12076_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12076
Norge og Island dyrest på investeringsvarer
statistikk
2009-01-22T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norge og Island dyrest på investeringsvarer

Norge og Island hadde i 2007 Europas høyeste prisnivå på investeringsvarer, men bare moderat over de andre europeiske landene. Det viser resultatene fra en undersøkelse nylig publisert av Eurostat.

Prisnivå på investeringsvarer. Europa 2007. EU27=100

Norsk og islandsk prisnivå lå i 2007 henholdsvis 17 og 13 prosent over gjennomsnittet for de 27 EU-landene (EU27). Det var generelt små forskjeller i prisnivå landene imellom. 26 av de 37 landene som deltok i undersøkelsen, holdt seg innenfor +/- 5 prosent av gjennomsnittet. En mulig årsak til at prisnivået på investeringsvarer er såpass jevnt, kan være at det er stor grad av internasjonal handel og konkurranse for denne typen varer. Transportkostnader og eventuelle avgiftsforskjeller mellom landene er dermed i stor grad bestemmende for ulikheter i prisnivået.

Transportmidler dyrest i Norge

Det norske prisnivået for undergruppen "metallprodukter, maskiner og utstyr" ligger omtrent på gjennomsnittet, kun 5 prosent over EU27. Prisnivået for undergruppene ”software” og "elektrisk og optisk utstyr" er høyere, henholdsvis 17 og 19 prosent over gjennomsnittet. For transportmidler var det norske prisnivået Europas aller høyeste, 23 prosent over EU27.

Investeringsvarer består av undergruppene:

1. Metallprodukter, maskiner og utstyr (blant annet metallvarer, motorer, turbiner, pumper og kompressorer, industrimaskiner, anleggsmaskiner, landbruks- og skogsmaskiner).

2. Elektrisk og optisk utstyr (kontormaskiner, IT-utstyr, elektriske maskiner, radio og TV, medisinsk utstyr, optiske instrumenter, presisjonsmålere).

3. Transportmidler (motorkjøretøy, trailere, semitrailere).

4. Software.

Prisnivåindeksene er uttrykt i forhold til gjennomsnittet i EU (EU27=100). Hvis for eksempel indeksen for et land er 108, betyr dette at landets prisnivå er 8 prosent høyere enn gjennomsnittet av de 27 EU-landene.

Undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i 2007. Resultatene gjenspeiler det prisnivået som bedrifter står overfor ved kjøp av investeringsvarer. Pris er regnet eksklusive moms, men inkludert leveringskostnader og eventuell montering. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet basert på opplysninger fra det enkelte lands nasjonalregnskap.

Flere detaljer i Eurostats Statistics in Focus.

Tabeller: