15876_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/portinvutl/arkiv
15876
Betydelig økning i porteføljeinvesteringene i utlandet
statistikk
2006-11-08T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
portinvutl, Porteføljeinvesteringer i utlandet, fordringer, verdipapirer, aksjer, obligasjonerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Porteføljeinvesteringer i utlandet2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Betydelig økning i porteføljeinvesteringene i utlandet

Norges porteføljeinvesteringer i utlandet var på 1 898 milliarder kroner ved utgangen av 2005. Dette er en økning på 378 milliarder kroner eller 25 prosent fra utgangen av 2004.

To tredeler av porteføljeinvesteringene ved utgangen av 2005 gjaldt plassering i utenlandske verdipapirer av Statens pensjonsfond - Utland. Fondet inngår i sektoren offentlig forvaltning. Enkelte institusjonelle sektorer hadde sterkere vekst i porteføljeinvesteringene enn pensjonsfondet i 2005, eksempelvis banker (+ 42 prosent), verdipapirfond (+ 69 prosent) og andre finansielle foretak (+ 65 prosent). Veksten for forsikringsselskapene var mer moderat (+ 21 prosent). De tre viktigste landene for norske porteføljeinvesteringer ved utgangen av 2005 var USA, Tyskland og Storbritannia.

Obligasjonene og sertifikatene er fremdeles viktigst

For alle sektorer samlet utgjorde investeringer i obligasjoner og sertifikater 55 prosent av porteføljeinvesteringene i utlandet ved utgangen av fjoråret, mens andelen for aksjer og andeler var 45 prosent.

Porteføljeinvesteringer omfatter investeringer i utenlandske verdipapirer der formålet kun er avkastning og følgelig ikke å få kontroll med eller varig innflytelse over utstederen av verdipapiret. Den delen av Norges Banks internasjonale reserver som er plassert i utenlandske verdipapirer, regnes ikke som porteføljeinvesteringer.

Tabeller: