12090_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12090
Høyt prisnivå på norske tjenesteytelser
statistikk
2006-07-27T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyt prisnivå på norske tjenesteytelser

Det norske prisnivået på tjenester ligger 46 prosent over gjennomsnittet i de 25 EU-landene (EU25). Blant annet transporttjenester og tjenester knyttet til fritid og kultur bidrar til dette. Men i kategorien post-, tele- og Internett-tjenester er det norske prisnivået nærmere det europeiske gjennomsnittet.

I denne artikkelen presenteres prisnivåindekser for fem utvalgte kategorier av tjenester i 31 europeiske land (EU25, de tre EFTA-landene Norge, Island og Sveits, samt Bulgaria, Romania og Tyrkia). Tallene er hentet fra den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i 2004 og 2005, og ble nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat.

Det er viktig å være klar over at noen tjenesteytelser ofte er subsidiert, og at prisen konsumenten betaler derfor kan sies å være politisk bestemt i enkelte land. Dette gjelder særlig kollektivtransport og tjenester knyttet til fritid og kultur. I denne artikkelen har vi lagt den prisen konsumenten betaler ut av egen lomme til grunn.

Relativt prisnivå på tjenesteytelser. 2005. EU25=100

Figuren viser det relative prisnivået på tjenester totalt, og inkluderer dermed flere grupper av tjenesteytelser enn de som er omtalt i artikkelen. Tjenester totalt inkluderer blant annet bokostnader og vedlikehold og reparasjon av bolig, bil og husholdningsutstyr, i tillegg til tjenestegruppene vi kommer tilbake til nedenfor.

De nordiske landene, Sveits og Irland topper tabellen med et prisnivå langt over gjennomsnittet i EU25. I flere av de nye EU-landene i Sentral- og Øst-Europa ligger prisnivået fremdeles under halvparten av EU-gjennomsnittet. Prisnivået på tjenester er ofte nært knyttet til inntektsnivået i hvert enkelt land. Tjenesteytelser er gjerne arbeidsintensive, slik at arbeidskraftkostnader utgjør en betydelig kostnadskomponent. Dessuten er tjenester mindre utsatt for importkonkurranse enn varer: I de fleste tilfeller vil det for eksempel ikke være noe aktuelt alternativ for konsumenten å oppsøke en frisør utenlands for å få klippet håret, mens mange varer derimot omsettes forholdsvis fritt på tvers av landegrensene.

Energi: Danmark på pristoppen

Danmark kommer ut med det høyeste relative prisnivået på energi, 55 prosent over gjennomsnittet i EU25. Dette skyldes et særskilt høyt avgiftsnivå på elektrisitet og gass. De norske energiprisene ligger 19 prosent over det europeiske gjennomsnittet, men lavere enn Nederland, Tyskland og Sverige. "Energi" omfatter her kun energi til bruk i husholdningene, det vil si hovedsakelig elektrisitet og gass, men også fyringsolje, ved og fjernvarme. Drivstoff til kjøretøy er ikke inkludert.

Høye transportpriser i Norge

Transporttjenester er relativt dyrt i Norge. Vi kommer ut som nest dyreste land i undersøkelsen, 69 prosent over gjennomsnittet, bare forbigått av Island. Det er særlig den landbaserte kollektivtransporten som trekker prisnivået i Norge opp, mens flyreiser er relativt sett billigere. For øvrig er det stor variasjon mellom landene: I Bulgaria, landet med det laveste relative prisnivået på transporttjenester, ligger prisene 64 prosent under gjennomsnittet i EU25. De baltiske landene, særlig Latvia og Litauen, har også et svært lavt prisnivå på transporttjenester.

Lavt prisnivå på post- og teletjenester i de nordiske land

Høykostlandene Sverige, Finland og Danmark utmerker seg med et lavt prisnivå på post- og teletjenester (inkludert Internett), henholdsvis 25, 22 og 18 prosent under gjennomsnittet i EU25. Det ser ut til at dette blant annet skyldes det lave prisnivået på mobiltelefoni i de tre landene. Norge ligger her 9 prosent over EU-gjennomsnittet. Prisnivået på denne typen tjenester varierer mindre landene imellom enn for mange andre tjenestekategorier.

Norge dyrest på tjenester knyttet til fritid og kultur

Norge har det høyeste prisnivået på tjenester knyttet til fritid og kultur, 50 prosent over gjennomsnittet av EU25. Island, Sveits og Danmark ligger også høyt i denne kategorien, henholdsvis 47, 35 og 30 prosent over gjennomsnittet. Blant annet diverse sportsaktiviteter, helsestudio, kino og teater faller inn under denne kategorien.

Hotell- og restauranttjenester fortsatt dyrt i Norden

Spesielt Island, men også Danmark og Norge, utmerker seg med høye priser på hotell- og restaurantbesøk. For denne typen tjenester ligger prisnivået på Island 91 prosent over gjennomsnittet i EU25. Danmark og Norge ligger henholdsvis 49 og 48 prosent over snittet. I Norge er det spesielt restaurantprisene som er relativt høye. En av forklaringene på dette kan være det norske avgiftsnivået på alkoholholdige drikkevarer. Blant de nye EU-medlemslandene utmerker Tsjekkia og Slovakia seg med et særskilt lavt prisnivå, på om lag en tredjedel av Norges. Serveringstjenester inkluderer mat og drikke fra restaurant, kafeteria, kafé, pub, konditori, bar, take-away og kiosk. Hotelltjenester omfatter overnatting på hotell, ungdomsherberge og campingplass.

Les mer i Eurostat s " Statistics in Focus "

Tabeller: