12084_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12084
Høye norske matvarepriser
statistikk
2007-07-17T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høye norske matvarepriser

Island, Norge, Danmark og Sveits har Europas høyeste priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, langt over gjennomsnittet blant de 27 medlemslandene i EU (EU27). Sverige og Finlands priser ligger noe nærmere det europeiske middelnivået.

Island og Norge har et prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer henholdsvis 64 og 58 prosent over gjennomsnittet i EU27. Danmark og Sveits ligger et hakk under Norge, 42 prosent over snittet, mens Sverige og Finland har et noe lavere prisnivå, omkring 20 prosent over. Det betyr at de danske prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer er omkring 10 prosent lavere enn de norske, mens prisnivået i Sverige og Finland er omkring 25 prosent lavere. En mulig forklaring på det norske resultatet, er at vi har et generelt høyt inntekts- og kostnadsnivå, noe som ofte går hånd i hånd med et høyt prisnivå.

Nivåforskjell mellom øst og vest i Europa

Helt i den andre enden av skalaen finner vi den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia og det ferske EU-medlemmet Bulgaria, begge med et prisnivå 44 prosent under gjennomsnittet i EU27, eller omkring en tredel av nivået i Norge. Undersøkelsen viser ellers en tydelig forskjell i nivå mellom de "gamle" EU-landene i vest, og de "nye" medlemslandene i øst. De østlige landene har et jevnt over lavere prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer.

Relativt prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i utvalgte europeiske land. 2006. EU27=100

Spesielt høyt prisnivå på kjøtt

De norske prisene ligger klart over det europeiske gjennomsnittet for alle matvaregrupper, men det er varegruppen kjøtt som relativt sett er aller dyrest i Norge (82 prosent over gjennomsnittet for EU27). Det norske prisnivået på frukt og grønnsaker (43 prosent over snittet) og fisk (28 prosent over snittet) er noe mer i tråd med nivået i det øvrige Europa.

Norge dyrest på alkoholholdige drikkevarer og tobakk

De norske tobakksprisene er Europas klart høyeste (127 prosent over EU27), og omkring dobbelt så høye som i Sverige og Danmark. Kun Storbritannia er på noenlunde på samme nivå som Norge. Latvia og Litauen har et spesielt lavt prisnivå på tobakk, omkring 70 prosent under gjennomsnittet. Norge topper også statistikken over alkoholpriser (129 prosent over gjennomsnittlig EU-nivå) sammen med Island. Sammenliknet med Norge, er prisene på alkoholholdige drikkevarer i Finland, Sverige og Danmark henholdsvis 26, 37 og 44 prosent lavere. Tyrkia, som vanligvis i konsumprisundersøkelser har et lavt prisnivå, har alkoholpriser langt over gjennomsnittet, og omtrent på nivå med Finland og Irland.

Priskonvergens i Europa siste tre år

Resultatene av 2006-undersøkelsen sammenliknet med tilsvarende undersøkelse i 2003, viser en tendens til et mer enhetlig europeisk prisnivå innenfor alle varegrupper. Spesielt gjelder dette for varegruppene oljer og fett, frukt og grønnsaker, alkoholholdige drikkevarer, og "andre matvarer" (en varegruppe som blant annet inneholder barnemat, krydder, sauser og andre bearbeidede produkter).

Om undersøkelsen

Prissammenlikningen baserer seg på omkring 500 produkter. 37 europeiske land deltok i prisinnsamlingen, som ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i mai 2006. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra det enkelte lands nasjonalregnskap. Undersøkelsen er nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat. Les mer i Eurostats " Statistics in Focus ".

Tabeller: