12102_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12102
Norge dyrest på investeringsvarer
statistikk
2011-01-25T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norge dyrest på investeringsvarer

Norske bedrifter sto i 2009 overfor Europas høyeste prisnivå på investeringsvarer. Både for maskiner og utstyr og for software var Norge Europas dyreste land. Generelt er det derimot små prisforskjeller mellom landene, ifølge en undersøkelse nylig publisert av Eurostat.

Prisnivå på maskiner og utstyr og software, 2009. EU27=100

I 2009 var de norske prisene på investeringer i maskiner og utstyr 17 prosent høyere enn gjennomsnittet for de 27 EU-landene (EU27). Det er små forskjeller landene imellom. 32 av 37 land som deltok i undersøkelsen hadde et prisnivå som lå innenfor +/- 10 prosent av gjennomsnittet. Prisnivået i det dyreste landet, Norge, var 31 prosent høyere enn i landet med de laveste prisene, Storbritannia. Undersøkelsen gjenspeiler det prisnivået som bedrifter møter ved kjøp av investeringsvarer.

Island og Storbritannia billigst

Island og Storbritannia kom ut som de to billigste landene i undersøkelsen. I forhold til tidligere tilsvarende undersøkelser er dette et overraskende resultat. Island hadde i 2007 et høyt prisnivå på investeringsvarer, omtrent på nivå med Norge. To år senere var derimot det islandske prisnivået for både maskiner og utstyr og software godt under det europeiske gjennomsnittet. Storbritannia har hatt en liknende, om enn ikke fullt så sterk nedgang. For begge disse landene er hovedforklaringen en sterk svekkelse av henholdsvis den islandske kronen og det britiske pundet. De har blitt ”billigere” sett fra utlandet.

Elektrisk og optisk utstyr, metallprodukter og utstyr: små forskjeller

I en nordisk sammenheng var det norske prisnivået på elektrisk og optisk utstyr, samt metallprodukter og utstyr, kun marginalt høyere enn i Danmark. Nivået var omkring 5 prosent høyere enn i Finland og omkring 9 prosent høyere enn i Sverige. En mulig årsak til at prisnivået er såpass likt, kan være at disse varegruppene i større grad importeres enn hva tilfellet er med konsumvarer. Prisene reflekterer verdensmarkedspriser, og påvirkes dermed mindre av det generelle kostnadsnivået i landene.

Større prisforskjeller for transportmidler og software

Det norske prisnivået på transportmidler var 26 prosent høyere enn EU27, 14 prosent høyere enn i Danmark og Finland, og hele 31 prosent høyere enn i Sverige. Det norske prisnivået for software skilte seg også ut, og lå hele 33 prosent over EU27. Dette var omkring 16 prosent høyere enn i Sverige og Finland, og 25 prosent høyere enn i Danmark.

Investeringsvarer er, sammen med "investeringer i bygg og anlegg", de to komponentene som til sammen utgjør aggregatet "investeringer". Prisnivåundersøkelsen for investeringer i bygg og anlegg presenteres i en selvstendig artikkel.

Om undersøkelsen:

Investeringsvarer består av undergruppene maskiner og utstyr og software.

1 . Maskiner og utstyr :

A. Metallprodukter og utstyr (blant annet metallvarer, motorer og turbiner, pumper og kompressorer, industrimaskiner, anleggsmaskiner og landbruks- og skogsmaskiner).

B. Elektrisk og optisk utstyr (kontormaskiner, IT-utstyr, elektriske maskiner, radio-, TV- og kommunikasjonsutstyr, medisinsk utstyr, optiske instrumenter og presisjonsmålere).

C. Transportmidler (blant annet transportmidler for veitransport, sjøtransport, skinnegående transport og lufttransport).

2 . Software .

Prisnivåindeksene er uttrykt i forhold til det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene (EU27=100). Hvis for eksempel indeksen for et land er 110, betyr dette at landets prisnivå er 10 prosent høyere enn gjennomsnittet av de 27 EU-landene. Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftundersøkelsen i 2009. Pris er regnet eksklusive moms, men inkludert leveringskostnader og eventuell montering.

Flere detaljer i Eurostats Statistics in Focus.

Tabeller: