66073_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/nrmiljo/aar
66073
Større vekst i utslipp enn i produksjon
statistikk
2012-02-13T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nrmiljo, Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, miljøregnskap, økonomisk aktivitet, produksjon etter næring, utslippseffektivitet, utslippsintensitet etter næring, bruttoprodukt etter næring, frakobling, satellittregnskapMiljøregnskap, Nasjonalregnskap, Forurensning og klima, Natur og miljø, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet1990-2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Større vekst i utslipp enn i produksjon

Mellom 1990 og 2010 har klimagassutslippene fra norske virksomheter på langt nær hatt en like kraftig økning som produksjonsveksten. I 2010 var derimot veksten i klimagassutslippene noe større enn veksten i produksjonen, og utslippsintensiteten har derfor økt.

I perioden 1990-2010 har produksjonsveksten vært større enn veksten i klimagassutslippene. Dette skyldes i hovedsak en vridning i økonomien mot større økonomisk vekst i lite utslippsintensive næringer, som i liten grad bidrar til de totale klimagassutslippene. Den nedadgående trenden henger imidlertid også sammen med en mer effektiv utnyttelse av fossilt brensel og innføring av ulike miljøtiltak i enkelte næringer, blant annet i deler av norsk industri.

Totale klimagassutslipp, produksjon og utslippsintensitet for norsk økonomisk aktivitet (ekskl. husholdningene). 1990-2010*. Indeks. 1990=1

Utslippsintensitet

I et bærekraftperspektiv er det et mål å forsøke å ivareta økonomisk vekst, men på en slik måte at miljøbelastningene ikke øker i takt med den økonomiske verdiskapningen, og helst avtar.

Ved å måle utslippsintensitet som utslipp per produsert mengde vare eller tjeneste over tid, kan vi vise om produksjonen er blitt mer eller mindre utslippsintensiv.

Et vanlig brukt mål for produsert mengde vare eller tjeneste over tid er verdien av nasjonalregnskapets ”produksjon”-mål som i faste priser representerer et volummål. Dersom produksjonen vokser mer enn utslippene, avtar utslippsintensiteten.

Utslippsintensiteter for klimagasser fordelt på næring. 1990, 2000, 2009 og 2010*. Tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon i faste priser

Økt utslippsintensitet etter mange års nedgang

I 2010 økte produksjonen av varer og tjenester i norske virksomheter med i underkant av 1 prosent fra året før ( se nasjonalregnskapet ). Utslipp av klimagasser fra norske virksomheter, inkludert utenriks sjøfart og luftfart, økte imidlertid med drøye 2 prosent, til 60,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter ( se utslipp av klimagasser ).

For første gang på ti år viste ikke i 2010 utslippsintensiteten for klimagasser fra norsk produksjon en nedadgående trend fra året før. De nyeste beregningene viser imidlertid at veksten i utslippsintensiteten i 2010 er mer moderat enn hva de foreløpige tallene viste. Utslippsintensiteten lå på 17,2 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produserte varer og tjenester. Dette er en økning på 1,3 prosent fra året før. Det er imidlertid en del forskjeller mellom de ulike næringer.

Selv om det på nasjonalt nivå er en tilsynelatende svak kobling mellom økonomisk vekst og utslipp av klimagasser, avdekker trendene på næringsnivå at økt aktivitet i flere viktige næringer har resultert i en vekst i klimagassutslipp som er høyere enn veksten i produksjonen. Også er det en del forskjeller mellom ulike næringer.

Utslippsintensiteten i elektrisitets, gass- og varmtvannsforsyning har økt kraftig etter større aktivitet på gasskraftverket på Kårstø fra 2009, og etter oppstarten av kraftvarmeverket på Mongstad i 2010. Bergverk og utvinningsnæringene har hatt liten forbedring i utslippsintensiteten gjennom perioden, mens øvrig norsk industri har forbedret utslippsintensiteten kraftig over tid. Dette skjer på tross av en liten økning i 2010.

Utslippsintensiteter for klimagasser fordelt på utvalgte transportnæringer. Tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon i faste priser. 1990-2010*

Utslippsintensiteten fortsatt høy i primær- og transportnæringene

Primærnæringene og transportnæringene har de største utslippene av klimagasser per million kroner produsert vare og tjeneste.

Innenfor primærnæringene har utslippsintensiteten gått ned over tid. Dette skyldes i stor grad strukturendringer. Fiskeoppdrett, som står for en lav andel av totale utslipp, og som har en meget lav utslippsintensitet, har hatt en kraftig aktivitetsvekst i perioden mellom 1990 og 2010. Innenfor primærnæringene utgjør nå produksjonen i fiskeoppdrett drøye 30 prosent av total produksjonsverdi mot 8 prosent i 1990. I tillegg har også utslippsintensiteten innenfor jordbruket har gått ned i denne perioden.

For transportnæringene er bildet sammensatt, men hovedårsaken til at utslippsintensiteten har sunket, er at tjenester tilknyttet transport har lite utslipp knyttet til sine aktiviteter. De har imidlertid økt sin andel av transportnæringens totalproduksjon. Øvrige transportnæringer som innenriks sjøfart, luftfart og landtransport har alle høyere utslipp per millioner kroner produksjon i 2010 enn i 1990. Dette er næringer som i 2010 sto for 8 prosent av totale klimagassutslipp. Viktig er også utviklingen innenfor utenriks sjøfart, som alene sto for 23 prosent av klimagassutslippene i 2010. Utslippstallene for utenriks sjøfart varierer sterkt fra år til år. Dette gjenspeiles i relativt store fluktuasjoner i utslippsintensiteten, den ligger i 2010 på et lavere nivå enn i 1990.

Produksjon, utslippsintensiteter og utslipp av klimagasser for industrien. 1990-2010*. Indeks. 1990=1

Etter syv års nedgang øker utslippsintensiteten i industrien

Både klimagassutslippene og produksjonen i norsk industri økte i 2010. Klimagassutslippene økte mest, og det bidro til en økning i utslippsintensiteten for klimagasser i industrien på 6 prosent. Dette skyldes spesielt økningen i de utslippsintensive industriene som produksjon av papir- og papirvarer og metallindustrien.

Industriens totale klimagassutslipp påvirkes i stor grad av utviklingen innenfor metallindustrien, oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, samt produksjon av andre ikke-metallholdige mineralprodukter. I 2010 var det også klimagassutslippene fra disse industrinæringene som drog totalutslippene fra industrien opp, men med unntak av metallindustrien er veksten i klimagassutslippene på samme nivå som produksjonsveksten.

Utslippsintensiteten for olje- og gassutvinningsnæringen øker fortsatt

Utslippsintensiteten i olje- og gassutvinningsnæringen økte nok en gang i 2010 etter en liten nedgang i 2009. Som følge av et kraftig fall i oljeproduksjonen i 2010 sank den totale produksjonsverdien i utvinningsnæringen med 5,6 prosent. Gassproduksjonen viste på samme tid en svak oppgang. Til tross for nedgang i den samlede produksjonen økte klimagassutslippene med 1,7 prosent fra 2009 til 2010. Det førte til en økning i utslippsintensiteten i 2010 med 7,7 prosent, til 33,3 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produsert. Den økte utslippsintensiteten fra 2009 til 2010 må ses i sammenheng med økt aktivitet ved landanleggene og fortsatt dreining mot økt gassproduksjon. En generell aldring av feltene vil også bidra til å øke utslippet per produserte enhet, ettersom det er mer energikrevende å produsere olje og gass fra felt i en sen produksjonsfase.

Produksjon, utslippsintensiteter og utslipp av klimagasser for olje- og gassutvinningsnæringen. 1990-2010*. Indeks, 1990=1

Revisjon av statistikkgrunnlaget og ny næringsinndeling

Siden forrige publisering av utslippsintensiteter for årene 1990-2010 er det foretatt revisjoner i statistikkgrunnlaget, og ny næringsinndeling er tatt i bruk. De nye beregningene utnytter de reviderte nasjonalregnskapstallene for perioden som ble publisert i 2011. Endringene i vekstratene for utslippsintensitetene totalt sett er meget beskjedne. De største revisjonene gjelder årene 2008 og 2009, hvor hovedårsaken til endringer skyldes at det økonomiske tallgrunnlaget for næringer nå baseres på endelige nasjonalregnskapstall. Tallene for 2010 er foreløpige tall fra kvartalsvis nasjonalregnskap.

En viktigs grunn til endringene i de absolutte nivåene på utslippsintensitetene er at de reviderte nasjonalregnskapstallene presenteres med 2005 som sammenligninsår (mot 2000 tidligere).

Hovedrevisjonen av nasjonalregnskapet var en tilpasning til den nye internasjonale næringsstandarden (NACE rev.2./SN2007) som alle EU- og EØS-land var forpliktet til å ta i bruk fra 2011. Samtidig ble også ny informasjon for økonomisk aktivitet for norske næringer innarbeidet der dette forelå. Dette har ført til at BNP i løpende priser er hevet for alle år etter 2003, men utslagene på vekstratene for produksjon og bruttoprodukt er totalt sett små.

I statistikkbanken finnes nå reviderte tall for utslipp til luft og utslippsintensiteter for klimagasser, forsurende gasser og ozonforløpere fordelt på næring for perioden 1990 - 2010.

Tabeller: