44637_not-searchable
/kultur-og-fritid/statistikker/kulturbar/arkiv
44637
Flere går på teater og kulturfestivaler
statistikk
2009-05-20T10:00:00.000Z
Kultur og fritid;Kultur og fritid
no
kulturbar, Norsk kulturbarometer, kulturbruk, konserter, kino, ballett, opera, teater, museer, kunstutstillinger, idrettsarrangementer, bibliotekIdrett og friluftsliv , Kultur, Kultur og fritid
false

Norsk kulturbarometer2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere går på teater og kulturfestivaler

Teater og kulturfestivaler er kulturtilbudene som har økt mest i oppslutning fra 2004 til 2008. Likevel er kinoene fortsatt det tilbudet som flest bruker, fulgt av konserter og idrettsarrangement.

Kulturbarometeret for 2008 viser at 53 prosent i alderen 9-79 år hadde vært på en forestilling med teater, musikal eller revy i løpet av de siste 12 månedene. I 2004 var andelen 49 prosent. En tilsvarende økning i besøket har det vært for kulturfestivaler, fra 28 prosent til 2004 til 32 prosent i 2008. Dette er de største forandringene i kulturbruken de siste fire årene, viser undersøkelsen i 2008.

 

Andel som har brukt ulike kulturtilbud siste 12 måneder. Alder 9-79 år. 2004 og 2008. Prosent

 

Flest går på kino

Kino er fremdeles tilbudet som flest personer bruker. 70 prosent gikk på kino de siste 12 måneder i 2008, mot 68 prosent i 2004. Konserter og idrettsarrangement følger deretter, med en årlig oppslutning på henholdsvis 62 og 56 prosent. Folkebibliotekene har hatt en liten nedgang i oppslutning mellom 2004 og 2008, fra 54 prosent til 51 prosent.

To av tre har aldri vært på opera eller operette

I 2008-undersøkelsen svarte hele 64 prosent at de aldri hadde sett en opera- eller operetteforestilling. Svært mange, 54 prosent, svarte også at de aldri hadde vært på en ballett- eller danseforestilling. I den andre enden av skalaen var det ingen som svarte at de aldri hadde vært på kino. 3 prosent svarte at de aldri hadde vært på museum, samme tall som for folkebibliotek. 6 prosent hadde aldri vært på et idrettsarrangement.

Kvinner er de ivrigste kulturbrukerne

Det er en større andel kvinner enn menn som er brukere av de tradisjonelle kulturtilbudene. Kvinner går i større grad på teater, opera, ballettforestillinger, kunstutstillinger, folkebibliotek og på tros-/livssynsmøter. Menn går derimot atskillig mer på idrettsarrangement. Begge kjønn går i omtrent like stor grad på kino og kulturfestivaler, museer og konserter.

Økende kulturbruk blant eldre

Barn og ungdom er større brukere av de fleste kulturtilbud enn andre aldersgrupper. Barn i alderen 9- 15 år er den gruppen som i størst grad har vært på idrettsarrangement, ballett-/danseforestilling, museum og folkebibliotek, tros- eller livssynsmøter. Unge i alderen 16-24 år er de som i størst grad har vært på kino, konserter og kulturfestivaler i løpet av året. Det er likevel blant de eldre at det har vært størst økning i kulturbruken. Mens 10 prosent i aldersgruppen 67-79 år var på kino i 1991, var andelen 39 prosent i 2008. Tilsvarende tall for teater/musikal/revy er 23 og 41 prosent.

Kulturbruken er sosialt ulikt fordelt

Folks inntekt og utdanning har stor betydning for bruken av de fleste kulturtilbudene. De med høy utdanning bruker kulturtilbudene i betydelig større grad enn personer med lav utdanning. Dette gjelder i særlig grad kino, teater, opera/operette, ballett/dans, kunstutstillinger og museer. Dette er også ganske tydelig for besøk på folkebibliotek og konserter.

Størst interesse for konserter

Konserter er det mest populære kulturtilbudet. Mer enn én av fem nordmenn er meget interessert i å gå på konsert. Dernest følger idrettsarrangement, kino og kulturfestivaler. Derimot er det bare 2 prosent som er meget interessert i å gå på ballettforestillinger og 3 prosent på operaforestillinger. Hele 71 prosent sier de ikke er interessert i å gå på ballettforestillinger.

Størst egenaktivitet i idrett og musikk

Idrett er nordmenns største kulturelle egenaktivitet. I 2008 svarte 32 prosent at de er medlem av idrettslag, og 30 prosent har vært deltakere på idrettsarrangement de siste to åra. Musikkaktiviteter er også populært - 35 prosent kan spille instrument og 12 prosent spiller instrument regelmessig. 9 prosent er med i kor eller orkester. 15 prosent av befolkningen har opptrådt offentlig med sang eller musikk de siste to åra. 11 prosent driver med billedkunst/kunsthåndverk og 4 prosent er aktivt med i organisert dans på fritida.