12705_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/ppi/arkiv
12705
Revidert produsentprisindeks
statistikk
2001-02-09T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
ppi, Produsentprisindeksen, prisutvikling, inflasjon, hjemmemarked, eksportmarked, konjunkturindikator, innsatsvarer, energivarer, konsumvarer, investeringsvarer, metallindustri, næringsmiddelindustri, oljeraffinering, maskinindustri, gruvedrift, metallpriser (for eksempel gull, aluminium, kobber)Energi, Industri og bergverksdrift, Konjunkturer, Olje og gass, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer, Priser og prisindekser
false

Produsentprisindeksen15. januar 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Revidert produsentprisindeks

Arbeidet med omleggingen av produsentprisindeksen er med dette sluttført. Nye metoder og datakilder av betydning for kvaliteten på indeksen er tatt i bruk. Ny næringsgruppering gjør sammenligninger med annen korttidsstatistikk enklere for brukerne. Nytt referanseår vil være 2000.

Publiseringen av januarindeksen for produsentprisindeksen markerer avslutningen på et større omleggingsarbeid. En betydelig modernisering er gjennomført på en rekke områder. Nye metoder er tatt i bruk i beregningene for å styrke kvaliteten på resultatene. I formidlingen tilpasses næringsgruppering til annen korttidsstatistikk som publiseres for industrinæringen. Dette gjør det enklere å arbeide på tvers av statistikkområdene. Ny indeks publiseres med 2000 som referanseår.

Industriens priser ned

Industriens priser falt med 1,2 prosent fra desember 2000 til januar 2001. 12 månedersendringen (januar 2000 - januar 2001) gikk med dette fra 6,7 prosent til 4,9 prosent. Størst bidrag til denne nedgangen kom fra fall i prisene innen oljeraffinering og metallindustrien.

Prisene i metallvareindustrien viste derimot en økning på 1,4 prosent, mens prisene i kjemiske industri steg med 1,5 prosent.

Totalindeksen falt 4,7 prosent fra desember til januar. Størst bidrag kom fra olje- og gassutvinning som hvor prisene gikk ned 7,7 prosent.

Blant gruppene fordelt etter varetype viste ikke-varige konsumvarer et fall på 0,4 prosent fra forrige måned. Energivarene gikk ned 7,2 prosent, mens innsatsvarene sank 0,5 prosent.

Ny klassifisering

Ny indeks offentliggjøres med litt andre undergrupper og nedbrytinger enn tidligere. Dette har sammenheng med at indeksen tilpasser seg standard for næringsgruppering (SN94) som brukes for annen korttidsstatistikk på industriområdet. Sammenligninger på tvers av statistikkområder blir med dette vesentlig enklere for brukerne. Totalindeks og indeks for industri, i alt vil uttrykke det samme som tidligere. Overgangen innebærer derimot noe flere grupper på mer detaljert nivå. Alle områder som ble publisert tidligere er dekket med en eller flere grupper i den nye standarden.

I ny indeks vil det også publiseres en analytisk gruppering - etter varetype - i kategoriene: Innsatsvarer, investeringsvarer, konsumvarer og energivarer.

Nytt referanseår

I ny indeks er 2000 valgt som nytt referanseår. Dette innebærer at gjennomsnittet for år 2000 er satt lik 100. Av den grunn vil nivået på indekser som publiseres - også historiske data - justeres ned sammenlignet med tidligere. For mange brukerne vil en slik justering gjøre det enklere å se utviklingstrekkene ved bruk av indeksene. Dette kan imidlertid også komplisere bruken av indeksen i forbindelse med justeringer av kontrakter mv.

Årlig oppdatering av vektene

Indeksen vil heretter ha en årlig oppdatering av vektgrunnlaget og vil som tidligere bygge på nasjonalregnskapets tall. Ved å kombinere ulike data fra nasjonalregnskapet etableres årlige vekter med høy aktualitet. En hyppig oppdatering av vekter bidrar til at svakheter med bruk av faste vekter reduseres betydelig.

Nye beregningsmetoder

I ny indeks vil vi som tidligere benytte Laspeyres formel. I stedet for en formel med fast vekt og varekurv vil vi nå gå over til kjedet versjon av formelen som muliggjør hyppigere oppdateringer av varekurven. Dette, kombinert med en årlig oppdatering av vektene, gjør at vi får et mer korrekt bilde av prisutviklingen - særlig over lengre tidsrom.

I forbindelse med omleggingen har Statistisk sentralbyrå tatt i bruk nye beregningsmetoder: På mikronivå (laveste nivå i beregningene) bruker vi nå geometrisk gjennomsnitt. Dette har vist seg å være godt egnet for prisstatistikk, og er i tråd med internasjonale anbefalinger. Vi tar også i bruk andre metoder i arbeidet med prismåling av varer med hyppige kvalitetsendringer (f.eks. teknologivarer). I første omgang har vi tatt i bruk slike metoder i arbeidet med datamaskiner, men vil etterhvert også tas i bruk på andre områder der produktene er kjennetegnet ved en rask teknologisk utvikling. Nytt er også at prisdata fra utenrikshandelsstatistikken er tatt i bruk på områder dette materialet vurderes som godt egnet. Dette sikrer en større bredde i datamaterialet som brukes i beregningene noe som igjen styrker kvaliteten.

Bruk av indeksen ved kontraktsjusteringer

For brukere som primært anvender indeksen ved justering av kontrakter mv. vil overgang til ny indeks kunne skape enkelte overgangsproblemer. Dette skyldes flere forhold.

For brukere som sammenligner indekser fra perioden 1977 - desember 2000 vil indeks med 1981=100 fortsatt være den offisielle. Serier fra indeks med 1981=100 vil fortsatt være tilgjengelig på våre web-sider, men oppdateres ikke etter desember 2000. Fra og med januarindeksen 2001 vil offisiell indeks ha 2000=100. Som nærmere omtalt overfor er det imidlertid også andre større metodeendringer som innebærer at tidligere og ny indeks ikke generelt vil være sammenlignbare. Vi vil formidle tidligere og ny indeks sammen i enkelte tabeller, men markerer samtidig at det er forskjeller - ved et brudd mellom desember 2000 og januar 2001.

Overgangsproblemene vil i første rekke være merkbare for enkelte brukere som fra tidligere indeks anvender serier på detaljert nivå. Problemene har sammenheng med at ny standard av næringsgrupperingen er tatt i bruk. Av den grunn kan brukerne ikke generelt regne med å finne en direkte sammenlignbar serie i ny indeks. Og der sammenlignbar serie eksisterer krever det at man tar hensyn til bruddet i sine beregninger.

Hvis du trenger råd eller annen bistand til å finne gode løsninger på slike overgangsproblemer - ta kontakt med oss:

Erik Skauen, tlf. 21 09 48 91

Ronny Haugan, tlf. 21 09 47 40

Lars Legernes, tlf. 21 09 47 46

Produsentprisindeks. 2000=100
  Januar 2001 Endring i prosent
  Desember 2000-
januar 2001
Januar 2000-
januar 2001
Totalindeks 93,32 -4,7 3,3
Olje og gassutvinning 86,14 -7,7 2,8
Industri og bergverksdrift 100,82 -1,1 4,9
Kraftforsyning 136,02 7,5 7,8