10705_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/milgiftn/arkiv
10705
Dioksinutslipp ned tre firedeler
statistikk
2002-01-24T10:00:00.000Z
Natur og miljø
no
milgiftn, Utslipp til luft av miljøgifter og svevestøv, luftforurensning, miljøgifter (for eksempel bly, kobber, kvikksølv), svevestøv, utslipp etter næring (for eksempel energisektoren, industri, primærnæringer)Forurensning og klima, Natur og miljø
false

Utslipp til luft av miljøgifter og svevestøv1990-2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dioksinutslipp ned tre firedeler

Utslippene til luft av dioksiner i Norge er redusert med 74 prosent i perioden 1990-2000 og halvert siden 1995. Utslippene viser seg imidlertid å være høyere enn tidligere beregnet.

Statistisk sentralbyrå har utarbeidet disse nye tallene i samarbeid med Statens forurensningstilsyn.

Reduksjonene i utslipp skyldes i hovedsak lavere utslipp fra industrien som følge av strengere utslippskrav og at et par bedrifter med høye utslipp er nedlagt. Mindre omfang av halmbrenning og av forbenning av avfall i små anlegg samt utfasing av tilsetningsstoffer i bensin bidrar også til reduserte utslipp.

 Utslipp til luft av dioksin. 1990-2000. Gram I-TEQ

Nivået på utslippene viser seg imidlertid for alle årene å være vesentlig høyere enn tidligere beregnet, for 1999 ca. 40 gram i forhold til tidligere oppgitte tall på ca. 20 gram. Det skyldes at statistikken nå omfatter tall fra flere diffuse kilder til dioksinutslipp, ikke bare store bedrifter og forbrenningsanlegg.

Det nasjonale målsettingen er å redusere utslippene vesentlig innen 2010 i forhold til 1995. Dioksiner er også regulert gjennom langtransportkonvensjonen. Forpliktelsen her er at utslippene i 2010 ikke skal overstige nivået i 1990.

Dioksiner er fellesnavnet på en gruppe miljøgifter. Dioksiner tas opp i fettvev og oppkonsentreres i næringskjeden. Dioksiner er akutt giftige ved høye nivåer, men ved lavere konsentrasjoner, kan dioksiner blant annet påvirke immunsystemet og har evne til å forårsake kreft. Dioksiner kan absorberes på partikler og kan således fraktes over store avstander. Som følge av dette betraktes dioksiner som et regionalt forurensningsproblem.

Industri, vedfyring og skipsfart bidrar mest

 Utslipp til luft av dioksin, etter kilde. 1990 og 2000. Gram I-TEQ

Til tross for vesentlige reduksjoner i utslippene var produksjon av metaller den største kilden til dioksinutslipp i Norge i 2000. Utslippene fra vedfyring, skipsfart, treforedling og ukontrollert forbrenning er også viktig. I 1990 var utslipp fra malmproduksjonen i Syd-Varanger den viktigste kilden, og det årlige utslippet her var alene i samme størrelsesorden som de totale norske utslippene i dag.

Store usikkerheter

Utslippsdataene er basert på utslippsmålinger fra store industribedrifter og avfallsforbrenningsanlegg samt beregninger for andre diffuse kilder. Det er knyttet stor usikkerhet til statistikken over utslipp av dioksiner. Dette skyldes at det er gjennomført relativt få målinger fra utslipp fra diffuse kilder (kilder utenom industrien), og utslippsfaktorene som er gjengitt i litteraturen spriker mye. Der det foreligger målinger, er måleusikkerheten ofte relativt høy. Videre er det for industrien ofte bare rapportert utslippsdata for de senere årene, og utslippsnivået for tidligere år er ukjent. Det kan også forekomme utslipp fra ukjente kilder. Dataene som presenteres i denne rapporten må derfor ses på som foreløpige og vil bli forbedret ettersom kunnskapsnivået øker.

Figurer og tabeller finnes på http://www.ssb.no/emner/01/04/10/luft/ sammen med oppdaterte tall på utslipp av PAH, bly, kadmium og kvikksølv.