10831_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/var_kostra/arkiv
10831
Kun halvparten av avløpsvannet renses etter kravene
statistikk
2003-06-26T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Offentlig sektor
no
var_kostra, Kommunalt avløp - KOSTRA, avløpsnett, avløpsanlegg, avløpsgebyrer, slam, kloakk, pumpestasjoner, gråvann, svartvannKOSTRA, Forurensning og klima, Vann og avløp, Natur og miljø, Offentlig sektor
false

Kommunalt avløp - KOSTRA2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Kun halvparten av avløpsvannet renses etter kravene

Bare 55 prosent av avløpsvannet i landets renseanlegg renses i henhold til kravene i anleggenes konsesjoner. To tredjedeler av avløpsvannet renses forskriftsmessig for fosfor, men flere anlegg sliter med å fjerne organisk materiale og partikler slik de er pålagt. Investeringer og årskostnader knyttet til renseanleggene sank noe fra 2001 til 2002, mens investeringene i ledningsnettet fortsatte å øke.

Andel belastning på renseanlegg med alle krav oppfylt

Andel av total belastning på avløpsanlegg med kjemisk eller biologisk-kjemisk rensing (tot-P)

Det stilles svært ulike krav til landets renseanlegg ut ifra hvor de er lokalisert og ut ifra hvilke kystområder de slipper ut det rensede avløpsvannet. De strengeste kravene er gitt til anlegg i Nordsjøfylkene, det vil si de fylkene som drenerer til Nordsjøen fra Østfold til og med Vest-Agder (fylke 01 til og med 10). Dette er for at Norge skal kunne oppfylle sine forpliktelser i Nordsjøavtalene og OSPAR-konvensjonen for bevaring av det akvatiske miljøet i Nordsjøen.

Nesten alle i Nordsjøfylkene tilknyttet de beste anleggene

Hele 93 prosent av innbyggerne i de 10 Nordsjøfylkene er knyttet til kjemiske eller biologisk-kjemiske renseanlegg. Disse anleggene er spesielt effektive når det gjelder fjerning av plantenæringsstoffene fosfor og nitrogen fra avløpsvannet. Norges mål iht. Nordsjøavtalene er en reduksjon av utslippene av disse to stoffene med 50 prosent i forhold til nivået i 1985. For fosfor er målet allerede nådd, mens det står litt igjen før målet for nitrogen er nådd. Utenfor Nordsjøområdet er kun 14 prosent av innbyggerne tilknyttet kjemiske eller biologisk-kjemiske renseanlegg. Her er heller ikke rensebehovene like store.

Andel av total belastning (tot-P) på avløpsanlegg uten rensing (direkte utslipp)

Det er rapportert inn til sammen 2 549 avløpsanlegg i 2002, hvorav 2 103 anlegg var eid av kommunene. I folketette områder i Sør-Norge er interkommunalt eierskap utbredt, mens det fremdeles er en forholdsvis stor andel av befolkningen i spredtbygde strøk som er knyttet til små avløpsanlegg beregnet på mindre enn 50 personer. En stor del av disse er enkelthusanlegg som ikke er tilknyttet det kommunale avløpsnettet. I alt er 82 prosent av landets befolkning tilknyttet det kommunale avløpsnettet. I Nordsjøfylkene er denne andelen 86 prosent, og i resten av landet 78 prosent.

Mer slam brukt til jordforbedring

Avløpsslam er et restprodukt fra avløpsrensingen som kan anvendes til ulike formål, avhengig av kvaliteten på slammet. Denne bestemmes i første rekke ut ifra hvor mye tungmetaller slammet inneholder. Strengest krav stilles til slam som skal brukes til jordforbedring i landbruket, i parkanlegg og andre grøntområder. I 2002 ble 40 prosent av alt produsert slam brukt til disse formålene, mot 37 prosent i 2001. Hele 68 prosent av slammet i Nordsjøfylkene ble benyttet til jordforbedring, mens kun 8 prosent ble benyttet til samme formål i resten av landet.

Utvalgte nøkkeltall for Nordsjøfylkene sammenlignet med resten av landet1
  Hele landet Nordsjøfylkene (01-10) Resten av landet (11-20)
Rapporterte avløpsanlegg i alt 2 549  645 1 904
Avløpsanlegg med kommunalt eierskap 2 103  460 1 643
Andel av innbyggerne tilknyttet kommunalt avløpsnett 82 86 78
Andel av total belastning (tot-P) på renseanlegg med alle krav oppfylt 55 54 56
Andel av total belastning (tot-P) på renseanlegg med kjemisk rensing 39 54 14
Andel av total belastning på renseanlegg med biologisk-kjemisk rensing 27 41 4
Andel av total belastning på renseanlegg med annen type rensing 26 4 61
Andel av innbyggerne tilknyttet renseanlegg med kjemisk rensing 34 50 11
Andel av innbyggerne tilknyttet renseanlegg med biologisk-kjemisk rensing 26 43 3
Andel av innbyggerne tilknyttet renseanlegg med annen type rensing 25 5 53
Andel av innbyggerne tilknyttet avløpsanlegg uten rensing 8 1 18
Andel slam brukt til jordforbedring 40 68 8
Andel slam brukt til andre formål 53 25 85
Andel slam deponert 7 7 8
1  Andeler summerer seg ikke nødvendigvis til 100 prosent pga. av enkelte avvik mellom rapporterte grunnlagsverdier brukt i beregningene.

Tallene som er presentert ovenfor, må vurderes som foreløpige tall. Det tas derfor forbehold om enkelte justeringer i den endelige avløpsstatistikken for 2002 som publiseres i løpet av høsten.

Årskostnader, etter type og gebyrinntekter. Hele landet. 1994-2002. Millioner kroner

Investering, etter type. Hele landet. 1993-2002. Millioner kroner

Investeringene øker igjen ...

Investeringene i kommunal avløpssektor var på 1 745 millioner kroner i 2002, noe som er en økning på 3,5 prosent i forhold til 2001. Mens det de siste to årene har vært en jevn nedgang i investeringene, ser denne utviklingen nå ut til å ha snudd. Det er investeringene i ledningsnettet som gjør utslag på investeringstallene. Investeringene i ledningsnettet økte med 12,6 prosent fra 2001 til 2002. Investeringene i renseanlegg derimot fortsatte å synke.

... men årskostnadene synker ...

For første gang siden 1994 har årskostnadene i kommunal avløpssektor sunket. Årskostnadene lå på totalt 4 216 millioner kroner i 2002. Dette er en nedgang på 4,1 prosent i forhold til året før. De nye og lengre avskrivningstidene gir seg utslag i statistikken. Lengre avskrivningstid på ledningsnett gir en mindre årlig kapitalkostnad. Derimot påløper det kapitalkostnader over lengre tid, slik at kapitalkostnadene totalt sett blir større. Samtidig er det mulig at 2001-tallene var for høye, slik at bildet ikke har endret seg så radikalt som figuren gir uttrykk for. Det har vært mye usikkerhet knyttet til overgangen til ny beregningsmetode i KOSTRA mellom 2000 og 2001. Denne overgangen representerer et brudd i statistikken, som også er vist i figuren.

Gjennomsnittlig finansiell dekningsgrad, veid og uveid gjennomsnitt. Hele landet. 1994-2002. Prosent

... og kommunene subsidierer avløpstjenesten

I mediene fokuseres det ofte på at kommunene tar inn mer i kommunale gebyrer enn de har anledning til. Statistikk for avløpssektoren viser imidlertid at årskostnadene på landsbasis har vært høyere enn gebyrinntektene i hele perioden det finnes statistikk for. Differansen mellom kommunenes kostnader og gebyrinntektene må dermed dekkes gjennom kommunenes frie midler. I 2002 var den gjennomsnittlige finansielle dekningsgraden på 86 prosent. Det er de små kommunene som trekker ned gjennomsnittet. Forholdet mellom gebyrinntekter og årskostnader på landsbasis var 96 prosent.

Tabeller: