84799_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/nrmiljo/arkiv
84799
Utslippsintensitet på et historisk lavt nivå
statistikk
2012-05-22T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nrmiljo, Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, miljøregnskap, økonomisk aktivitet, produksjon etter næring, utslippseffektivitet, utslippsintensitet etter næring, bruttoprodukt etter næring, frakobling, satellittregnskapMiljøregnskap, Nasjonalregnskap, Forurensning og klima, Natur og miljø, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Utslippsintensitet på et historisk lavt nivå

Økt aktivitet for norsk økonomi som helhet førte i 2011 ikke til tilsvarende vekst i utslipp av klimagasser. Utslippsmengden per produserte krone, såkalt utslippsintensitet, gikk ned 3,5 prosent sammenlignet med 2010, og var i 2011 på et historisk lavt nivå.

Utslippsintensitet for klimagasser fordelt på næringsgrupper. 1990, 2000, 2010* og 2011*. Tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon i faste priser

Totale klimagassutslipp, produksjon i faste priser og utslippsintensitet for norsk økonomisk aktivitet (ekskl. husholdningene). 1990-2011*. Indeks, 1990 =1

Dette viser foreløpige tall for 2011 om utviklingen i utslippsintensitet for klimagasser (her målt som mengde utslipp per krone produksjon i faste 2005-priser) knyttet til norsk økonomisk aktivitet .

Til forskjell fra de innenlandske klimagassutslippene , som er basert på en geografisk definisjon av Norge, inneholder også tallene som presenteres her utslipp fra utenriks sjøfart og utenriks luftfart.

Ved å måle utslippsintensitet som utslipp per produsert mengde vare eller tjeneste over tid, kan vi vise om produksjonen er blitt mer eller mindre utslippsintensiv. De foreløpige tallene er kun fordelt på ti ulike næringsgrupper, og er ment å gi et overordnet bilde på et tidlig tidspunkt om sammenhengen mellom norsk økonomisk aktivitet og utslipp av klimagasser og ikke til å gi en analyse for de enkelte detaljerte næringsgruppene i norsk økonomi.

Økt aktivitetsnivå samt nedgang i klimagassutslippene

Etter en svak økning i 2010, falt utslippsmengden per produserte krone i 2011 for norsk økonomi som helhet. Utslippsintensiteten lå i 2011 på 16,7 tonn CO2-ekvivalenter per million krone som produseres. Det er en nedgang på 3,5 prosent fra året før. Selv om utslippsintensiteten jevnt over har vært avtagende i perioden etter 1990, var 2011 et av få år hvor det både var økt aktivitetsnivå i norsk økonomi (+ 1,9 prosent) samtidig som det var en reell nedgang i klimagassutslippene (- 1,6 prosent). Sist en slik absolutt frakobling inntraff, var i 2005.

De enkelte næringsgruppenes andel av totale klimagassutslipp og produksjonsverdi i norsk økonomi. Foreløpige tall. 2011

Nedgang i utslippsintensiteten i alle de ti næringsgruppene

Nedgangen i utslippsintensiteten for norsk økonomi som helhet må i 2011 sees i sammenheng med fortsatt produksjonsvekst i de lite utslippsintensive tjenesteytende næringene. Samtidig bidro også en nedgang i utslippsintensiteten innenfor næringsgruppene for industri, transport og utvinning av olje- og gass til reduksjon i utslipp av klimagasser sett i forhold til produksjonen i faste priser.

I 2011 var fremdeles primærnæringene den hovednæringsgruppen med de høyeste utslippene av klimagasser per produserte krone. Klimagassutslippene fra primærnæringene domineres av aktiviteten i jordbruksnæringen. I 2011 var det en svak nedgang i utslipp fra jordbruket på 1,7 prosent, men aktivitetsnedgangen på 3,5 prosent var større. Reduksjon i utslippsintensiteten for primærnæringene i 2011 skyldes først og fremst kraftig økt aktivitet i den lite utslippsintensive fiskeoppdrettsnæringen.

Klimagassutslipp og produksjonsverdi for næringsgrupper i norsk økonomi. Foreløpige tall. Prosentvis endring fra 2010 til 2011

Liten sammenheng mellom aktivitetsnivå og utslipp i tjenesteytende næringer

Økt aktivitetsnivå i tjenesteytende næringer bidro sterkt til økt produksjon i faste priser på 1,9 prosent for norske virksomheter som helhet. I 2011 ble utslipp av klimagass fra tjenesteytende næringer redusert med hele 10 prosent fra året før. Utslippsreduksjonen må sees i sammenheng med lavere utslipp fra fyring, som følge av blant annet lave elektrisitetspriser og en relativt høy gjennomsnittstemperatur gjennom 2011.

Nok en nedgang i utslippsintensitet innen norsk industri

I 2011 var det en svak nedgang i utslippsintensiteten i norsk industri sammenlignet med året før. Dette året økte produksjonen i faste priser totalt sett 1,6 prosent, og det var spesielt de lite utslippsintensive delene av industrien som var viktige bidragsytere til denne veksten (produksjon av maskiner og utstyr, bygging av oljeplattformer og moduler i tillegg til reparasjoner). De mer utslippsintensive industrinæringene dempet imidlertid oppgangen. Den reduserte aktiviteten i blant annet produksjon av kjemiske råvarer, metaller samt papir og papirvarer bidro også til reduksjonen i klimagassutslippene fra industrien i 2011.

Redusert aktivitet førte til lavere utslipp i utvinningsnæringen

Næringsgruppen som omfatter bergverksdrift og utvinning av olje og gass inkludert tjenester var den næringsgruppen med minst forbedring i utslippsintensiteten i 2011. Gruppen hadde en svak nedgang på 0,5 prosent. Produksjon og utslipp falt i 2011, med henholdsvis 1,1 og 1,6 prosent sammenlignet med året før. Denne utviklingen skyldes hovedsakelig at produksjonen av olje og gass gikk ned nesten 5 prosent fra 2010 til 2011 og bidro til reduserte utslipp fra olje- og gassutvinningen. Aktivitetsnivået i tjenester tilknyttet olje- og gassutvinning - som har meget lav utslippsintensitet - økte kraftig i 2011. Dette bidro til å redusere nedgangen i produksjonen i denne næringsgruppen.

Se også statistikk for utslipp av klimagasser og nasjonalregnskapet



Tabeller: