90562_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/aar
90562
Investeringer dyrest i Norge og Sveits
statistikk
2012-12-19T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Investeringer dyrest i Norge og Sveits

Norske og sveitsiske bedrifter sto i 2011 overfor Europas høyeste prisnivå på både investeringsvarer og på bygg- og anleggsprosjekter. Mens prisforskjellene mellom landene er relativt små for investeringsvarer, er det betydelige ulikheter for bygg og anlegg.

Dette går frem av tall fremlagt av Eurostat, Europakommisjonens statistikkontor, tidligere denne måneden. Undersøkelsen ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftundersøkelsen i 2011.

I 2011 lå det norske prisnivået for bruttoinvesteringer i realkapital 53 prosent over gjennomsnittet i de 27 EU-landene. Sammenlikner vi med våre nordiske naboland, viser det seg at det norske prisnivået lå 13 prosent høyere enn i Sverige, 32 prosent høyere enn i Danmark, og 35 prosent høyere enn i Finland. Men bildet er svært forskjellig for de ulike komponentene som inngår i investeringene.

Investeringsvarer: Et felles europeisk prisnivå?

Investeringsvarer omfatter ulike typer maskiner og utstyr, samt software. Disse produktgruppene utmerker seg med påfallende homogene prisnivåer i hele Europa. Norge og Sveits skiller seg litt ut, med prisnivåer om lag 30 prosent over gjennomsnittet i EU. 31 av de til sammen 37 landene har imidlertid et prisnivå som ligger mindre enn 10 prosent over eller under dette gjennomsnittet.

Dette jevne prisnivået finner vi igjen i alle de fire undergruppene ”metallprodukter og utstyr”, ”elektrisk og optisk utstyr”, ”transportmidler” og ”software”. En mulig årsak er at investeringsvarer i større grad importeres enn hva tilfellet er med for eksempel konsumvarer, og at kostnadsnivået i det enkelte importland dermed påvirker prisene i liten grad.

Ser vi på de enkelte undergruppene av varer, finner vi at Norge og de øvrige nordiske landene, samt Sveits, går igjen blant de dyreste landene. Unntaket er software, som faktisk er dyrest i Slovakia og Norge etterfulgt av Sverige og Italia.

Prisnivå for investeringsvarer. 2011. Utvalgte land. EU27=100

Bygg og anlegg: Store prisnivåforskjeller

For bygg- og anleggsprosjekter er bildet et litt annet, selv om Norge og Sveits også her ligger på topp, med et prisnivå hele 72 prosent høyere enn i EU sett under ett. Også Sverige og til dels Island skiller seg ut med et svært høyt prisnivå, mens sentrale EU-land som Tyskland og Frankrike ligger om lag 25 prosent over gjennomsnittet i EU. I Storbritannia er prisene marginalt høyere enn gjennomsnittet.

Forskjellene landene imellom er betydelige. For eksempel er prisnivået på bygg og anlegg i Norge mer enn fire ganger høyere enn i de rimeligste landene i Sørøst-Europa. Dette reflekterer blant annet forskjeller i det generelle prisnivået, og samsvarer i noen grad med prisnivåene på varer og tjenester til personlig konsum .

Både når det gjelder boliger og næringsbygg har Norge, Sveits, Sverige og Island de høyeste byggekostnadene. For anleggsprosjekter - i hovedsak knyttet til infrastruktur - er imidlertid også Storbritannia og Frankrike blant de dyreste landene.

Prisnivå for bygg og anlegg 2011. Utvalgte land. EU27=100

Om undersøkelsen

Bruttoinvesteringer i realkapital består av undergruppene maskiner og utstyr, bygg og anlegg samt andre realinvesteringer. I denne artikkelen betegner ”investeringsvarer” de to undergruppene ”maskiner og utstyr” og ”software”.

Investeringer i maskiner og utstyr

Metallprodukter og utstyr (blant annet metallvarer, motorer og turbiner, pumper og kompressorer, industrimaskiner, anleggsmaskiner samt landbruks- og skogsmaskiner)

Elektrisk og optisk utstyr (kontormaskiner, IT-utstyr, elektriske maskiner, radio-, TV- og kommunikasjonsutstyr, medisinsk utstyr, optiske instrumenter samt presisjonsmålere)

Transportmidler (blant annet transportmidler for veitransport, sjøtransport, skinnegående transport og lufttransport)

Investeringer i bygg og anlegg

Boligbygg (eneboliger, rekkehus og boligblokker)

Andre bygg (blant annet fabrikkbygg, kontorbygg, butikkbygg og parkeringshus)

Anleggsprosjekter (blant annet veier, bruer, tuneller og rørledninger)

Andre realinvesteringer

Landbruks-, skogbruks-, fiskeri- og havbruksprodukter mv.

Software

Hva inkluderer prisene?

Prisene for investeringsvarer og software inkluderer ikke-refunderbar merverdiavgift, leveringskostnader og eventuell montering. Prisene for bygg og anlegg inkluderer entreprenørenes fortjenestemarginer, kostnader til arkitekt og rådgivende ingeniører samt merverdiavgift.

Flere detaljer hos Eurostat

Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat, publiserer Statistics in focus som inneholder flere opplysninger.

Tabeller: