12731_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pif/maaned
12731
Prisene steg svakt i juni
statistikk
1999-07-09T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pif, Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, prisutvikling, inflasjon, engrosprisindeksen, hjemmemarked, importmarked, varegrupper (for eksempel matvarer, kjemiske produkter, maskiner)Produsent- og engrosprisindekser, Priser og prisindekser
false

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands15. juni 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Prisene steg svakt i juni

Prisene på førstegangsomsatte varer innenlands steg med 0,2 prosent fra forrige måned. Økte priser på brenselsstoffer er hovedårsaken til økningen, mens lavere matvarepriser trekker i motsatt retning. Fra juni 1998 til juni 1999 (12-månedersveksten) har prisene totalt sett steget med 1,3 prosent.

Gruppen brenselsstoffer, brenselsolje og elektrisk kraft hadde en prisøkning på 0,6 prosent fra mai. Høy pris på råolje i juni er en viktig årsak for prisøkningen innen gruppen. På verdensmarkedet steg råoljeprisen (Brent blend) til nesten 16 dollar per fat - en prisøkning på vel 5 prosent fra forrige måned. Høye importpriser på ulike mineraloljeprodukter - bilbensin og marine fyringsoljer - bidrar også til oppgangen i gruppen. På hjemmemarkedet sank prisene på mineraloljeprodukter noe.

Prisnedgang på enkelte matvarer dempet oppgangen i totalindeksen. Det er hovedsakelig lavere priser på kjøtt og kjøttvarer som trekker matvareindeksen ned. 12-månedersveksten i juni var negativ, og hovedårsaken til denne utviklingen er betydelig lavere priser på slakt i 1. og 2. kvartal i år enn på samme tid i fjor. I årets første måneder sank prisene på kjøtt kraftig (svin og storfe), og det lave nivået har vedvart. Det meldes om store overskudd av svin på markedet og god tilførsel av slaktedyr. Dette kombinert med lav etterspørsel har satt prisene under press. Høyere priser på frukt og grønnsaker trekker i motsatt retning for matvareindeksen, og da særlig økte priser på importert frukt. Høyere priser på norske grønnsaker trakk i motsatt retning.