91698_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/di/aar
91698
Fortsatt vekst i direkteinvesteringer
statistikk
2013-01-16T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
di, Direkteinvesteringer, FDI, utlandet, investeringer, beholdninger, eierkapital, lån, utbytte, renteavkastningFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt vekst i direkteinvesteringer

Beholdningen av utenlandske direkteinvesteringer i Norge var ved utgangen av 2011 på 1 068 milliarder kroner. Dette er en økning på 6 prosent fra utgangen av 2010. Norske direkteinvesteringer i utlandet utgjorde 1 169 milliarder, en økning på 8,7 prosent fra året før.

Ved utgangen av 2011 var utenlandsk egenkapital i norske foretak på 593 milliarder kroner. Dette utgjorde nær 56 prosent av utenlandske direkteinvesteringer i Norge i alt. Norskeid egenkapital i utenlandske foretak var 1 014 milliarder kroner, eller 87 prosent av norske direkteinvesteringer i utenlandske foretak. Den resterende delen av investert kapital begge veier består av andre kapitaltyper enn egenkapital, i hovedsak lånegjeld/lånefordringer.

Sett i forhold til 2010 var det økt egenkapital som betydde mest for endringen i beholdningen av utenlandske direkteinvesteringer i Norge, mens det var økte netto lånefordringer som gjorde størst utslag på beholdningsendringen av norske investeringer i utlandet.

Nederland seiler opp

Den geografiske fordelingen av både inngående og utgående investeringer viser en konsentrasjon om EU-landene, 63 prosent av utenlandske direkteinvesteringer i Norge var ved utgangen av 2011 fra disse landene. Blant medlemslandene var Sverige det største investorlandet i Norge med investeringer på 173 milliarder kroner, noe som tilsvarer i overkant av 16 prosent av totale inngående investeringer. Nederland var det landet som hadde størst økning av investeringer i Norge i 2011, økningen var på over 27 prosent.

Når det gjelder norske direkteinvesteringer i utlandet, gikk over 65 prosent til EU-land. Av disse landene har nå Nederland gått forbi Sverige og blitt det største mottakerlandet av direkteinvesteringer fra Norge. Nærmere 12 prosent av direkteinvesteringene var i Sverige, mens Nederland i 2011 mottok hele 15 prosent, noe som tilsvarer en økning på 90 prosent.

Størst investeringer i oljevirksomhet både i Norge og utlandet

Direkteinvesteringer i oljevirksomhet er fremdeles største næring med 28 prosent av de inngående investeringene og godt over 27 prosent av de utgående. Industri utmerker seg også som en viktig næring: For utgående investeringer var den nest viktigste næring og utgjorde nærmere 22 prosent, mens for inngående utgjorde den 20 prosent. Når det gjelder utenlandske direkteinvesteringer i Norge, var imidlertid finansiell og forretningsmessig tjenesteyting nest viktigste næring med en andel på over 25 prosent. Gruppen ”Annet” domineres av investeringer i feriehus, som også inngår i begrepet direkteinvesteringer. Verdien av nordmenns investeringer i feriehus i utlandet ble i 2011 anslått til 187 milliarder kroner, mens verdien av utlendingers feriehus i Norge ble anslått til 58 milliarder kroner.

Avkastning

Avkastningen av utlendingenes direkteinvesteringer i Norge utgjorde 92 milliarder kroner i 2011, noe som tilsvarer en økning på 10 prosent fra året før. Avkastning på norske direkteinvesteringer i utlandet gikk ned og utgjorde 46 milliarder kroner i 2011, mot 66 milliarder i 2010. Det var avkastning fra oljevirksomhet som dominerte både for inngående og utgående investeringer, den utgjorde henholdsvis 53 og 61 prosent av total avkastning. Avkastningstallene har nær sammenheng med årsresultatene i foretakene som det er investert i, i Norge og i utlandet.

Viktig definisjon

Avkastning på direkteinvestert kapital er definert som utbetalt utbytte, reinvestert fortjeneste samt netto renteinntekter.

Tabeller:

Planlagte endringer i nasjonalregnskapsstatistikkeneÅpne og lesLukk

I november og desember 2014 publiseres nye reviderte tall for nasjonalregnskapet og tilhørende statistikker. Statistisk sentralbyrå følger internasjonale retningslinjer ved utarbeidelse av nasjonalregnskap og utenlandsstatistikker. Det er kommet nye internasjonale retningslinjer for disse statistikkene. Statistisk sentralbyrå arbeider nå for å implementere endringene, i tillegg til nye kilder for enkelte av statistikkene.