Smarte gaver under grana

Publisert:

Ønsker du deg smartklokke til jul, er det ikke umulig at ønsket blir oppfylt. Vi har aldri importert flere klokker av denne typen enn vi gjorde i november.

Hvert år ser SSB på importen av mulige julegaver i oktober og november. I år tyder mye på at smartklokker, mobiltelefoner og store flatskjerm-TV-er kan dukke opp under juletreet.

Importen av smartklokker satte ny rekord i november med drøyt 50 000 eksemplarer.

– Til sammen ble det importert rundt 93 000 smartklokker i oktober og november – en økning på 65 prosent fra de samme månedene i fjor. Det skal legges til at importen i september også var betydelig, sier førstekonsulent Kjersti Fjærtoft Fossanger i SSB.

Mobilene under treet er dyrere

For dem som er mindre opptatt av å holde tiden og mer innstilt på å bruke den, er kanskje flatskjerm-TV et ønske til jul. Også denne typen fjernsyn har blitt importert i stort monn nå i førjulsmånedene.

– Importen av store flatskjermfjernsyn satte også rekord i november med tett oppunder 35 000 stykk. Hvis vi regner med oktoberimporten, blir det like over 52 000 flatskjermfjernsyn. Det er en oppgang på 42 prosent fra de samme månedene i fjor, påpeker Fossanger.

Mobiltelefoner er et annet populært elektronikkprodukt. Her har ikke importen økt like mye som flatskjermer og smartklokker.

– Den samlede importen for oktober og november lå på like over 450 000 mobiltelefoner. Det er noen få tusen flere enn i fjor. Men telefonene er jevnt over dyrere enn i fjor, understreker Fossanger.

DAB har dabbet av

I fjor forsvant FM-senderne én etter én i forbindelse med byttet til DAB-nettet, og DAB-radio ble en hit under juletreet. Mye tyder på at det litt for mye DAB i fjor, importen har i alle fall dabbet kraftig av. I oktober og november ble det importert rundt skarve 80 000 radioapparater.

– Det er en kraftig nedgang fra de samme månedene i fjor. Da importerte vi hele 350 000 radioer i den samme perioden, der det er grunn til å tro at de aller fleste av dem var DAB-radioer. Fallet er på hele 77 prosent, sier Forssanger.

Flere «nedoverski» enn «bortoverski»

For mange starter vintersesongen for alvor etter jul, og det er derfor ikke uvanlig at det ligger både ett og to par ski under treet på julaften. Hvorvidt det skyldes dominansen til norske langrennsløpere skal være usagt, men langrennsski ser ut til å være populære i år. Den samlede importen i oktober og november steg med rundt 70 prosent fra i fjor.

– Det er særlig i oktober det ble importert langt flere ski enn i fjor. Men det er ikke bare langrennsski. Tur-, telemark- og fjellski inngår også i den totale importen på nesten 80 000 i oktober og november samlet, påpeker Fossanger.

Nedoverski er imidlertid mer populært enn bortoverski hvis man utelukkende skal dømme etter importen.

– Økningen i antall importerte alpinski er langt mer beskjeden, men totalt i de to førjulsmånedene ble det innført nesten 120 000 ski. Det er om lag 5 000 flere enn i fjor, opplyser Fossanger.

For snøbrett og monoski var importen omtrent den samme som i fjor.

Juletrær og pynt

Julegavene skal jo ha et sted å ligge mens de venter på å bli pakket opp, og hos de aller fleste er dette stedet under et juletre. Noen hugger juletre selv, men er du av typen som kjøper, kan treet godt være utenlandsk. I alt ble det nemlig importert rundt 135 000 juletrær i oktober og november. Det er noen flere enn i fjor.

Og hvis du trenger litt ny julepynt å henge på treet, har du i alt 3 500 tonn å velge i. det er nemlig den samlede vekten på julepynten som ble importert i september, oktober og november i år.

 

Kontakt