12078_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12078
Likt prisnivå i Skandinavia
statistikk
2008-07-04T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Likt prisnivå i Skandinavia

Forbrukerelektronikk og husholdningsapparater kostet i 2007 omtrent det samme i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Prisnivå på forbrukerelektronikk. Europa 2007. EU27=100

Prisnivå på husholdningsapparater. Europa 2007. EU27=100

Det norske prisnivået på forbrukerelektronikk lå i 2007 kun 14 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene (EU27). Prisnivået er omtrent det samme som i Finland og Danmark, og et lite hakk over Sveriges nivå. Island har Europas klart høyeste prisnivå på forbrukerelektronikk, ifølge en undersøkelse nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat.

For varegruppen husholdningsapparater lå prisnivået i 2007 i både Norge, Sverige og Danmark omkring 20-30 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU27. Finland kommer her ut noe lavere, kun 14 prosent over EU27.

Jevnt europeisk prisnivå

For begge varegruppene er det generelt små forskjeller i prisnivå mellom de europeiske landene. De fleste ligger innenfor et spenn på pluss eller minus 10 prosent i forhold til gjennomsnittet.

Indeksene på figurene viser de forskjellige lands prisnivåer i forhold til det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene (EU27=100). Hvis et land har indekstall høyere enn 100, er landet relativt dyrere enn EU-snittet og omvendt.

Forbrukerelektronikk omfatter hovedsakelig produkter innenfor kategoriene lyd og bilde, foto og video og datautstyr, men også kjøp av musikk og film og uinnspilte CD- og DVD-plater.

Husholdningsapparater inkluderer hvitevarer, støvsugere og mindre elektriske apparater til hus og hjem.

Om undersøkelsen

Prissammenlikningen baserer seg på omkring 130 sammenliknbare produkter innenfor forbrukerelektronikk og omkring 100 sammenliknbare husholdningsapparater. Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i mai 2007. Prismaterialet er justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra det enkelte lands nasjonalregnskap.

37 europeiske land deltok i prisinnsamlingen: De 27 medlemslandene i EU (EU27), de tre søkerlandene (Kroatia, Den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia og Tyrkia), De tre EFTA-landene (Norge, Island og Sveits), samt Albania, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Serbia.

Les mer i Eurostats " Statistics in Focus ".