12098_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12098
Høyest prisnivå på personbiler i Danmark og Norge
statistikk
2003-12-22T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyest prisnivå på personbiler i Danmark og Norge

Norge hadde Europas nest høyeste prisnivå på personbiler i 2002, ifølge resultater fra den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen. Det norske prisnivået lå 67 prosent over gjennomsnittet i EU. Danmark hadde det høyeste prisnivået blant de 31 deltakerlandene. I Norden skilte Sverige seg ut med et prisnivå under gjennomsnittet for de 15 EU-landene sett under ett.

Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftundersøkelsen i 2002, og resultatene ble nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat. Prismaterialet undersøkelsen bygger på gjenspeiler den prisen kjøperen faktisk betaler, inkludert avgifter.

Ulikheter i spesifikasjoner, standardutstyr og rabattordninger er forhold som kompliserer en internasjonal prisnivåsammenligning for biler. Eurostat har forsøkt å korrigere prismaterialet for ulikheter i tekniske egenskaper og standardutstyr, men rabatter er ikke tatt hensyn til.

Danmark og Norge på topp

Det relative prisnivået varierer fra 81 prosent av EU-gjennomsnittet i Bulgaria til 175 prosent i Danmark. Det betyr at det relative prisnivået på nye personbiler er omtrent dobbelt så høyt i Norge og Danmark som i Bulgaria. Finland og Island hører også med blant landene med et høyt prisnivå, mens Sverige er det eneste nordiske landet der prisnivået på biler ligger noe under gjennomsnittet i EU.

Relativt prisnivå på nye personbiler og private husholdningers konsum. 2002. EU15=100

Danmark, Finland, Irland, Portugal og Nederland er de EU-landene som har høyest avgifter på nye personbiler. Også i Norge er avgiftsnivået høyt. Dette gjenspeiles i prisnivåindeksene, men sammenhengen mellom avgifts- og prisnivå er ikke helt entydig. Andre forhold som kan føre til prisnivåforskjeller mellom land er ulikheter i kostnadsnivå, profittmarginer og konkurranseforhold, valutakursutvikling og nasjonale krav til tekniske spesifikasjoner.

Prisnivå på biler og det generelle prisnivået

Et interessant perspektiv på prisnivåindekser er å sammenholde det relative prisnivået for en gitt produktgruppe med det allmenne, relative prisnivået i hvert enkelt land. Figuren viser prisnivåindeksene for personbiler og for varer og tjenester til konsum i husholdningene totalt. En mulig tolkning av denne figuren er å betrakte det relative prisnivået for konsum i husholdningene totalt som en tilnærming til landenes generelle kostnadsnivå. Kypros, Malta, Tyrkia og EUs nye medlemsland i Sentral- og Øst-Europa, men også Danmark og Norge er land der det relative prisnivået på biler ligger vesentlig høyere enn det allmenne prisnivået. I Sveits, Sverige og Luxembourg er situasjonen den motsatte.

Bastante konklusjoner basert på en slik analyse bør begrense seg til de tilfellene der avviket mellom de to indeksene er betydelig.

Les mer i Eurostat s " Statistics in Focus ".