10785_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/nrmiljo/arkiv
10785
Fortsatt nedgang i utslippsintensiteten
statistikk
2010-05-19T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nrmiljo, Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, miljøregnskap, økonomisk aktivitet, produksjon etter næring, utslippseffektivitet, utslippsintensitet etter næring, bruttoprodukt etter næring, frakobling, satellittregnskapMiljøregnskap, Nasjonalregnskap, Forurensning og klima, Natur og miljø, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet1999-2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt nedgang i utslippsintensiteten

Foreløpige beregninger viser at utslippsintensiteten for Norge fortsatte å synke mellom 2008 og 2009. Mellom 1990 og 2009 har utviklingen i klimagassutslippene blitt frakoblet utviklingen i økonomien målt med bruttonasjonalprodukt (BNP).

Utslipp av klimagasser, BNP (i faste priser) og utslippsintensitet. 1990-2009*. 1990=1

Hovedforklaringene på dette er både utslippseffektivisering og endring i næringsstruktur, der man har hatt en relativt sett lavere verdiskapning i de mest utslippintensive næringene samtidig med relativt sett stor økning i verdiskapning i tjenesteytende næringer med lav utslippsintensitet . Selv om utslippseffektivisering og endret næringssammensetning isolert sett har bidratt til å dempe utslippsveksten, har veksten i produksjon og konsum vært så stor at gevinstene i betydelig grad er blitt spist opp. Allikevel har utviklingen i klimagassutslipp blitt frakoblet den økonomiske utviklingen (målt ved BNP).

Dette viser foreløpige tall som Statistisk sentralbyrå har beregnet for utviklingen i klimagassutslipp og utslippsintensiteter knyttet til norsk økonomisk aktivitet (inklusive husholdninger) for perioden 1990-2009. I forhold til de nasjonale utslippstallene som er basert på en geografisk definisjon av Norge, inneholder tallene som presenteres her også utslipp fra utenriks sjøfart og utenriks luftfart.

Se egen artikkel i SSBmagasinet hvor endringene i utslippsintensiteter for perioden 1990-2008 analyseres nærmere.

I statistikkbanken finnes nå oppdaterte tall for verdiskapningen (bruttoprodukt) fordelt på norske næringer, sammenstilt med ulike typer utslipp til luft. Her finnes også utslippsintensiteter målt ved utslipp per produksjonsenhet (målt i faste kroner), som kan brukes til analyser av ulike næringers utslippseffektivisering. For å forklare endringene i utslippene, er det nødvendig å analysere hver næring for seg på et mer disaggregert nivå. Da kan man lettere spore hvorvidt endringene skyldes strukturelle endringer i næringen eller utslippseffektivisering.

Tabeller: