12096_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12096
Høye matvarepriser i Norden
statistikk
2004-06-10T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høye matvarepriser i Norden

Sammen med Island og Sveits har Norge de høyeste matvareprisene i Europa. Danmark, som har det høyeste prisnivået på matvarer i EU, ligger 12 prosent under Norges nivå, mens tilsvarende tall for Finland og Sverige er 21 prosent. De to sistnevnte landene ligger likevel klart over gjennomsnittet for de 25 EU-landene (EU25) sett under ett, og også vesentlig høyere enn for eksempel Storbritannia og Tyskland.

Prisnivået på alkoholfrie drikkevarer er noe høyere i Danmark enn i Norge, mens Norge har det klart høyeste prisnivået i Europa når det gjelder alkoholholdige drikkevarer og tobakk.

Høyest prisnivå i EFTA-landene

Dersom en kun ser på matvarer, skiller Island, Norge og Sveits seg ut med et særskilt høyt prisnivå: I disse landene ligger prisnivået mer enn 50 prosent over gjennomsnittet for EU25 sett under ett. Som en mulig forklaring på dette kan det være nærliggende å peke på at de tre EFTA-landene står utenfor det europeiske fellesmarkedet for landbruksprodukter, noe som blant annet har konsekvenser for konkurransesituasjonen innenlands. Dessuten har alle de tre landene et høyt inntektsnivå, noe som ofte går hånd i hånd med et høyt relativt prisnivå.

Stor variasjon internt i EU

Det er likevel på ingen måte slik at prisnivået internt i EU er enhetlig. Blant EU-landene skiller Danmark seg ut med et høyt relativt prisnivå, foran Irland, Finland og Sverige, som alle ligger rundt samme nivå hvis en ser på matvarer samlet. I flere av de nye medlemslandene, blant annet Polen, ligger prisnivået helt ned mot halvparten av EU-gjennomsnittet, eller en tredel av nivået i Norge. Selv når en fokuserer på de 15 "gamle" EU-landene, varierer prisnivået fra 54 prosent av Norges nivå i Spania til 88 prosent i Danmark.

Relativt prisnivå på matvarer i utvalgte land, 2003. Norge=100

Norge: Høyt prisnivå på kjøtt, sukkervarer og kornprodukter

Selv om prisnivået i Norge ligger over det europeiske gjennomsnittet for alle matvaregrupper, er det store forskjeller mellom disse. Særlig kjøtt, men også sukkervarer og kornprodukter har et høyt relativt prisnivå i Norge. Derimot er prisnivået på fisk og "andre matvarer," en gruppe som blant annet omfatter barnemat, krydder, sauser, supper og andre bearbeidede produkter, noe mer i tråd med nivået i det øvrige Europa.

Norge topper også statistikken over relativt prisnivå på de tungt avgiftsbelagte produktgruppene alkoholholdige drikkevarer og tobakk. Når det gjelder alkoholfrie drikkevarer, ligger Danmark noe høyere. Det er særlig innenfor mineralvann, brus og saft at de to landene skiller seg ut. Kaffe, te og kakao har derimot et mye jevnere prisnivå på tvers av landegrensene.

Ingen levestandardsindikator

Tallene som ligger til grunn for denne statistikken stammer fra en prisinnsamling foretatt i de 31 landene som deltar i den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen våren 2003. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra det enkelte lands nasjonalregnskap.

Relativt prisnivå i et gitt land er derfor isolert sett ingen indikator for materiell levestandard, men et uttrykk for de prisnivåer forbrukerne står overfor, gitt at de tilpasser seg det gjennomsnittlige forbruksmønsteret i landet.

Les mer i Eurostats " Statistics in Focus "

Tabeller: