148056_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
148056
Eksportprisene fortsetter å falle
statistikk
2014-10-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false
Volumindeks og prisindeks for import og eksport av varer. Mengden av eksporterte varer gikk opp med 1,9 prosent fra 2. til 3. kvartal 2014.

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer3. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Eksportprisene fortsetter å falle

Eksportprisene falt med 2,3 prosent fra 2. til 3.kvartal 2014. En prisnedgang på blant annet gass samt mineralolje- og mineraloljeprodukter var hovedårsaken til nedgangen. Mengden eksporterte varer gikk opp med 1,9 prosent i samme periode.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
3. kvartal 2014 / 2. kvartal 2014
Varer uten skip og oljeplattformer1,93,1-2,31,2
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass0,1.0,6.
Matvarer, drikkevarer, tobakk6,6-0,3-5,61,9
Råvarer, unntatt brenselsstoffer-9,7-3,1-0,24,8
Brenselsstoffer2,932,7-3,82,1
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk-1,02,12,70,8

Oppgangen på 1,9 prosent i den totale eksportmengden fra 2. til 3. kvartal skyldtes i all hovedsak økt eksport av 'mineralolje- og mineraloljeprodukter', mens en nedgang i eksportmengden av 'gass, naturlig og tilvirket' var med på å dempe den totale oppgangen fra forrige kvartal. Eksportmengden av maskiner og transportmidler økte med 3,9 prosent, og var også et viktig bidrag til den totale oppgangen i eksportvolumet. Ser man bort i fra råolje og naturgass, var det omtrent ingen endring i eksportert volum fra 2. til 3. kvartal 2014.

Fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år var det kun en svak oppgang i eksportert volum. Det ble eksportert 11,9 prosent mer matvarer, men dette ble dempet av nedgangen på eksportert mengde innenfor blant annet gass samt mineralolje- og mineraloljeprodukter. Av matvarer ble det eksportert mer av spesielt fisk og dyrefor.

Mineralolje og gass trakk eksportprisen ned

Fra 2. til 3. kvartal falt eksportprisene med 2,3 prosent. Dersom man holder råolje og naturgass utenfor, var det imidlertid en svak prisoppgang. Et prisfall på 3,8 prosent innenfor gruppen 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm' var hovedårsaken til nedgangen i eksportprisene samlet. En annen varegruppe som var med på å trekke eksportprisene ned fra 2. til 3.kvartal var matvarer, der lavere fiskepriser var et viktig bidrag. Ellers økte eksportprisene innenfor de fleste hovedvaregruppene i siste kvartal.

Sammenlignet med 3.kvartal 2013 falt eksportprisene med 4,4 prosent. Prisnedgangen på 8,6 prosent innenfor 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm' dro prisene mest ned.

Høyere importvolum

Fra 2. til 3. kvartal økte importert mengde 3,1 prosent. Importmengden av ‘maskiner og transportmidler’ økte med 0,8 prosent, og bidro sterkt til den totale oppgangen. Innenfor 'forskjellige ferdige varer', der importert volum økte med 16,3 prosent, var det klær og tilbehør til klær som påvirket mest. Innenfor 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm' gikk importert mengde opp med 32,7 prosent, der importert mengde av mineralolje- og mineraloljeprodukter økte med 41 prosent. Den totale oppgangen fra forrige kvartal ble imidlertid dempet av en nedgang i import av bearbeidde varer.

Sammenlignet med 3. kvartal 2013, økte importert mengde med 0,8 prosent. En volumøkning av 'maskiner og transportmidler' på 4,3 prosent var hovedforklaringen bak oppgangen på lengre sikt.

Oppgang i importprisen

Det var prisoppgang innenfor samtlige hovedgrupper fra 2. til 3. kvartal. Den samlede prisoppgangen på importerte varer endte på 1,2 prosent. Her spilte prisoppgangen på ‘maskiner og transportmidler’ en sentral rolle. 'Ikke spiselige råvarer' økte med 7,1 prosent, og malmer og avfall av metaller dro prisene mest opp.

Sammenlignet med 3. kvartal i fjor økte importprisene med 5 prosent. Prisen på importerte 'ikke spiselige råvarer' økte med 17,6 prosent, og også her var det malmer og avfall av metall som hadde størst oppgang. Importprisen innenfor gruppen ‘brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm’ falt sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det var nedgang innenfor alle undergruppene.