199111_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
199111
Eksportnedgang både i volum og pris
statistikk
2015-07-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false
Volumindeks og prisindeks for import og eksport av varer. Mengden av eksporterte varer falt med nesten 7 prosent fra 1. til 2. kvartal 2015.

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer2. kvartal 2015

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Eksportnedgang både i volum og pris

Mengden av eksporterte varer falt med nesten 7 prosent fra 1. til 2. kvartal 2015. Det var hovedsakelig mindre eksport av naturlig og tilvirket gass som dro eksportmengden ned. Mengden av importerte varer gikk i motsatt retning, og skyldes i stor grad mer import av maskiner og transportmidler.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
2. kvartal 2015 / 1. kvartal 2015
Varer uten skip og oljeplattformer-6,82,7-1,4-1,8
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass-2,8.-0,6.
Matvarer, drikkevarer, tobakk0,65,7-4,4-2,1
Råvarer, unntatt brenselsstoffer-3,35,7-4,7-2,3
Brenselsstoffer-10,623,5-1,00,1
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk0,60,7-3,0-1,6

Volum- og prisindeksene for utenrikshandel med varer viser at mengden av varer som ble eksportert fra Norge var nesten 7 prosent lavere i 2. kvartal enn i foregående kvartal. Nedgangen skyldes i stor grad av at det ble sendt mindre gass ut av landet, nærmere bestemt et fall på nesten 21 prosent.

Det ble også eksportert mindre mineralolje- og mineraloljeprodukter, men sammenlignet med 2. kvartal i fjor økte eksportvolumet av oljeprodukter med over 7 prosent. Ser man bort fra råolje og naturgass, var den totale eksportmengden kun 2,8 prosent lavere i 2. kvartal sammenlignet med kvartalet før.

Redusert eksport av maskiner og transportmidler bidro også sterkt til den totale nedgangen i eksportvolumet fra 1. til 2. kvartal 2015. Det ble eksportert mindre kraftmaskiner i tillegg til andre industrimaskiner og utstyr.

Med en volumøkning på 11 prosent bidro varegruppen ‘forskjellige ferdige varer’ til å dempe fallet i eksportert mengde. Det var i tillegg mer eksport av matvarer og levende dyr, samt bearbeidede varer. For matvarer var det dyrefor som dro volumet opp, mens ulike type metaller påvirket eksportvolumet innenfor bearbeidede varer.

Sjette kvartal på rad med fallende eksportpriser

Fra 1. til 2. kvartal 2015 sank eksportprisene med 1,4 prosent. Dette var sjette kvartalet på rad med prisfall på dette markedet. Ser man bort i fra råolje og naturgass ble prisfallet halvert. Sammenlignet med samme kvartal i fjor falt eksportprisene totalt med nærmere 8 prosent.

Med unntak av kjemiske produkter, var det lavere eksportpriser innenfor samtlige varegrupper fra 1. til 2. kvartal. Størst innvirkning på den totale prisnedgangen kom fra gruppen ‘brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm’. Dette skyldtes et prisfall på naturlig og tilvirket gass, mens økte priser på mineralolje- og mineraloljeprodukter dempet nedgangen.

Et annet viktig bidrag til fallende eksportpriser kom fra matvarer og levende dyr, hvor prisene falt 4,4 prosent. Innenfor matvarer falt prisene innen samtlige undergrupper, men det viktigste bidraget kom fra fisk, krepsdyr og bløtdyr.

Oppgang i importert mengde

Fra 1. til 2. kvartal 2015 økte importert mengde med 2,7 prosent. Gruppen maskiner og transportmidler bidro sterkest i å trekke importmengden opp fra forrige kvartal. Innenfor gruppen brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm, var det mineralolje- og mineraloljeprodukter samt naturlig og tilvirket gass som dro importvolumet opp. Importert mengde av ikke spiselige råvarer, utenom brenselstoffer samt kjemiske produkter hadde også en oppgang fra 1. til 2. kvartal 2015.

Oppgangen i importvolum ble dempet av en nedgang i importert mengde av forskjellige ferdige varer, hovedsakelig på grunn av mindre import av blant annet klær og skotøy.

Maskiner og transportmidler trakk importprisene ned

Importprisene falt med 1,8 prosent fra 1. til 2. kvartal 2015. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var det imidlertid en oppgang på 4,5 prosent. Hovedgrunnen til at importprisene gikk ned siste kvartal var på grunn av prisfall på maskiner og transportmidler. Matvarer, ikke-spiselige råvarer, utenom brenselstoffer, samt kjemiske produkter bidro også til prisnedgang.

Det var prisfall innenfor samtlige hovedvaregrupper, med unntak av gruppen brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm, hvor prisene gikk opp på grunn av økte priser på mineralolje- og mineraloljeprodukter.