3192_not-searchable
/varehandel-og-tjenesteyting/statistikker/vroms/arkiv
3192
Detaljhandelen økte med 5,8 milliarder
statistikk
2002-10-25T10:00:00.000Z
Varehandel og tjenesteyting
no
vroms, Omsetning i varehandel, detaljhandel, engroshandel, butikkhandel, bilverksteder, omsetning etter næring (for eksempel dagligvarer, klær, byggevarer), omsetning per innbygger, netthandelVarehandel, Varehandel og tjenesteyting
false

Omsetning i varehandel3. termin 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Detaljhandelen økte med 5,8 milliarder

Bedriftene innen detaljhandel økte omsetningen med 5,8 milliarder kroner 1. halvår 2002 sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilsvarer en økning på 5,6 prosent. Tilsvarende vekst for detaljomsetningsindeksen var 5,4 prosent.

Detaljhandel er her eksklusiv motorkjøretøyer og bensin. All omsetning i denne sammenheng er eksklusiv merverdiavgift.

Totalt omsatte detaljhandelsbedriftene i Norge for nesten 109 milliarder kroner 1. halvår i år. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av kolonialforretninger, økte omsetningen med 3 milliarder kroner. Det vil si en økning på 6,2 prosent fra 1. halvår 2001 til 1. halvår 2002. Omsetningen for butikkhandel med andre nye varer hadde en vekst på 2,4 milliarder i samme periode, en vekst på 5,8 prosent. Butikker med næringen salg av apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler hadde en omsetningsvekst på 4,4 prosent eller 258 millioner kroner 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Første halvår i år økte omsetningen til butikker med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger med 2,6 prosent.

1,6 milliarder mer i 3. termin

I mai og juni (3. termin) i år økte omsetningen i detaljhandel med 1,6 milliarder kroner eller 4,3 prosent sammenlignet med mai og juni i fjor. Detaljomsetningsindeksen viser samme vekst i denne perioden. For butikker med næringen salg av apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler økte omsetningen med 6,4 prosent i denne perioden. Butikkhandel med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av kolonialforretninger, økte omsetningen med 4,4 prosent, mens detaljhandelsbedriftene med næringen andre nye varer hadde en omsetningsvekst på 4,2 prosent.

Størst vekst i Nord-Trøndelag, Vest-Agder og Rogaland

Detaljhandelsbedriftene i fylkene Nord-Trøndelag, Vest-Agder og Rogaland økte alle omsetningen med over 7 prosent 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. I 3. termin var det detaljhandelsbedriftene i Sør-Trøndelag som hadde den største veksten med 6,9 prosent.

Salg av motorkjøretøy og bensin ned 2,7 milliarder

Salg av motorkjøretøyer og bensin gikk ned med 2,7 milliarder kroner eller 3,6 prosent i 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Nedgangen har vært vedvarende for alle de tre første terminene i 2002 i forhold til tilsvarende periode i 2001.

Handel med drivstoff til motorkjøretøyer og motorsykler gikk ned med 3,2 prosent eller 0,6 milliarder kroner 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Salg av motorkjøretøyer og bensin har størst nedgang i Akershus fylke. Bedriftene i Akershus omsatte for 1,8 milliarder eller 11,6 prosent mindre 1. halvår i år enn 1. halvår i fjor. De nordligste fylkene har en økning på henholdsvis 8,3 prosent for Troms og 5,3 prosent for Finnmark i samme periode.

Tabeller: