12082_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12082
Jevnt prisnivå på investeringsvarer
statistikk
2007-09-12T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Jevnt prisnivå på investeringsvarer

Danmark og Norge kommer ut med høyeste prisnivå på investeringsvarer, og bare moderat over gjennomsnittet for EU, viser resultatene fra en undersøkelse nylig presentert av Eurostat. Resultatene viser også at det er små forskjeller i prisnivåene mellom land på denne typen varer.

Prisnivåindekser, investeringsvarer. Europa 2006. EU27=100

Prisnivået på investeringsvarer i Norge og Danmark er henholdsvis 13 og 14 prosent over et gjennomsnitt basert på de 27 EU-landene (EU27). Det er små forskjeller landene imellom. 27 av de 33 europeiske landene som deltok i undersøkelsen, hadde et prisnivå jevnt innenfor et spenn på +/- 10 prosent av gjennomsnittet. Undersøkelsen gjenspeiler det prisnivået som bedrifter møter ved kjøp av investeringsvarer.

Figuren illustrerer at bare de to relativt dyreste landene (Danmark og Norge) og de fire relativt rimeligste (Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, Bulgaria, Latvia og Litauen) skiller seg noe ut.

Verdensmarkedspriser

En mulig årsak til at prisnivået på investeringsvarer mellom landene er såpass jevnt, kan være at investeringsvarer i større grad enn konsumvarer importeres. Prisene reflekterer "verdensmarkedspriser", og påvirkes dermed mindre av det generelle kostnadsnivået i landene.

Software-priser under gjennomsnittet

Tabellen viser at det norske prisnivået for "software" ligger 7 prosent under gjennomsnittet for EU27. For undergruppene "metallprodukter, maskiner og utstyr" og "elektrisk og optisk utstyr" kommer Norge ut noe over gjennomsnittet.

Undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftundersøkelsen i 2005. Prisene som er brukt i undersøkelsen er pris uten moms, men inkludert leveringskostnader og eventuell montering. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet basert på opplysninger fra det enkelte lands nasjonalregnskap.

Investeringsvarenes undergrupper

1. Metallprodukter, maskiner og utstyr (blant annet metallvarer, motorer, turbiner, pumper og kompressorer, industrimaskiner, anleggsmaskiner, landbruksmaskiner).

2. Elektrisk og optisk utstyr (kontormaskiner, IT-utstyr, elektriske maskiner og utstyr, radio, TV, kommunikasjonsutstyr, medisinsk utstyr, optiske instrumenter).

3. Transportmidler (motorkjøretøy, trailere, semitrailere).

4. Software.

Investeringsvarer er, sammen med "investeringer i bygg og anlegg", de to komponentene som til sammen utgjør aggregatet "brutto investering i fast realkapital". Prisnivåundersøkelsen på "investeringer i bygg og anlegg" presenteres i en selvstendig artikkel.

Les mer i Eurostats "Statistics in Focus".

Tabeller: