21205_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/kommregnfy/arkiv
21205
Ytterligere forverring for fylkeskommunene
statistikk
2002-03-22T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
kommregnfy, Fylkeskommuneregnskap, fylkeskommunal økonomi, fylkeskommunale finanser, driftsregnskap, statlige overføringer, investeringer, finansiering, fylkeskommunale innkjøp, eiendomsskatt, gebyrsatser, brukerbetaling, eiendomsdrift, funksjonsfordelt driftsregnskap, fylkeskommunale tjenester, fylkeskommunale inntekter og utgifter, finansieringskilder, særbedrifter, FKF, IKS , interkommunalt samarbeidKOSTRA, Kommunale finanser, Offentlig sektor
true

Fylkeskommuneregnskap2001, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Ytterligere forverring for fylkeskommunene

Foreløpige tall for fylkeskommunene samlet tyder på ytterligere forverring av netto driftsresultat i forhold til i 2000, med et negativt netto driftsresultat på -1,3 milliarder kroner i 2001. 14 av landets 18 fylkeskommuner oppgir at de har negativt resultat av driften i 2001.

Foreløpige tall tyder på et negativt netto driftsresultat i størrelsesorden minus 1,8 prosent av driftsinntektene, på landsbasis. Hordaland fylkeskommune er klart dårligst stilt med negativt netto driftsresultat på over en halv milliard kroner, eller minus 6 prosent av driftsinntektene. Utviklingen i fylkeskommunene må sees i sammenheng med at ansvaret for spesialisthelsetjenesten ble overført til staten 1.1.2002.

Oslo kommune oppnådde netto driftsresultat på 863 millioner kroner, som er på omtrent samme nivå som i 2000.

Store investeringer tross underskudd

De foreløpige tallene tyder på at fylkeskommunene investerte for 6,7 milliarder kroner i 2001, noe som er nær 1,7 milliarder høyere enn i 2000. Det store negative netto driftsresultatet og de høye investeringstallene kan tyde på at underskudd før lån og avsetninger blir på 4,2 milliarder kroner.

Oslo kommune har investert for 2,9 milliarder kroner i 2001. På grunn av betydelig salg av fast eiendom m.v. ble imidlertid overskudd før lån på 857 millioner kroner, vel 1,2 milliarder bedre enn i 2000.

Om tallgrunnlaget

Opplysningene bygger på foreløpige regnskapstall som fylkeskommunene innrapporterer elektronisk til Statistisk sentralbyrå, gjennom Kostra-systemet. Tallmaterialet er foreløpig og bør betraktes mer som antydning av resultater enn som konklusjoner vedrørende økonomien i fylkeskommunene i 2001. Reviderte regnskaps- og balansetall for fylkeskommunene vil bli publisert 15.06.2002.

Tallgrunnlaget er ikke helt sammenlignbart med tilsvarende tall publisert for 2000-årgangen, fordi regnskapene nå er belastet med avskrivninger. Dette øker brutto driftsutgifter og påvirker brutto driftsresultat, men netto driftsresultatet er upåvirket.

For Buskerud og Rogaland fylkeskommuner er regnskapene inkludert særregnskap fra sykehusene. Dette gjør at vårt tallmateriale fra disse fylkeskommunene avviker fra hva fylkeskommunene selv oppgir i sine regnskaper.

Kommunenes regnskaper er delt i drifts-, investerings- og balanseregnskap. Driftsregnskapet omfatter løpende utgifter og alminnelig løpende inntekter medregnet avdrag på lån. Investeringsregnskapet omfatter investeringsutgifter og finansieringen av disse gjennom bruk av lån og andre kilder.

For nøkkeltall og detaljerte regnskapstall for den enkelte fylkeskommune henvises til våre nettsider www.ssb.no/kostra/ .

Tabeller: