22505_not-searchable
/utdanning/statistikker/vgu/arkiv
22505
Færre lærlinger
statistikk
2009-12-17T10:00:00.000Z
Utdanning;Innvandring og innvandrere;Offentlig sektor
no
vgu, Videregående opplæring og annen videregående utdanning, videregående skoler, folkehøyskoler, fagskoler, elever, lærlinger, lærekandidater, utdanningsprogram, studieretninger, fagprøver, svenneprøver, kurstrinn, fullførte utdanninger, avbrutte utdanninger, innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldreKOSTRA, Utdanning, Videregående utdanning, Innvandring og innvandrere, Utdanning, Offentlig sektor
false

Videregående opplæring og annen videregående utdanning1. oktober 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre lærlinger

Foreløpige tall viser at det er registrert om lag 3 700 færre lærlinger i videregående opplæring i år enn i fjor. Det er første gang siden 2004 at antall lærlinger har gått ned, og antallet ligger nå på samme nivå som i 2006.

Per 1. oktober 2009 var det registrert 34 400 lærlinger i videregående opplæring. Sammenlignet med tall fra samme tidspunkt i fjor innebærer dette en nedgang på om lag 10 prosent. Det reduserte lærlingtallet kan ikke forklares ut fra naturlige variasjoner i kullstørrelse. Tilbakegangen er tydelig i store utdanningsprogram som elektrofag, bygg- og anleggsteknikk samt teknikk og industriell produksjon.

Færre begynner på restaurant- og matfag

Videre viser de foreløpige tallene at det var registrert 75 000 elever på videregående trinn 1 (vg1) i videregående opplæring. Det har vært en nedgang i antall elever i enkelte av yrkesfagene. Siden 2006 har antall elever i vg1 på utdanningsprogrammet restaurant- og matfag sunket med vel 20 prosent. Også på bygg- og anleggsteknikk har man opplevd en markant reduksjon i elevtallet, spesielt det siste året. Fra 1. oktober i fjor har antall elever på dette utdanningsprogrammet gått ned med hele 11 prosent.

Jentedominans på folkehøgskolene

Om lag 7 000 elever var registrert på landets folkehøgskoler per 1. oktober, og av disse var 60 prosent jenter. Det store flertallet begynner på folkehøgskole det året de er 19 år gamle.

Tabeller: