23269_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-omsetning-og-sysselsetting
23269
Størst omsetning i aksjeselskapene
statistikk
2008-10-07T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak2006

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Størst omsetning i aksjeselskapene

Det var 373 062 foretak som hadde omsetning eller sysselsetting i Norge i 2006. Fire av ti foretak var aksjeselskap, og de hadde tre fjerdedeler av den totale omsetningen og sysselsettingen.

Totalt hadde alle foretakene 1 648 844 sysselsatte og omsatte for 3 972 milliarder kroner. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister. Tallene omfatter alle foretak unntatt offentlig forvaltning.

Aksjeselskapene sto for størstedelen av omsetningen og sysselsettingen

Fire av ti foretak var aksjeselskaper (AS), og de hadde 75 prosent av den totale omsetningen og 73 prosent av alle sysselsatte. Vel halvparten av alle foretak var enkeltpersonforetak (ENK), men de bidro bare med 3 prosent av den totale omsetningen og 13 prosent av sysselsettingen. Mens et AS i gjennomsnitt omsatte for 20 millioner kroner og sysselsatte 8 personer, var den gjennomsnittlige omsetningen i ENK 0,6 millioner kroner og én sysselsatt. De største foretakene i 2006 var allmennaksjeselskaper (ASA). Selv om bare ett av tusen foretak var et ASA, hadde de likevel 11 prosent av den samlede omsetningen og en gjennomsnittlig omsetning på 1 101 millioner kroner. Allmennaksjeselskapene sysselsatte i snitt 139 personer.

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter organisasjonsform. 2006

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter næring. 2006

Varehandelen hadde størst omsetning og sysselsetting

Foretak innenfor varehandel, reparasjon av motorvogner, husholdningsvarer og varer til personlig bruk sto for den største andelen av den samlede omsetningen og sysselsettingen. Denne næringen hadde 28 prosent av omsetningen, 22 prosent av sysselsettingen og 15 prosent av alle foretakene. Industriforetakene utgjorde bare 5 prosent av alle foretak, men hadde 17 prosent av omsetningen og 16 prosent av sysselsettingen. Flest foretak fantes i næringen eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting med en fjerdedel av alle foretak, men næringen hadde ikke mer enn 10 prosent av den totale omsetningen og 16 prosent av sysselsettingen.

Flest små foretak

86 prosent av foretakene hadde færre enn 5 sysselsatte, mens bare 1 prosent av foretakene hadde 50 eller flere sysselsatte. Foretakene med 50 eller flere sysselsatte hadde derimot 53 prosent av den totale omsetningen og 46 prosent av den samlede sysselsettingen.

Mindre enn 1 prosent av foretakene hadde 100 eller flere sysselsatte. Ett av fire foretak i denne gruppen var innenfor industri, og ett av fem innenfor varehandel, reparasjon av motorvogner, husholdningsvarer og varer til personlig bruk.

Antall foretak i næringen finansiell tjenesteyting og forsikring økte med 9 718 foretak (128 prosent) fra 2005 til 2006. Den kraftige økningen kan forklares ved foretak etablert i 2005 som følge av en forandring i skattelovens overgangsregel E. Denne lovforandringen resulterte i om lag 19 000 nye aksjeselskaper i 2005.

Tallene for bergverksdrift og utvinning omfatter Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE).

Tabeller: