Nok en smart-rekord før jul

Publisert:

Skal man dømme etter import-tallene, er det større sjanse for å få smartklokke enn langrennsski til jul. For andre år på rad nådde nemlig smartklokke-importen nye høyder i november.

Tradisjonen tro har Statistisk sentralbyrå sett på importen av et utvalg varer som kan bli å finne under juletreet om noen dager. Dette er varer som i stor grad må importeres til Norge, da produksjonen er minimal eller fraværende innenfor landets grenser.

I år som i fjor var det smartklokkene som sto for den mest markante økningen i importen. I oktober og november ble det ført inn rundt 112 000 smartklokker til landet, ifølge foreløpige tall. Det er en økning på rundt 44 prosent fra de samme månedene i fjor. November-importen alene var på drøyt 60 500 klokker, det høyeste antallet som noen gang er registrert. Også i fjor var importen i november tidenes høyeste.

Dyrere, men litt færre mobiler

Importen av mobiltelefoner falt med rundt 10 000 eksemplarer i de to førjulsmånedene i år sammenlignet med de samme månedene i fjor. Men med tett opp mot 444 000 importerte telefoner er ikke nedgangen større enn 2 prosent. Innførselen av mobiltelefoner i oktober og november har vært relativ stabil de siste tre årene.

Radioer opplevde en voldsom oppgang fra 2016 til 2017– trolig som følge av overgangen til DAB-nettet. Den gangen ble det importert over 350 000 radioapparater i oktober og november, men to år senere har antallet falt til i overkant av 50 000.

Det er om lag på samme nivå som flatskjerm-TV-er over 54 tommer, der antallet også har ligget på drøyt 50 000 de to siste årene.

Høyttalere opplevde derimot en nedgang på rundt 20 prosent. Det ble importert rundt 230 000 høyttalere av forskjellig slag i oktober og november i år.

Mindre vintersportsutstyr

Jula kommer like før vintersportssesongen tar til for alvor, og mange voksne kan sikkert erindre å ha fått et par flunkende nye ski til jul. Men i år vil det bli færre lange, flate pakker under trærne hvis vi skal dømme etter import-tallene – det er nemlig nedgang over hele linja.

Kraftigst er nedgangen for snøbrett og monoski, der importen er mer enn halvert fra i fjor. Fra en import på 21 500 stykk i november og desember 2018 til om lag 8 000 i de samme månedene i år – det er et fall på rundt 62 prosent.

Heller ikke alpinski ble det innført like mange av som i fjor. Målt i antall importerte ski er alpint langt mer populært enn snøbrett- og monoskikjøring, men fallet er også her stort. I fjor ble det innført rundt 120 000 ski i førjulsmånedene, i samme periode i år i overkant av 67 000. Det er en nedgang på vel 42 prosent.

Godt med godsaker

Mens man åpner alle gavene, er det ikke uvanlig å kose seg med noe søtt. Og det bør være nok å forsyne seg av, all den tid vi samlet importerte like over 3 800 tonn sjokolade i forskjellige former i oktober og november.

Fint er det nok også i De tusen hjem. Vi har tross alt importert julepynt verdt like over 150 millioner kroner i oktober og november.

 

Kontakt