21127_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/stvar/arkiv
21127
Vekst for avfallshåndtering
statistikk
2009-10-30T10:00:00.000Z
Natur og miljø
no
stvar, Strukturstatistikk for vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet, omsetning, brutto driftsresultat, bearbeidingsverdi, sysselsatte, lønnskostnader, bruttoinvesteringer, foretak, bedrifterVann og avløp, Natur og miljø
false

Strukturstatistikk for vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet2008, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Vekst for avfallshåndtering

Foretak innenfor vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet omsatte for 22,2 milliarder kroner i 2008. Det er 10 prosent mer enn i 2007.

Omsetning for foretak, etter næringshovedgruppe

Sysselsetting for foretak, etter næring. 2008

Avfallshåndtering var den klart størst næringen, med en omsetning på om lag 19,5 milliarder kroner. Dette utgjør hele 88 prosent av den totale omsetningen.

Omsetningen innenfor avfallshåndtering fordeler seg med 10 milliarder kroner fra innsamling av avfall, 2,8 milliarder fra behandling og disponering av avfall, mens de resterende 6,7 milliardene kommer fra materialgjenvinning. Av disse tre næringene er det behandling og disponering av avfall som har opplevd den største relative veksten fra 2007 til 2008, med en omsetningsøkning på 14 prosent.

Flest sysselsatte innenfor avfallshåndtering

Antall sysselsatte innenfor vann, avløp og renovasjon var i 2008 9 645 personer. Av disse arbeidet 80 prosent med avfallshåndtering. 64 prosent av disse igjen arbeidet med innsamling av avfall, 13 prosent med behandling og disponering av avfall og 23 prosent med materialgjenvinning.

Gjennomsnittlig årslønn per sysselsatt innenfor vann, avløp og renovasjon var på om lag 392 000 kroner.

Foretak innenfor statsforvaltning, fylkeskommune og kommune inngår ikke i denne statistikken.

Foreløpige tall

Strukturstatistikk, foreløpige tall, publiseres bare på foretaknivå. Tallene for foretak vil vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Viktig melding: Overgang til ny næringsklassifisering

Fra januar 2009 brukes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. Dette er en ny strukturstatistikk som følge av at det er etablert et nytt næringshovedområde for vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet. Næringene innenfor dette nye hovedområdet er hentet fra industri, kraft- og vannforsyning og andre sosialtjenester og personlige tjenester. Se tabell 3 for detaljer. For generell informasjon om overgang til ny standard, klikk her .

Tabeller: