk, skogbruk og fiske, med 16 prosent. Varehandel stod for 13 prosent av alle foretakene, mens bygge- og anleggsvirksomhet hadde 12 prosent.

4 prosent av foretakene var innenfor industri. Likevel hadde de 14 prosent av all omsetning og 13 prosent av alle sysselsatte. Den gjennomsnittlige omsetningen og sysselsettingen i industriforetakene var høyere enn for foretak innenfor varehandel samt bygg og anlegg. Industriforetakene hadde en gjennomsnittlig omsetning på 40 millioner kroner, og i gjennomsnitt 14 sysselsatte personer. Foretakene innenfor varehandel og bygge- og anleggsvirksomhet omsatte gjennomsnittlig for henholdsvis 25 millioner og 6 millioner kroner og sysselsatte i gjennomsnitt 7 og 4 personer.

Flest små foretak

Målt i antall sysselsatte var de fleste foretakene i 2010 små. 86 prosent hadde færre enn fem sysselsatte. Foretakene med mindre enn fem sysselsatte stod for 23 prosent av den totale omsetningen og 19 prosent av alle sysselsatte. Bare 1 prosent av foretakene hadde 50 eller flere sysselsatte, men til gjengjeld stod disse foretakene for 53 prosent av all omsetning og 47 prosent av alle sysselsatte.

Tabeller: