6612_not-searchable
/befolkning/statistikker/navn/arkiv
6612
Sara og Markus årets navn i 2002
statistikk
2003-01-22T10:00:00.000Z
Befolkning
no
navn, Navn, fornavn, babynavn, guttenavn, jentenavn, mellomnavn, etternavnNavn, Befolkning
false

Navn2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sara og Markus årets navn i 2002

Etter å ha klatret jevnt og trutt i over 40 år, har Sara endelig nådd jentenavntoppen. Blant guttene ligger Markus på førsteplass for fjerde år på rad. Mens guttenavnene er utrolig stabile for tiden, er det korte navn som slutter på "-a" som går mest frem blant jentenavnene.

Navnestatistikken for 2002 lages på grunnlag av de 54 794 nyfødte som ble navnemeldt det året. Det er fascinerende at når så mange foreldre uavhengig av hverandre finner navn, så blir endringene fra et år til det neste så små. Og hvis et navn øker eller minker i popularitet, så er det en prosess som er like jevn.

Korte jentenavn som slutter på "-a" mest populære

Sara, Ida og Thea topper jentenavnlisten i 2002, mens Julie, som var det mest populære navnet i 2001, rykket ned på fjerdeplass. Det siste året har Tuva, Thea, Dina, Celina og Emma - alle korte navn som slutter på "-a" - gått aller mest frem. Tuva, Thea, Dina og Emma var også blant jentenavnene som økte mest de siste fem årene, i likhet med Nora, Hedda, Sara, Mia og Selma. I 2002 var Tuva den virkelige kometen, og ligger nå som nummer tolv, opp 25 plasser fra 2001. Tuva-navnets fremgang gjennom flere år er oppsiktsvekkende. Dette er et typisk navn i tiden, bare fire bokstaver langt og "-a" til slutt. Ellers kan noe av forklaringen være at folk har blitt inspirert av TV-serien "Vi på Langedrag", der en av hovedpersonene heter Tuva. Serien går også i Sverige og navnet Tuva er i sterk fremgang der også. Navnene Martine, Silje og Julie derimot går tilbake på kort sikt, og bruken av Ingrid, Karoline og Camilla går tilbake på fem års sikt.

Jentenavn på fire bokstaver som slutter på '-a'

Figuren viser samlet popularitet av jentenavn på fire bokstaver som slutter på "-a". Oppgangen i senere år er betydelig. Toppen rundt 1880 skyldes for en stor del Anna. Vi ser også Nina rundt 1970.

Guttenavntoppen stabil

Guttenavnene er svært stabile for tiden. Markus og Kristian topper guttelisten i 2002, som året før. Martin gikk ned en plass i fjor og ligger nå på fjerdeplass - dette til fordel for Mathias, som gikk opp fra sjette- til tredjeplass. Marius, som hadde et blaff i 2001, falt ned fem plasser til nummer femten. Størst økning i popularitet i fjor hadde Mathias, Sebastian, Tobias og Jesper. Siden 1997 er det navnene Sander, Tobias, Elias, Mathias og Isak som har økt mest. Størst tilbakegang siste år har Marius og Eirik, mens det på fem års sikt er Stian, Andreas, Thomas og Anders som går mest tilbake. Kristian/Christian har vært blant de fire mest brukte guttenavnene helt siden 1977.

Det er helt tydelig at navnenes popularitet beveger seg meget jevnt. Dersom bruken av et navn øker, fortsetter det gjerne i svært lang tid. Sara har nå vokst jevnt i 40 år, men én gang må det snu. Noen ganger stabiliserer populariteten seg. Kristian har som nevnt vært på toppen i over 25 år, og Ida var nummer tre så tidlig som i 1985. Sara blir nok av de mest populære en stund, men detaljerte tall tyder på at toppen nå er nådd. Tuva er fortsatt oppadgående.

Både Sverige og Danmark har laget navnestatistikk for 2002, og dette er navnene som gjorde seg mest gjeldende i våre to naboland i fjor.

De fem mest populære gutte- og jentenavnene
i Sverige og Danmark. 2002
 
Nr. Sverige Danmark
Gutter            Jenter            Gutter            Jenter           
 
1 Oscar Emma Mads Sofie
2 Erik Elin Mikkel Emma
3 Filip Julia Mathias Julie
4 Emil Hanna Frederik Laura
5 Alexander Linnéa Emil Mathilde
 

Når vi sammenligner den svenske og den danske statistikken med vår egen, ser vi at det er mye overlapping i bruken av navn. Det er mange eksempler på at navn som er populære, spesielt i Sverige, etter en tid kommer for fullt i Norge. Dette gjelder for eksempel Sebastian, Thomas og Emma.

Geografiske variasjoner

I tabellene finnes navnetopplister for hvert fylke og for de største byene. Variasjonene i bruk av navn skyldes nok helst tilfeldigheter, men i flere fylker er enkelte navn langt mer populære enn på landsstatistikken for øvrig. Vi legger merke til at Selma ligger oppe på en tiendeplass i Oslo, mens Hedda er det andre mest populære navnet i Hedmark. I Aust-Agder er Helene på andreplass, mens Malin ligger på topp både i Hordaland og i Nord-Trøndelag. Bærum har som vanlig Helene høyt, som nummer to i 2002, og vi legger merke til Josefine på tolvteplass.

For guttene skiller Oslo seg fra den landsdekkende navnetoppen med Jakob på fjerdeplass og Mohammad skrevet på forskjellige måter som nummer tretten. I Oppland ligger Simen på topp, mens Thomas står sterkt i Rogaland og i Aust-Agder, hvor navnet innehar henholdsvis første- og andreplassen. I Vest-Agder topper Daniel listen foran Benjamin, mens Joakim er mest populært i Finnmark. I Bærum henger Herman og Henrik stadig med, med delt femteplass. Henrik ligger for øvrig helt på topp i Bergen.

Ny navnelov kan endre navnebruken

I januar 2003 trådde den nye navneloven i kraft, og det blir spennende å se hvorvidt den kommer til å påvirke navnebruken. Bruken av fornavn kommer neppe til å forandre seg noe særlig, mens loven kan gi endringer i folks valg av mellom- og etternavn. For med den nye loven er grensen for beskyttede etternavn senket fra 500 til 200, og det er blitt lov å ta sine tippoldeforeldres etternavn. En kan også ta ethvert navn som en kan ta som etternavn som mellomnavn. Disse mulighetene kan føre til at det mest tradisjonelle navnemønsteret, der mor og barn har fars etternavn og mors pikenavn som mellomnavn, endrer seg i retning av at far velger å ta samme mellomnavn som resten av familien.

Per 1. januar 2003 var det 23 216 personer som hadde bindestrek i etternavnet. Gruppen mennesker med bindestreksetternavn har økt med 4 000 på åtte år. Når den nye loven nå åpner opp for at folk kan lage nye bindestreksnavn, er det grunn til å anta at det blir populært å gi barna både mors og fars etternavn som etternavn med bindestrek imellom.

Bruken av etternavn med "-sen" synker

Rundt en av fire nordmenn har etternavn som slutter på "-sen". Bruken av de mest vanlige "-sen"-etternavnene har sunket jevnt og trutt de siste årene.

Andel som har etternavn som slutter på '-sen', etter kjønn og alder. Prosent

Bruk av de tre mest vanlige
etternavnene i Norge
 
Nr. Navn         1994         2000         2002
 
1 Hansen 63 823 60 973 59 833
2 Olsen 58 587 56 190 55 322
3 Johansen 57 412 55 725 54 995
 

Figuren viser bruken av "-sen" navn totalt etter kjønn og alder. Vi ser at bruken er minst hos de unge og mindre hos yngre voksne kvinner enn hos menn. Det kan se ut som nedgangen i bruken av "-sen"-navn skyldes at mange velger bort "-sen"-navn ved fødsel og giftermål.

 

Tabeller