92953_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
92953
Fjerde kvartal på rad med økte importpriser
statistikk
2014-01-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer4. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fjerde kvartal på rad med økte importpriser

Prisene på importerte varer steg med 2,7 prosent fra 3. til 4. kvartal 2013. Eksportprisene økte med 1,5 prosent i samme periode.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
4. kvartal 2013 / 3. kvartal 2013
Varer uten skip og oljeplattformer5,82,11,52,7
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass4,5.2,3.
Matvarer, drikkevarer, tobakk35,26,31,20,9
Råvarer, unntatt brenselsstoffer-0,7-3,51,81,3
Brenselsstoffer4,2-17,91,20,4
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk4,04,60,93,1

Volum- og prisindeksene for utenrikshandelen viser at prisene på importerte varer steg med 2,7 prosent fra 3. til 4. kvartal. Det var prisstigning innenfor alle hovedvaregruppene i denne perioden. Viktigste bidrag til de økte importprisene kom fra 'maskiner og transportmidler', 'forskjellige ferdige varer' og 'bearbeidde varer'. Innenfor sistnevnte gruppe var det prisoppgang hos samtlige undergrupper, men oppgangen var størst for varer av ikke-metalliske mineraler og varer av metaller.

En av grunnene til at importen generelt har blitt dyrere, er at den norske krona svekket seg mot handelspartnernes valutaer også fra 3. til 4. kvartal 2013.

Sammenlignet med 4. kvartal 2012 har importen blitt 4,6 prosent dyrere samlet sett. Med unntak av 'ikke-spiselige råvarer' økte prisene innenfor alle varegruppene. For eksempel økte prisene på 'maskiner og transportmidler' med 4,1 prosent, samtidig som 'forskjellige ferdige varer' gikk opp 7,2 prosent. Innenfor 'forskjellige ferdige varer' økte prisene hos alle undergruppene, blant annet hadde møbler og klær en stor innvirkning på prisoppgangen.

Oppgang i importmengden

Volumindeksen for import viser at mengden av varer som ble importert i 4. kvartal var over 2,1 prosent høyere enn i kvartalet før. Det var fjerde kvartal på rad med økt importvolum. Det ble importert mer av blant annet matvarer og levende dyr, spesielt fisk. I 4. kvartal var det en oppgang på 12 prosent innenfor gruppen 'maskiner og transportmidler'. Også innenfor 'kjemiske produkter' økte importert volum, hovedsakelig på grunn av stor vekst innenfor varegruppen 'organiske kjemiske produkter' samt 'medisiner og farmasøytiske produkter'.

Sammenlignet med 4. kvartal 2012 var den samlede importen 1,4 prosent høyere i 4. kvartal 2013. Veksten var sterk innenfor 'maskiner og transportmidler' og 'råvarer'. Importvolumet innenfor 'råvarer' økte på grunn av prisoppgang innenfor samtlige undergrupper, med unntak av et prisfall på 'tømmer, trelast og kork'. Også matvarer hadde en oppgang i importert volum denne perioden.

Prisoppgang på eksportmarkedet

Prisene på norsk eksport av varer gikk opp med 1,5 prosent fra 3. til 4. kvartal, mye på grunn av prisoppgang innenfor gruppen 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm'. Der gikk prisen på 'naturlig og tilvirket gass' samt 'elektrisitet' opp med henholdsvis 3 og 4,2 prosent. Eksportprisene økte for alle hovedgruppene i denne perioden, med unntak av et prisfall innenfor 'kjemiske produkter'. Innenfor gruppen 'matvarer' var det fisk, kaffe, te og kakao som dro opp prisene.

Fra 4. kvartal 2012 til 4. kvartal 2013 økte eksportprisene med 4,9 prosent. Her hadde matvarene mye å si for prisoppgangen, der fiskeprisene påvirket mest med en oppgang på over 30 prosent. Samtidig fortsatte prisoppgangen for blant annet 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm', der 'mineralolje- og mineraloljeprodukter' samt 'elektrisk strøm' hadde mest å si for prisoppgangen på eksportmarkedet. Disse økte med 6,2 og 7,7 prosent.

Høyere eksportvolum

Mengden av varer som ble eksportert i 4. kvartal, var 5,8 prosent høyere enn i kvartalet før. Økningen kommer av at det ble eksportert mer innenfor alle hovedvaregruppene denne perioden, unntatt for 'animalske og vegetabilske oljer og fett'. Høyere eksportvolum av naturlig og tilvirket gass samt fisk var viktige bidrag til oppgangen i eksportvolumet.

Sammenligner man med eksporten i 4. kvartal 2012, var eksporten 4,7 prosent lavere 4. kvartal 2013. Hovedgrunnen til fallet i eksportvolumet i denne perioden var nedgang i eksportert mengde av 'ikke-spiselige råvarer' og 'brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm'. Innenfor sistnevnte gruppe falt eksportvolumet innenfor alle undergruppene. For eksempel falt eksportvolumet av strøm med over 20 prosent.