54456_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/aar
54456
Dyrest å bygge i Sveits og Norge
statistikk
2011-02-23T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dyrest å bygge i Sveits og Norge

Norge lå nesten 50 prosent over gjennomsnittet for EU-landene i kostnadene til investeringer i bygg og anlegg i 2009. Det viser en undersøkelse publisert av Eurostat.

Prisnivå på bygg og anlegg. Europa 2009. EU27=100

Den Europeiske kjøpekraftsundersøkelsen for 2009 viser store nivåforskjeller på byggeprisene i Europa. Dyrest var det i Sveits, Norge, Danmark og Sverige. Her kostet investeringer i bygg og anlegg mellom 40- og 50 prosent mer enn gjennomsnittet for de 27 EU-medlemslandene. I sentrale EU-land som Tyskland og Frankrike ligger byggeprisene rundt 25 prosent over gjennomsnittet.

Kraftig prisfall på Island og i England

På Island, hvor byggeprisene lå på topp i Europa i 2007, har byggeprisene falt betydelig og ligger nå på nivå med gjennomsnittet i EU. Også i Storbritannia har byggeprisene gått markant ned etter finanskrisen, fra vel 40 prosent over gjennomsnittet til 5 prosent over gjennomsnittet i EU.

Lavest prisnivå i Øst-Europa

I de baltiske statene og i Polen, regionen vi importerer byggearbeidere fra, var byggeprisene om lag halvparten av hva de var i Norge i 2009. Lavest var prisnivået i de nye statene på Balkan og i Tyrkia, Romania og Bulgaria.

Om undersøkelsen

Prisundersøkelsen ble gjennomført våren 2009. Deltagerlandene priser sammenlignbare prosjekter innenfor kategoriene boligbygg, næringsbygg og anlegg. Beskrivelsen av bygge- og anleggsprosjektene er inndelt i kapitler (som grunnarbeid, betongarbeid, elektriske installasjoner og så videre) som igjen består av enkeltposter (som utgraving av byggegrop, støping av betongdekke, flislegging av baderom, installering av elektriske ledningsnett og så videre). De nasjonale statistikkontorene er ansvarlige for gjennomføringen av undersøkelsene. Selve prisarbeidet utføres av eksterne eksperter på prising av bygge- og anleggsprosjekter.

Prisdefinisjon

Prisene er markedspriser og inkluderer entreprenørenes fortjenestemarginer, kostnader til arkitekt og rådgivende ingeniører samt merverdiavgift. Prisene skal representere årsgjennomsnittet og gjennomsnitt for hele landet.

Usikkerhet

Det er vanskelig å lage standard byggebeskrivelser som både er representative for hvert enkelt land og samtidig er sammenlignbare mellom landene. I tillegg er usikkerheten knyttet til innhentingen og bearbeidingen av prisdataene i de enkelte landene relativt stor.

Flere detaljer i Eurostats Statistics in Focus .

Se også: Prisnivå på investeringsvarer .

Tabeller: