6600
/befolkning/statistikker/navn/arkiv
6600
Sara og Mathias mest populære fornavn
statistikk
2008-01-28T10:00:00.000Z
Befolkning
no
navn, Navn, fornavn, babynavn, guttenavn, jentenavn, mellomnavn, etternavnNavn, Befolkning
false

Navn2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sara og Mathias mest populære fornavn

2007 er ikke året med store endringer i navnetoppen. Trenden er fortsatt korte jentenavn med a eller ah-endinger og bibelske guttenavn. Sara var det mest populære jentenavnet også i 2002, og Mathias toppet lista i 2003 og 2004. Fjorårets navnevinnere, Thea og Jonas, er nå på andreplass.

Navnet Mathias har gresk opprinnelse og betyr Guds gave. Som så mange av dagens populære navn, lå det i dvale i mange år før det rundt 1980 begynte å røre på seg. I 1999 kom Mathias inn på ti på topp-lista, og i 2003 var det for første gang årets navn. Jonas, Markus og Alexander, som kommer på de neste plassene, ligger også stabilt i teten. Først på 5. plass finner vi en nykommer, Lukas/Lucas, som sammen med Noah og Elias er av de guttenavnene som har vokst mest i popularitet de siste årene.

Sara, som er hebraisk og betyr fyrstinne eller prinsesse, har nesten samme historie som Mathias. Det er et gammelt navn som lenge var helt ”ute”. Fra om lag 1970 vokste populariteten langsomt, men sikkert, til toppen ble nådd i 2002. Etter Sara og Thea følger Emma, Julie, Nora og Ida, navn som har holdt seg i teten en stund. Størst økning de senere årene har Leah, Linnea og Ella.

Bruk av bibelske guttenavn og korte jentenavn som slutter på a eller ah

Trender med inspirasjon fra Sverige?

Navns popularitet går i bølger. Veldig mange av dagens navn ble nesten ikke brukt for 50 år siden, mens de for 120 år siden var ganske populære. Så da om lag en tredjedel av jentene på slutten av 1800-tallet hadde korte navn som slutter på a eller ah, er det ikke underlig at dette er trenden nå. Andelen av denne typen navn steg i 2007 til 35 prosent, det høyeste noensinne.

På samme måten er det med bibelske guttenavn. Om det på 1800-tallet hadde noe med religion å gjøre at disse navnene var så populære, er uvisst. I alle fall forsvant de utover 1900-tallet, men er nå tilbake for fullt. 23 prosent av guttene har navn som vi finner igjen i Bibelen. Tar vi med alle avledede navn, som for eksempel Jon og Hans fra Johannes, er andelen 39 prosent. Vi ser en liten nedgang fra toppåret 2006.

Den som vil prøve å spå om fremtiden, bør se til Sverige. Det er påfallende at populære navn i Sverige kommer hit etter noen år.

Navnetoppen i Sverige 2007
 
  Gutter Jenter
 
1     William      Wilma
2 Lucas Maja
3 Elias Ella
4 Oscar Emma
5 Hugo Julia
6 Viktor Alice
 

Se Sveriges statistikkbyrå for mer informasjon om den svenske navnestatistikken.

10 mest brukte jentenavn 2007

10 mest brukte guttenavn 2007

Kjært barn har fortsatt mange navn

Hele 48 prosent av barna har mellomnavn, og det er vanligvis mors pikenavn. 6,4 prosent har etternavn med bindestrek. I 2006 var de samme andelene henholdsvis 47 og 5,7. Delene av bindestreksnavnet er som oftest mors og fars navn. Da er det kanskje ikke så rart at bare 21,5 prosent av guttene og 25,8 prosent av jentene får mer enn ett fornavn.

Mest brukte andrenavn er som vanlig Marie (570), deretter kommer Sofie(409) og Emilie (206). De mest populære kombinasjonene er Ida Marie (39) og Emma Sofie (29). For guttene dominerer Aleksander/Alexander (458) og André (357). Mest anvendte sammensetning er Ole Kristian/Christian (24) og Noah Alexander/Aleksander (21).

Små regionale variasjoner

Når det gjelder valg av navn kan dette variere lokalt, men det er vanskelig å finne de store geografiske forskjellene i navnestatistikken fra 2007. Det eneste fylket som skiller seg ut er Sogn og Fjordane. Der topper Linnea, Rebekka er på sjetteplass og Angelica er nummer 16 på lista.

Hvis vi slår sammen absolutt alle mulige skrivemåter av Mohammad, blir dette det mest brukte guttenavnet i Oslo. På landsbasis kommer Mohammad likevel ikke lengre opp enn en 53. plass.

Se tabellen for fylkene og noen utvalgte kommuner .

 

Tabeller

 

Fant du det du lette etter?

Du har slått av Javascript. Du kan sende oss en tilbakemelding på informasjon@ssb.no.

Send e-post til SSB