21189_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/kommregnfy/arkiv
21189
Solid resultat i fylkeskommunene
statistikk
2007-06-25T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
kommregnfy, Fylkeskommuneregnskap, fylkeskommunal økonomi, fylkeskommunale finanser, driftsregnskap, statlige overføringer, investeringer, finansiering, fylkeskommunale innkjøp, eiendomsskatt, gebyrsatser, brukerbetaling, eiendomsdrift, funksjonsfordelt driftsregnskap, fylkeskommunale tjenester, fylkeskommunale inntekter og utgifter, finansieringskilder, særbedrifter, FKF, IKS , interkommunalt samarbeidKOSTRA, Kommunale finanser, Offentlig sektor
false

Fylkeskommuneregnskap2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Solid resultat i fylkeskommunene

Reviderte tall for fylkeskommunene viser at samlet netto driftsresultat var på om lag 2 milliarder kroner, eller 5,3 prosent av brutto driftsinntekter i 2006. De gode resultatene tyder på en fornuftig økonomisk styring i fylkeskommunene.

Samlet brutto driftsresultat i 2006 var på om lag 1,29 milliarder kroner, eller 3,3 prosent, av brutto driftsinntekter. I 2006 sto skatteinntjening i fylkeskommunene for den høyeste andelen av inntektskildene med i overkant av 42 prosent av brutto driftsinntekter fordelt på inntektskilder.

Netto driftsresultat for fylkeskommunene samlet utgjorde vel 2 milliarder kroner i 2006, en økning på snaut 700 millioner fra året før. Med et netto driftsresultat på 5,3 prosent av driftsinntektene har fylkeskommunene større handlefrihet nå enn året før da resultatet lå på 4 prosent.

Resultatbegreper

Brutto driftsresultat er kommunenes brutto driftsinntekter fratrukket brutto driftsutgifter, inkludert avskrivningskostnader. Begrepet kan i stor grad sammenlignes med "driftsresultat" i resultatoppstillingen til bedrifter med regnskapsplikt etter regnskapsloven.

Til forskjell fra brutto driftsresultat er det i netto driftsresultat gjort fradrag for netto rente- og avdragsbelastning, mens virkningen av avskrivningskostnadene er eliminert. Netto driftsresultat kan benyttes til finansiering av investeringer eller avsettes til senere bruk, og er dermed et utrykk for kommunenes økonomiske handlingsrom. Et netto driftsresultat på rundt 3 prosent over en lengre tidsperiode er ansett som et tegn på en sunn økonomi.

Høyt investeringsnivå

Investeringsnivået er fremdeles høyt og har økt i 2006 fra tidligere år. Brutto investeringsutgifter lå på om lag 4 milliarder kroner i 2006. Investeringsregnskapets inntekter, tilskudd, refusjon og salg av realkapital ble redusert med 150 millioner fra 2005 til 2006.

Økning for fylkeskonsern

Konserntallene for 2006 inneholder data for 17 fylkeskommunale særbedrifter. Disse virksomhetene bidro med en økning av fylkeskommunenes driftsinntekter på 1,8 prosent. Fylkeskonserntallene viser et samlet brutto driftsresultat på 1,35 milliarder kroner, 61 millioner kroner høyere enn fylkeskommuneregnskapet alene. Netto driftsresultat for fylkeskonsern i 2006 var i overkant av 2,1 milliarder kroner, en økning på vel 700 millioner kroner fra året før. Netto driftsresultat utgjorde 5,4 prosent av brutto driftsinntekter for regnskapsåret 2006.

Brutto investeringsutgifter har økt med i underkant av 850 millioner kroner fra 2005 og er nå om lag 4 milliarder kroner. Fylkeskonsern hadde et samlet underskudd før lån og avsetninger på vel 440 millioner kroner.

Om tallgrunnlaget

Landstall for fylkeskommunene bygger på regnskapstall fra samtlige 18 fylkeskommuner. Tall for Oslo presenteres sammen med kommunene.

1. januar 2002 overtok staten ansvaret for spesialisthelsetjenesten (sykehusene), det vil si all virksomhet vedrørende somatikk, psykiatri og ambulansetjeneste. 1. januar 2004 overtok staten barneverns- og familievernstjenesten og rusinstitusjonene.

Fylkeskonsern består av fylkeskommuneregnskapet og regnskapene til fylkeskommunale foretak (FKF) og interkommunale selskaper (IKS), kalt særbedrifter. IKS ble inkludert i KOSTRA fra og med 2004 og er derfor ikke med i 2003-tallene.

For nøkkeltall og detaljerte regnskapstall for den enkelte fylkeskommune henvises til våre nettsider www.ssb.no/kostra/

Tabeller: