54708_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/uhjelphold/hvert-3-aar
54708
Høy oppslutning om bistand
statistikk
2011-05-18T10:00:00.000Z
Offentlig sektor
no
uhjelphold, Holdninger til norsk u-hjelp, bistand, utviklingsarbeidStatlige finanser, Offentlig sektor
false

Holdninger til norsk u-hjelp2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høy oppslutning om bistand

Flertallet av den norske befolkningen er positive til norsk bistand, og andelen som har et positivt syn har vokst. Samtidig har imidlertid andelen som mener bistand gir gode resultater blitt mindre, og interessen for bistandsspørsmål har avtatt.

Andel som mener norsk bistand gir veldig eller ganske gode resultater for ulike aldersgrupper. 2006 og 2010. Prosent

Holdning til norsk utviklingshjelp. 1972-2010. Prosent

I 1972 var syv av ti positive til at Norge ga bistand til utviklingsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Nesten 40 år senere mener ni av ti det samme. Andelen positive har vært høy og stabil gjennom hele 2000-tallet.

I tidligere undersøkelser har kvinner vært noe mer positive enn menn. I denne undersøkelsen virker det imidlertid som kvinner og menn har blitt likere i synet på bistand.

Færre vil redusere bistandsbudsjettet

22 prosent av befolkningen mener at bistandsbudsjettet er for stort . Dette er en nedgang på 10 prosentpoeng fra forrige måling. På den andre siden mener en av ti at budsjettet burde være større , mens halvparten mener det er passe stort . Til sammenlikning mente fire av ti at bistandsbudsjettet var passe stort i 2006. Det er en svært liten gruppe som mener Norge ikke burde ha noe bistandsbudsjett i det hele tatt.

I 2010 var bistandsbudsjettet på rundt 28 milliarder kroner.

Andel som mener ulike kanaler gir den mest effektive bistanden. 2010. Prosent

Nedgang i andelen som mener bistand gir gode resultater

Undersøkelsen viser en nedgang i andelen som mener at bistanden gir gode resultater. Siden 2006 har andelen sunket med 13 prosentpoeng, og i 2010 oppgir seks av ti at bistand gir gode resultater. Det er spesielt i den yngste aldersgruppen at nedgangen har vært størst. Forskjellene mellom de ulike aldergruppen er jevnere i 2010 enn i 2006.

Nordmenn har størst tiltro til frivillige organisasjoner og FN...

Norsk bistand gis gjennom flere kanaler, og i undersøkelsen skal respondentene vurdere hvilken kanal som forvalter bistanden mest effektiv. De to kanalene klart flest oppgir er FN og frivillige organisasjoner . En av tre nevner disse to. Til sammenlikning oppgir rundt en av ti statlige kanaler . Minst tiltro har den norske befolkningen til Verdensbanken og liknende banker og det private næringsliv som kanal for bistand.

... likevel har færre tiltro til frivillige organisasjoner

Selv om frivillige organisasjoner er en av kanalene flest nordmenn har tiltro til, har andelen falt siden forrige runde. I 2006 oppga 44 prosent at de hadde tiltro til frivillige organisasjoner, mens i 2010 har tallet falt til 30 prosent.

Interesse for stoff om utviklingspolitikk i media. 1996-2010. Prosent

En av tre er interessert i bistandsspørsmål i media...

Et av formålene med undersøkelsen er å finne ut hvor interessert den norske befolkningen er i stoff om utviklingspolitikk i media. 5 prosent svarer at de er veldig interessert , en av tre oppgir at de er en del interessert , halvparten er litt interessert , mens rundt en av ti oppgir at de ikke er interessert i det hele tatt .

... men interessen har falt

Spørsmålet om interesse for bistandsspørsmål har vært stilt i spørreundersøkelsen siden 1996. Resultatene har vært relativt stabile denne perioden, men i 2010 ser vi en endring. Andelen som er svært og en del interessert i slikt stoff har falt med 20 prosentpoeng siden forrige måling.

Les mer om resultatene i rapporten Holdninger til norsk bistand .