12094_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12094
Europas høyeste prisnivå på klær og skotøy
statistikk
2005-05-23T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Europas høyeste prisnivå på klær og skotøy

EFTA-landene Island og Norge har høyest prisnivå på klær og skotøy i Europa - henholdsvis 49 og 34 prosent over gjennomsnittet i de 25 EU-landene (EU25). Prisene på klær og sko i Norge er rundt regnet 20 prosent høyere enn i nabolandene Sverige, Finland og Danmark.

Prisnivåindeks for klær og skotøy. 2003. EU25=100

Sammenlikningen av prisene baserer seg på 285 produkter innenfor klær og skotøy for herre, dame og barn. 31 europeiske land deltok i prisinnsamlingen, som ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i november 2003. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra nasjonalregnskapet til det enkelte land. Undersøkelsen er nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat.

Resultatet for Norge samsvarer i høy grad med vårt generelle, høye prisnivå på varer og tjenester til personlig konsum.

Jevnt prisnivå i EU

Sverige har det høyeste prisnivået på klær og skotøy i EU, 14 prosent over EU25, tett fulgt av Italia, Finland og Danmark. Prisnivået på klær og skotøy i EU er ellers forholdsvis likeartet. Mer enn halvparten av landene ligger jevnt innenfor et spenn på pluss eller minus 10-12 prosent av gjennomsnittet. Mellom ytterpunktene i gruppen er det likevel store forskjeller. Relativt prisnivå i Sverige er for eksempel 46 prosent høyere enn i Polen.

Kandidatlandene Bulgaria og Romania skiller seg ut med et lavt relativt prisnivå i undersøkelsen, henholdsvis 42 og 45 prosent under gjennomsnittet i EU25. Det betyr at prisnivået på klær og skotøy er omtrent 2,4 ganger så høyt i Norge som i Romania. Det tredje kandidatlandet, Tyrkia, ligger tett opp til Polen i relativt prisnivå.

Ingen levestandardsindikator

Relativt prisnivå i et gitt land er isolert sett ingen indikator for materiell levestandard, men et uttrykk for de prisnivåer forbrukerne står overfor, gitt at de tilpasser seg det gjennomsnittlige forbruksmønsteret i landet.

Les mer i Eurostats " Statistics in Focus ".