12657_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pif/arkiv
12657
Omlegging av indeksen
statistikk
2001-02-09T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pif, Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, prisutvikling, inflasjon, engrosprisindeksen, hjemmemarked, importmarked, varegrupper (for eksempel matvarer, kjemiske produkter, maskiner)Produsent- og engrosprisindekser, Priser og prisindekser
false

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands15. januar 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Omlegging av indeksen

Et større omleggingsarbeid er sluttført med publiseringen av januarindeksen for 2001. Nye metoder er tatt i bruk som vil styrke kvaliteten på indeksen. Omleggingen vil også innebære at sammenligninger med indekser fra tidligere år i en overgangsperiode vil være noe mer komplisert.

Publiseringen av januarindeksen for prisindeks for førstegangsomsetning innenlands markerer avslutningen på av større omleggingsarbeid. En betydelig modernisering er gjennomført på en rekke områder. Varegrupperingen som brukes i publiseringen framover bygger på den nyeste versjonen av den internasjonale standarden. Dette forenkler brukernes sammenligninger med f.eks. utenrikshandelens prisstatistikk - så vel nasjonalt som internasjonalt. Nye metoder er tatt i bruk i beregningene for å styrke kvaliteten på resultatene. Ny indeks publiseres med 2000 som referanseår.

Nedenfor presenteres noen hovedtrekk ved januarresultatene. Videre går meldingen noe nærmere inn på de viktigste sidene ved omleggingen, og går avslutningsvis inn på noen konsekvenser for brukerne og vår beredskap for å bistå i arbeidet med å løse eventuelle problemer.

Noen aktuelle tall

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands gikk ned med 1,1 prosent fra desember 2000 til januar 2001. 12-månedersendringen (januar 2000 - januar 2001) ble med dette 5,6 prosent. Denne nedgangen skyldes i all hovedsak en nedgang i gruppen brenselstoffer, smøreoljer, elektrisk strøm. Her har prisene gått ned med 5,7 prosent. Det var også en svak nedgang i gruppen råvarer (ikke spiselige) ekskl. brenselstoffer. I de andre gruppene steg prisene. Mest steg de i gruppen maskiner og transportmidler, med 0,7 prosent. Prisene på drikkevarer og tobakk steg med 0,6 prosent, og prisene på forskjellige ferdige varer steg med 0,5 prosent. For de andre gruppene var det kun små endringer.

Ajourføring av varestandarden

Statistisk sentralbyrå tar i bruk siste versjon av SITC (Standard International Trade Classification) - en FN-standard for varegruppering i internasjonal handel. Dette gir brukerne bedre muligheter til å sammenligne med f.eks. prisstatistikk for utenrikshandelen - norsk og internasjonal. Dette innebærer imidlertid en del endringer i forhold til den tidligere versjonen av standarden. Det viktigste å merke seg er at innholdet i enkelte av hovedgruppene er endret, selv om navnet ikke nødvendigvis er endret. Innad i hovedgruppene er det til dels store endringer på mer detaljerte nivåer.

Nytt referanseår

I indeks publisert fram til og med desember 2000 var 1981 brukt som referanseår. Som referanseår for ny indeks er 2000 valgt. Dette innebærer at gjennomsnittet for år 2000 er satt lik 100. Av den grunn vil nivået på indekser som publiseres - også historiske data - justeres ned sammenlignet med tidligere. For brukerne vil en slik justering i nivået gjøre bruken av indeksene noe enklere. For å sikre at historiske endringstall forblir som tidligere publisert, vil ny indeks formidles med 2 desimaler.

Årlig oppdatering av vekter

Indeksen vil heretter ha en årlig oppdatering av vektgrunnlaget og vil som tidligere bygge på nasjonalregnskapets tall. Ved å kombinere ulike data fra nasjonalregnskapet etableres årlige vekter med høy aktualitet. En hyppig oppdatering av vekter bidrar til at svakheter ved bruk av faste vekter reduseres betydelig.

Nye beregningsmetoder

I ny indeks vil vi som tidligere benytte Laspeyres formel. I stedet for en formel med fast vekt og varekurv vil vi nå gå over til kjedet versjon av formelen som muliggjøre en hyppigere oppdatering av varekurven. Dette, kombinert med en årlig oppdatering av vektene, gjør at vi får et mer korrekt bilde av prisutviklingen - særlig over lengre tidsrom.

I forbindelse med omleggingen har Statistisk sentralbyrå tatt i bruk nye beregningsmetoder: På mikronivå (laveste nivå i beregningene) bruker vi nå geometrisk gjennomsnitt. Dette har vist seg å være godt egnet for prisstatistikk, og er i tråd med internasjonale anbefalinger. Vi tar også i bruk andre metoder i arbeidet med prismåling av varer med hyppige kvalitetsendringer (f.eks. teknologivarer). I første omgang har vi tatt i bruk slike metoder i arbeidet med datamaskiner, men disse vil etterhvert også tas i bruk på andre områder der produktene er kjennetegnet ved en rask teknologisk utvikling. Nytt er også at prisdata fra utenrikshandelsstatistikken er tatt i bruk der dette materialet vurderes som godt egnet. Dette sikrer en større bredde i datamaterialet som brukes i beregningene noe som igjen styrker kvaliteten.

Bruk av indeksen ved kontraktsjusteringer

For brukere som primært anvender indeksen ved justering av kontrakter mv. vil overgang til ny indeks kunne skape enkelte overgangsproblemer. Dette skyldes flere forhold.

For brukere som sammenligner med indekser fra perioden 1977 - desember 2000 vil indeks med 1981=100 fortsatt være den offisielle. Serier fra indeks med 1981=100 vil fortsatt være tilgjengelig på våre web-sider, men oppdateres ikke etter desember 2000. Fra og med januarindeksen 2001 vil offisiell indeks ha 2000=100. Som nærmere omtalt overfor er det imidlertid også andre større metodeendringer som innebærer at tidligere og ny indeks ikke generelt vil være sammenlignbare. Vi vil formidle tidligere og ny indeks sammen i enkelte tabeller, men markerer samtidig at det er forskjeller - ved et brudd mellom desember 2000 og januar 2001.

Overgangsproblemene vil i første rekke være merkbare for brukere som fra tidligere indeks anvender serier på detaljert nivå. Problemene har sammenheng med at en nyere versjon av varegrupperingen er tatt i bruk i ny indeks. Av den grunn kan brukerne ikke generelt regne med å finne en direkte sammenlignbar serie i ny indeks.

For brukere som kun benytter totalindeksen ved justeringer av kontrakter vil overgangsproblemene være mindre merkbare. For deres bruk vil tabeller som nevnt ovenfor kunne brukes, men krever at man tar hensyn til bruddet i sine beregninger.

Hvis du trenger råd eller annen bistand til å finne gode løsninger på slike overgangsproblemer - ta kontakt med oss:

Ronny Haugan, tlf. 21 09 47 40

Erik Skauen, tlf. 21 09 48 91

Lars Legernes, tlf. 21 09 47 46

eller - bruk vår web-adresse: www.ssb.no/ppi

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands. 2000=100
    Endring i prosent
  Januar 2001 Desember 2000-
januar 2001
Januar 2000-
januar 2001
Totalindeks 99,97 -1,1 5,6
Matvarer og levende dyr 102,77 0,1 3,5
Drikkevarer og tobakk 101,20 0,6 2,0
Råvarer (ikke spiselige) ekskl. brenselsstoffer 103,91 -0,1 19,7
Brenselsstoffer, smøreoljer, elektrisk strøm 91,34 -5,7 9,7
Kjemiske produkter 101,96 0,0 4,6
Bearbeidede varer 102,53 0,1 5,7
Maskiner og transportmidler 101,47 0,7 2,6
Forskjellige ferdige varer 100,66 0,5 1,1